Two Syrian refugee children pose while their family undergoes medical screening before the beginning of an airlift to Canada, in Beirut, Lebanon December 9, 2015. The first plane load of Syrian refugees departed from Beirut on Thursday, aboard a military aircraft bound for Toronto. The Liberal government plans to resettle 10,000 refugees from Syria's four-year-old civil war by the end of the year and a further 15,000 by the end of February. Picture taken December 9, 2015.  REUTERS/Corporal Darcy Lefebvre/Canadian Forces Combat Camera/Handout via Reuters FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTX1Y40I

Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’nden Phillip Conner’ın yaptığı araştırmaya göre, bu yıl Amerika’ya kabul edilen mültecilerin yarısı Müslüman. 2016’da Amerika 63 binden fazla mülteci kabul etti. Bunların yaklaşık %46’sı yani 28,957’si Müslüman. PEW bu bilgiyi ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı bilgilere dayandırıyor. Bu rakamlar, Amerika’nın bu yıl ilk kez en yüksek sayıda Müslüman mülteci kabul ettiğini gösteriyor. 2002 yılına kadar mültecilerin hangi dinden oldukları açıklanmıyordu, bu nedenle sayılar 2002’den bugüne kadar olan durumu yansıtıyor.

grafik1

İkinci büyük mülteci grubu Hıristiyanlar. 2016’da Amerika’ya kabul edilen Hıristiyanlarin oranı %44, sayısı 27,556. Aşağı yukarı Müslüman mültecilere yakın bir sayıda. Mülteci başvurusunda bulunanların işlemleri başvurdukları ülkede yapılıyor.Bu süreçte Amerikalı yetkililer tarafından uzun bir incelemeye tabi tutulan başvuru sahipleri daha sonra Amerika’ya geliyorlar. Mültecilerin durumu, siyasi başvuru yapanlardan farklı. Siyasi başvuru yapanların çoğu havaalanlarında veya sınırı geçip Amerika’ya geldikten sonra başvuru yapıyor.

Five-year-old Syrian refugee Leen works on her homework at her new home in Sacramento, California, November 16, 2015. Leen and her family fled violence in Syria three and a half years ago and arrived in Sacramento in September after living in Jordan. Her face is excluded from the photo to protect his identity. To match Feature - FRANCE-SHOOTING/USA-MIGRANTS    REUTERS/Max Whittaker  - RTS7QW8

Amerika her yıl bir milyon göçmen alıyor. Bunların kaçının Müslüman olduğunu söylemek zor çünkü yasal göçmenlere dini inançları sorulmuyor. 2016’da Amerika’nın kabul ettiği Müslüman mültecilerin yarısından fazlası Suriye ve Somali’den geldi. Suriye’den 8,511, Somali’den de 7,234 mülteci kabul edildi. Irak’tan 6,071, Burma’dan 2,554, Afganistan’dan 1,948 mülteci işlemleri tamamlanarak Amerika’ya kabul edildi. Geri kalan 2,639 mülteci ise birçok farklı ülkeden geldi. Burma, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Suriye ve Irak, Amerika’ya en çok mülteci gönderen ülke konumunda. Bu dört ülkeden gelen Müslüman ve Hıristiyan mülteci sayısı, toplam mültecilerin % 58’ini oluşturuyor. Bu yıl mültecilerin 2,500’den fazlası, Budist, 1,500 kadarı da Hindu. Amerika’ya kabul edilen mültecilerin 338’i ya da %1’i ateist.

grafik2

Başkan Obama 1 Ekim 2016’da başlayan mali yıl içinde 85 bin mülteci kabul edileceğini açıklamıştı. PEW araştırmacısı Phillip Connor’a göre, bu hedefin gerçekleşmesi için en az 22 bin mülteci daha alınması gerekiyor. Obama yönetimi ayrıca 10 bin de Suriyeli mülteci alma sözü vermişti. Ağustos’ta ABD yönetimi bu hedefe % 86 oranında ulaşmış durumda. Şu ana kadar Amerika’ya kabul edilen Suriyeli 8,569 mültecinin %99’u Müslüman, %1’i Hıristiyan.

People prepare to celebrate the Eid holiday that marks the end of the Muslim holy month of Ramadan in the Brooklyn borough of New York City, July 6, 2016. REUTERS/Stephanie Keith - RTX2JZO9

Amerika’nın çok az sayıda Suriyeli mülteci kabul etmesi ciddi bir eleştiri konusu. Türkiye’de 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunduğunu, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın da mülteci yükünün büyük bölümünü üstlendiğini düşünürsek, 300 milyonluk bir ülke için 10 bin Suriyeli mülteci çok küçük bir rakam. Ancak Amerika’da artan Müslüman karşıtlığı ve terör korkusu yüzünden bu konuya sıcak bakanların sayısı çok fazla değil. Hatta bazı eyalet yönetimleri mülteci kabul etmeme yönünde kararlar çıkardı geçtiğimiz yıl içinde. Kongre de bu konuya çok sıcak bakmadığını gösterdi.

Bakalım Obama Yönetimi 30 Eylül’de sona erecek 2016 Mali Yılı içinde mülteci sayısı açısından belirlediği hedeflere ulaşabilecek mi? Amerika çok az mülteci kabul eden bir ülke. Her yıl açılan yeşil kart piyangosunun bundan böyle yapılıp yapılmayacağı çok açık değil. Yeşil Kart çekilişinde kazananlar güvenlik taramasından geçirilip, Amerika’da geçinebileceğini kanıtladıkları taktirde Amerika’da oturma ve çalışma izni alabiliyorlar. Bu şekilde Amerika’ya yerleşen binlerce de Türk var. Yeşil kart sahiplerinin beş yıl bekledikten sonra vatandaşlık için başvurmalarına izin veriliyor.