Amerika’da yaklaşık 11 milyon 200 bin yasadışı göçmen yaşıyor.  Obama Yönetiminin son göçmenlik kararı sayesinde 1 milyon 400 bin kişi sınırdışı edilmekten kurtulabilir. Washington’daki PEW Hispanik Araştırmalar Merkezi’nin tahminlerine göre, ABD’de 18-30 yaş arasında 700 bin kayıtsız göçmen var. Bunlar çocukken Amerika’ya gelip liseyi bitirmiş olan ve üniversiteye devam eden öğrenciler.  700 bin de 18 yaş altında olan öğrenci mevcut.  Bunların  150 bini de  lise öğrencisi. Obama yönetiminin ilk iki yılında yaklaşık 400 bin kayıtsız göçmen sınırdışı edildi. Bu, Bush yönetiminin ikinci döneminde sınırdışı edilen göçmenlerin oranında yüzde 30 fazla. 2010 yılında sınırdışı edilenlerin yüzde 97’si Latin kökenliydi. Zaten kayıtsız göçmenlerin yüzde 81’i Hispanik. Başkan Obama’nın gençler için sınırdışı olayını durdurma kararından 1 milyon 400 bin kayıtsız göçmen yararlanabilir. Bunun için başvurular alınıyor.

Başkanlık seçimlerine üç ay kala, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları arasındaki çekişmeli kampanyada ekonomi kadar göçmenlik reformu konusu da önem taşıyor. Hatta, kamuoyu yoklamaları adaylar arasında birkaç puanlık fark olduğunu gösterirken, kampanyanın en önemli iki konusu ekonomi ve göçmenlik reformu. Bu iki konunun seçmenin tercihini ve seçimin kaderini belirleyecek kadar önemli olduğu kesin. 2008 yılında California eyaletinde kayıtlı 5 miliyondan fazla Hispanik seçmen vardı. Bu sayı, California’da oy kullanma hakkı olan seçmenlerin %24’ünü temsil ediyor.

Washington’daki Amerikan İlerleme Merkezi Göçmenlik Politikaları Direktörü Marshall Fitz’e göre,  Demokrat Başkan adayı Barack Obama’yla Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’in göçmenlik politikaları arasında dağlar kadar fark var.

Marshall Fitz, Amerika’nın kapsamlı bir göçmenlik reformuna ihtiyaç olduğunu söylüyor, Başkan Obama’nın kayıtsız göçmenlerin yasal statü kazanmasını sağlayacak göçmenlik reformunu yapmak için Kongre’nin yardımına ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Fitz, ancak partizan çekişmeler yüzünden Kongre’nin göçmenlik reformunu çıkaramaması yüzünden son birkaç yılda yasadışı yüzbinlerce göçmenin sınırdışı edildiğini hatırlatıyor.

Göçmenlik konusunun Obama’nın ikinci dönem seçilmek için yürüttüğü kampanyaya büyük etkisi olacak. Kampanyada bu konunun bu kadar önemli hale gelmesi, Latin kökenli seçmenlerin seçimlerin sonucunu belirleyebilecek kadar çok sayıda olmaları. Latin seçmenler birçok eyalette güçlü bir seçmen kitlesi. Marshall Fitz’e göre, ekonomi çok önemli bir sorun olmakla birlikte, göçmenlik konusu özellikle latin seçmenler için büyük önem taşıyor. Çünkü bu seçmenlerin yüzde 30’unun ya ailelerinde ya da yakın çevrelerinde vize sorunu yaşayanlar bulunuyor ve  onlar için göçmenlik sorunları ailevi ve çok özel bir konular.

Amerikan İlerleme Merkezi Göçmenlik Politikaları Direktörü Marshall Fitz, Amerika’da 11 milyon kayıtsız seçmen olduğunu söylüyor. Fitz bir yazısında Başkan Obama’nın göçmenlik politikalarının uzun dönemde, Amerikan ekonomisine yardımcı olacağını savunmuştu. Fitz bunu hatırlatmamız üzerine, “uzun dönemde bundan kuşkum yok. 10 yıl içinde 1.6 trilyon dolar katkısı olabilir gayrisafi milli hasılaya. Latin kökenliler Amerikalılar’ın yapmak istemedikleri işleri yapmaya çok istekliler. Kalifiye olmayan işçiler ekonomiye önemli katkıda bulunuyor” dedi.

Marshall Fitz, Obama yönetiminin kayıtsız gençlerin sınırdışı edilmesini önleme kararını “cesur ve gerekli bir adım” olarak niteliyor. Fitz, kararın ahlaki, ekonomik ve siyasi açıdan çok doğru bir girişim olduğunu vurguluyor. DREAM ACT adlı yasa tasarısının Kongre’de takılması üzerine birçok gencin zor durumda kaldığını belirten Amerikan İlerleme Merkezi uzmanı Fitz, bu yılki başkanlık seçiminde kayıtlı göçmen gençlerin oylarının da çok önemli olacağını kaydediyor. Latin kökenlilerin yüzde 91’i DREAM ACT adlı yasayı destekliyor. Kayıtsız öğrencilere eğer o eyalette liseyi bitirdilerse  yaşadıkları eyaletin legal vatandaşı olarak üniversitelere kayıt imkanı verilmesini isteyen Latinler’in oranı yüzde 84.

Marshall Fitz, Mitt Romney’in göçmenlik politikalarını değerlendirirken, Cumhuriyetçi adayın bugüne kadarki  en göçmen karşıtı aday olduğunu söylüyor. Bakalım, 6 Kasım seçimlerinde göçmenlerin oyları ne ölçüde etkili olacak, adayların göçmenlik politikaları sonucu ne ölçüde etkileyecek?

Marshall Fitz’le söyleşimin tamamını izlemek isteyenler için: