Amerika’nın İlk “Altın Türkler”i Açıklandı

Posted August 16th, 2011 at 10:02 pm (UTC+0)
Leave a comment

Bizbize blog sayfalarında bugüne kadar Amerikan toplumunun yaşam biçimini eksileriyle artılarıyla anlatmaya çalıştım ve olaylara daha çok buradaki Türklerin gözünden bakmaya gayret ettim. Amerika’da hızla büyüyen Türk toplumu sesini her geçen gün daha fazla duyuruyor. Şikayet ettiğimiz yönler olmakla birlikte Amerikalı Türkler olarak burada hızla ve emin adımlarla büyüyor, güçleniyoruz. İşte bunun bir sonucu olarak geçtiğimiz ay Amerika’daki bir Türk yayın organı tarafından ilk kez Amerika’da başarılı olmuş “Altın Türkler” – Golden Turks ödülleri verildi. Sonuçlar gerçekten gurur verici. Mehmet Öz’den Muhtar Kent’e, Fahir Atakoğlu’ndan Cenk Uygur’a kadar kimler yok ki listede.

Amerika’nın ilk Altın Türkleri

KAYNAK: http://turkavenue.com

Copyright by World Economic Forum

Golden Turk Awards yarışmasının 18 farklı kategoride kazananları uzun bir listeyi içeriyor. 22 farklı eyaletten yarışmaya katılan 138 aday arasından seçim yapan juri üyeleri, Amerika’nın en başarılı Türklerini belirledi. Juri Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, ünlü kalp doktoru Mehmet Öz ve Türk Kültür Vakfı (Turkish Cultural Foundation) Direktörü Güler Köknar’ı juri özel ödülü ile ödüllendirirken, Golden Turk Awards düzenleme komitesi özel ödülü de eğitime katkılarından dolayı Mezun Group’a  ve Türk toplumuna katkılarından ötürü  Dr. Zeki Uygur’a verildi.

Golden Turk Awards yarışmasında kazananlar, New York’un tanınmış Türk restoranlarından Pera Mediterranean Brasserie’de yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. ABD’de yaşayan Türkler arasında ulusal bazda gerçekleştirilen yarışma, bu anlamda bir de ilke imza attı. Yarışmaya yaklaşık 22 farklı eyaletten şahıs ve kurum başvuruda bulundu

18 KATEGORİDE KAZANANLAR

En Başarılı İşadamı ödülünü Picasso Travel’i 30 yılda ABD’nin en büyük seyahat acentalarından biri haline getirdikten sonra satan Hüseyin Özyurtçu layık görüldü. Özyurtçu eşi Esin ile  kurduğu şirketi sıfırdan 80’den fazla havayolu ile çalışan 9 farklı şehirde ofisi bulunan bir seyahat acenta devine dönüştürmüştü.

En Başarılı İş Kadını ödülüne ise İtalyan butik moda markası Luca Luca’yı sıfırdan Amerika genelinde tanınır bir marka haline getiren şirketin President ve CEO’su Yıldız Blackstone layık görüldü. Şirketi İtalyan Luca Orlandi ile birlikte 1992’de kuran Blackstone, şirketi 2008’de The Equitium Group’a satışını gerçekleştirdi.  Hollywood starları, ünlü sanatçılar Luca Luca’nın müşterileri.

En Başarılı Yönetici ödülüne dünyanın en büyük mimarlık şirketlerinden Skidmore Owings and Merrill, LLP’un partnerlerinden Mustafa Abadan layık görüldü. Abadan 1983 yılında çalışmaya başladığı şirkette 1996 yılında partner oldu ve dünyanın altı farklı kıtasında eserleri olan tek Türk mimar.

En fazla başvurunun yapıldığı En Başarılı Akademisyen ödülüne diabet üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Harvard öğretim görevlisi Gökhan Hotamışlıgil layık görüldü. Harvard Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalar ile sayısız ödül alan Hotamışlıgil, moleküler bazda obezite, diyabet ve kalp hastalıkları arasındaki bağlantıların anlaşılması için yaptığı araştırmalar nedeniyle 2010 Naomi Berrie Ödülü’ne layık görülmüştü.

Copyright by official web site of Omar Faruk Tekbilek

En Başarılı Müzisyen ödülünü New York’ta yaşayan ünlü neyzen ve bestekar Ömar Faruk Tekbilek aldı. Sayısız ödülün sahibi olan Tekbilek son olarak Best of Omar Faruk Tekbilek, Longing isimli albümünü çıkardı.

En Başarılı Girişimci ödülünü internet güvenlik şirketi Comodo’yu bir dünya markası haline getiren şirketin sahibi Melih Abdulhayoğlu aldı. 2008 yılında New Jersey’de Ernst & Young tarafından informasyon teknolojisi alanında yılın girişimci ödülüne layık görülen Abdulhayoğlu, Internet güvenliği üzerine zaman zaman Fox TV ve USA Today’de görüş ve demeçler veriyor.

Abdulhayoğlu, bu yıl yedincisi düzenlenen Info Security Products Guide’in ”2011 yılı Global Excellence Awards” yarışmasında ”Yılın Girişimcisi” ödülüne layık görülmüştü.

Yılın En Başarılı Markası ödülünü ABD genelinde New York, New Jersey, Las Vegas, DC, Chicago ve Dallas mağazaları ile faaliyet gösteren erkek giyim markası Sarar aldı.

