RECROP - In this Friday, May 27, 2016 photo, a Sea-Watch humanitarian organization crew member holds a drowned migrant baby, during a rescue operation off the coasts of Libya. Survivor accounts have pushed to more than 700 the number of migrants feared dead in Mediterranean Sea shipwrecks over three days in the past week, even as rescue ships saved thousands of others in daring operations. (Christian Buttner/EIKON NORD GMBH GERMANY via AP)

Suriye’de beş yıldan fazladır devam eden iç savaş yüzünden ülkelerini terketmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacılar hedef belirledikleri Avrupa’ya ulaşmak amacıyla çok zor ve riskli yollara başvuruyor. Kimi Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçmeye çalışıyor, Ege’nin dalgalarına atıyor kendilerini çoluk çocuk, kimi de kara yoluyla sınırdan Balkan ülkelerine yürüyor.

Sadece Suriyeli mülteciler değil konu. Bir de Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan mülteciler var. Afrika ülkelerindeki çatışmalardan, iç savaşlardan, terörden, yoksulluktan kaçan Nijerya’dan, Gambia’dan yollara düşen sığınmacılar bunlar. Ege’deki trajediyi Bodrum kıyılarına vuran Aylan Kürdi adlı küçük çocuğun cesedini gösteren fotoğraf bütün dünyaya duyurmuş, Avrupa Birliği ülkeleri harekete geçmiş, sonunda Türkiye’yle yapılan anlaşmayla Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya gönderilmesi büyük ölçüde durdurulmuştu.

A volunteer holds up a baby as others help migrants and refugees to disembark from a dinghy after their arrival from the Turkish coast to the Greek island of Lesbos, Wednesday, Nov. 25, 2015. About 5,000 migrants reaching Europe each day over the so-called Balkan migrant route. The refugee crisis is stoking tensions among the countries on the so-called Balkan migrant corridor — Greece, Macedonia, Serbia, Croatia and Slovenia. (AP Photo/Santi Palacios)

Mültecilerle ilgili rakamlar gerçekten dehşet verici. Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Ocak ayından buyana Akdeniz’i geçmeye çalışan 2,500’den fazla sığınmacının hayatını kaybettiğini açıkladı. 2015’in ilk beş ayı içinde 1,855 kişi Akdeniz’in dalgalarına kapılıp gitmişti. Son bir hafta içinde Akdeniz’de toplam 880 mülteci hayatını kaybetti.

Şimdi de bir başka fotoğraf karesi Kuzey Afrika-Avrupa hattında ölen bir bebeğin yürek burkan halini gösteriyor. Libya açıklarında batan ve 700 kişinin öldüğü tekneyle Avrupa kıyılarına ulaşmaya çalışan bir ailenin bebeği, bir Alman kurtarma görevlisinin kucağında, öldükten sonra mültecilerin gerçekleşmeyen hayallerinin sembolü haline geldi. Yardım kuruluşları ‘artık yeter, bu fotoğraflar artmasın, önlem alınsın’ diyor.

A man holding a baby disembarks from a dinghy after arriving from a Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, Sunday, Oct. 25, 2015. The International Office for Migration says Greece over the last week experienced the largest single weekly influx of migrants and refugees this year, at an average of some 9,600 per day. (AP Photo/Santi Palacios)

Türkiye’de üç milyona yakın Suriyeli sığınmacı var. Suriyeliler değil yalnızca, Afganistan ve Irak’tan kaçanlar da Avrupa’yı hedefliyor. Bangladeşliler, Pakistanlılar da göç edenlerden. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların 700 bini çocuk yaşta. Ülkelerinden, evlerinden, okullarından, bazıları da ailelerinden uzak yaşam mücadelesi veriyor. Uzmanlara göre, bu çocuklar bundan on yıl sonra potansiyel terörist olabilir, eğitimsiz bırakılırlarsa. Bu da çok ciddi bir sorun haline gelebilir.

Gelin bir ortak paydada birleşelim: ‘Artık Akdeniz ve Ege’de başka bebekler ölmesin, bir fotoğraf karesi görüp birkaç gün üzüldükten sonra mültecileri unutmayalım; Avrupa, Amerika, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları mültecilere daha çok yardım etsin.’