Amerika’daki üniversite kampüslerinde alkol ve uyuşturucu bulmak o kadar da zor değil. Hatta kimi kampüslerde alkol ve uyuşturucu kullanımı oldukça yaygın. Şimdiyse bazı üniversiteler alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için rehabilitasyona giren ve madde bağımlılığından uzak durmaya çalışan öğrencilere özel yurtlarda kalma imkanı sunuyor. Bu üniversitelerden biri, ilk kez 1988 yılında madde bağımlılığından kurtulmaya çalışan öğrencileri için özel yurt açan New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi.
Rutgers’da Recovery House, yani İyileşme Evi adlı yurtta uyuşturucu ve alkolden uzak hayata alışmaya ve bir daha madde bağımlılığına asla dönmemeye çalışan 38 öğrenci yaşıyor. Öğrencilerden bazıları, depresyon ya da anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar için verilen reçeteli ilaçlara bağımlı. İyileşmekte olan bir Rutgers öğrencisi Klonopins’den Xanax’a, alkollü içkilerden marihuanaya kadar birçok maddeye bağımlı hale geldikten sonra derslere giremez, projeleri tamamlayamaz, kısacası okula devam edemez hale geldiğini söylüyor. Okulu bırakmak zorunda kalan, bir rehabilitasyon merkezinde tedavi olan ve yeniden üniversiteye başvurup Rutgers’a kabul edilen bu öğrenci Recovery House’da kalanlardan biri. Öğrenci, Recovery House’ta kalan eski bağımlıların burada yeni arkadaşlıklar oluşturduklarını, birbirilerine destek olduklarını söylüyor. Öğrenciler hep beraber sosyalleşiyor, birlikte doğa yürüyüşlerine çıkıyor, mangal yapıyor, hokey maçlarını izlemeye gidiyor, bisiklete biniyorlar.
Rutgers Üniversitesi’ndeki Alkol ve Uyuşturucu Yardım Programı’nı kuran Lisa Laitman, evde uzun zamandır kalan iyileşmekte olan öğrencilerin yeni gelenlere çok yardım ettiğini, bağımlılığın neden olduğu yalnızlığı kırmalarını sağladıklarını söylüyor. Bu öğrenciler yalnız olmadıklarını, kendilerinin kampüsteki bağımlılıktan kurtulan ilk ve tek öğrenci olmadıklarını görüyor.
Evde kalan öğrenciler alkol ve uyuşturucudan uzak durma şartının yanısıra haftada iki kez terapi toplantılarına katılmak zorunda. Programa 22 yıl önce katılan ve o zamandan beri alkol ve uyuşturucudan uzak durmayı başaran Rich Alexander, toplantılarda öğrencilerin bağımlılık tuzağına bir daha düşmemeleri için motive edildiklerini hatırlıyor. Öğrenciler ayrıca 12 aşamadan oluşan bir temizlik programından da yararlanıyor. Örneğin programın 9‘uncu aşamasında eski bağımlılar, bağımlılıkları zamanında zarar verdikleri, kırdıkları, üzdükleri kişilerden özür diliyor ve barışıyor.
Recovery House gibi yurtlarda bağımlılıktan kurtulmak için büyük çaba harcayan öğrenciler eğitimlerine ara vermek zorunda kalmadan akademik çalışmalarına yoğunlaşabiliyor.