En Başarılı Şirket ödülünü ise ABD’de  Türk şirketleri arasında markaya yatırım yapan ilk şirketlerden biri olan Mavi Jeans kazandı.

Türk Toplumuna En Fazla Destek Veren Amerikalı ödülüne Turkish Coalition of America’nın President’i Lincoln McCurdy layık görüldü. Türk Amerikalıları politik anlamda bilinçlendirmek ve katılımlarını sağlamak amacıyla Şubat 2007’de kurulan Turkish Coalition of America (TCA), Türkiye’nin Kongre nezdinde tezlerinin savunulması, çıkarlarının korunması için çaba harcıyor.

En Başarılı Türk Amerikan Toplum Lideri ödülünü California Türk Amerikan derneği yöneticisi Yavuz Atila aldı.

En Başarılı Sosyal Sorumluluk Sahibi Şirket ödülünü etnik online ticaret alanında 10 yıldır faaliyet gösteren Tulumba.com aldı. Tulumba.com Türkiye’den ithal ettiği binler yiyecek, giyecek, müzik ve kitap ürünlerini Amerika’daki müşterilerine ulaştırıyor.

En Başarılı Amerikalı İş Ortaklığı ödülünü geçtiğimiz yıllarda 50 yılını geride bırakan Koç & Ford ortaklığı aldı.

Copyright by official web site of Fahir Atakoğlu

En Başarılı Global Türk ödülünü Maryland’ta yaşayan ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu aldı. Atakoğlu, juri tarafından açık oy farkla bu ödülü almaya layık görüldü.

Young Turk ödülü  ABD genelinde politik değerlendirmeleri ile tanınan ve kısa bir süre önceye kadar MSNBC’de program sunan Cenk Uygur’a verildi.  Uygur, Young Turk adıyla internet üzerinden yayın yapan ve milyonlarca kişiye ulaşan kendine ait bir yayın kanalının da sahibi.

En Başarılı Start-up ödülünü akıllı telefonlar için eğitimle ilgili aplikasyonlar geliştiren Bidbox şirketi aldı.

En Başarılı Sanatçı ödülünü dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay layık görülürken, 10 adayın yarıştığı kategoride Doğançay juriden açık ara en fazla oyu alarak ödülü aldı.

En Başarılı Türk Aktivist ödülünü ise geçtiğimiz aylarda Amerikan Türk Dernekleri Asemblesi başkanlık görevini Günay Evinch’ten teslim alan Ergün Kırlıkovalı aldı.

En Başarılı Sivil Toplum Örgütü ödülü ise Washington, DC’deki çalışmaları ile Turkish American Association of Washington, DC  aldı. Dernek DC’de her yıl geleneksel olarak Türk Amerikan festivalini gerçekleştiriyor.

Yarışmaya başvuruları 2010 yılı Mart ayında almaya başlayan Golden Turk Awards başvuru komitesi yaklaşık 400’ün üzerinde başvuru aldu. 13 kişiden oluşan komite, adayların tek tek yarışma kriterlerine uyup uymadığını inceledi. 10 farklı kritere göre adayları elemeden geçiren komite, juriye sunulmak üzere 138 aday belirledi.

138 aday önce online oylama için ile kamuoyuna tanıtıldı. Yarışma kuralları gereği online ankette en fazla oyu alan aday +1 oy avantajı ile juri karşısına çıkmaya hak kazandı.

Online oylama tamamlandıktan sonra da finalistler juri tarafından tek tek değerlendirildi. Ödül alan isimleri, Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kendi alanlarında saygın işadamı, profesyonel yönetici, akademisyen, politikacı ve toplum liderlerinden oluşan 26 kişilik bir juri belirledi.

JÜRİ KİMLERDEN OLUŞTU?

Jüri üyeleri arasında 7 profesyonel, 6 akademisyen, 6 sivil toplum lideri, 5 işadamı,  iki yazar yer aldı. Amerika’da faaliyet gösteren Türk Amerikan Dernekleri Asemblesi (ATAA), Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası (TACCI), Turkish American Business Forum (TABF) ve İstanbul merkezli Turkish American Business Association-AmCham (TABA-AmCham) kurumlarının üst düzey yöneticileri juri olarak Golden Turk Awards yarışmasında yer aldı.

Başvurularda finale en fazla aday 15 aday ile ”En Başarılı Akademisyen” dalında olurken, 10’ar aday ile ”En Başarılı Şirket”, ”En Başarılı Young Turk” ve ”En Başarılı Sanatçı” kategorileri sıralandı. ”En Başarılı Müzisyen”, ”En Başarılı Girişimci” ve ”En Başarılı Sivil Toplum Örgütü” kategorilerinde 9’ar isim ve kurum finale kalırken, ”Sosyal Sorumluluk Sahibi Şirket” ve ”En Başarılı Toplum Lideri” kategorilerinde sadece dörder isim finalist oldu. Şahıs ve kurum olarak en fazla iki kategoride başvuruda bulunulabilirken, en zorlu seçim işadamı, müzisyen ve akademisyen kategorilerinde yaşandı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Özge Övün Sert

Özge Övün Sert 2003'ten bu yana Amerika'nın Sesi'nde muhabirlik ve televizyon sunuculuğu yapıyor. M.Ü. İletişim Fakültesi mezunu. Atlantik'in öbür yakasından haber veren sunucu ABD'deki Türk toplumunun da aktif bir üyesi. Ayrıca büyük hayallerin küçük adımlarla gerçeğe dönüşebileceğine inanıyor.

Blog Yazarı ve Mesajı