ABD’deki Türk Öğrencilerin 6 Sorunu

Posted February 21st, 2013 at 6:38 pm (UTC+0)
1 comment

Öğrenimini yurtdışında gören her öğrencinin bir dönem zorluklar yaşadığı bilinen bir durum. Amerika’da okuyan birçok yabancı öğrenci belli bir süre yeni bir ülkeye ve kültüre alışma süreci geçiriyor. Bu durum hiç şüphesiz Türk öğrenciler için de geçerli. Amerika’da geçirdiğim 3.5 yıl içinde kendi yaşadığım zorluklardan, kendi çevrem ve arkadaşlarımdan edindiğim izlenimlerin yardımıyla Türk öğrencilerin en sık yaşadıkları sıkıntılar ve bu konulardaki tavsiyelerimi özetledim.

Dil Sorunu

Türkiye’de alınan İngilizce eğitiminin seviyesi ne olursa olsun, yeni gidilen bir ülkede dil sorunu yaşanması oldukça doğal. Hayatın her anında İngilizce konuşmak, derslerde ileri seviye akademik konuları İngilizce öğrenmek özellikle ilk aylarda oldukça zorlayıcı bir durum olabiliyor. Türkler de dahil olmak üzere her yabancı öğrencide İngilizce konuşmak konusunda bir çekingenlik görülüyor. İngilizce seviyesine güvenemeyen öğrenciler sessiz kalmayı tercih ediyor. Aslında, unutulmamalı ki, Amerikalı öğrenciler ve profesörler, ana dili İngilizce olmayan ama konuşmak için çaba gösteren öğrencileri hoş karşılayıp, takdir ediyorlar. Ben deneyimlerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, sınıf arkadaşlarınız ve profesörler, sizin farklı bir ülkeden ve kültürden geliyor olmanızı büyük bir ilgiyle karşılayacaktır.

Kültür Şoku

Her iki kültür arasında olduğu gibi Amerika ve Türkiye arasında da büyük bir yaşam tarzı farkı var. Amerikalı öğrencilerin alışkanlıkları ve günlük hayatları Türk öğrencilere göre çok daha farklı olabiliyor. Türk öğrencilerin en çok şikayet ettikleri konuların başında Amerikalılar’ın saat 6 gibi erken saatlerde akşam yemeği yemesi, barların ve gece kulüplerinin en geç saat 2’de kapanması, ve öğrenciler arasındaki yardıma pek yanaşmayan rekabetçi ortam geliyor.

Akademik Zorluklar

Hayatı boyunca Türkiye’de eğitim görmüş öğrenciler için, Amerikan üniversitelerinin akademik standartları büyük zorluklar yaratabiliyor. Profesörler, öğrencilerinden her derste aktif bir katılım beklerken, uzun araştırma makaleleri ve kaynak gösterme zorunluluğu, Türk öğrencilerin alışık olmadığı bir durum olabiliyor. Bir çok profesör, günlük okuma ödevleri veya aylık grup çalışmalarına büyük önem veriyor. Herhangi bir akademik konuda sıkıntı yaşayan öğrencilere okulun kaynaklarından yararlanmalarını öneriyorum. Birçok okulda bulunan okuma ve yazma merkezleri, öğrencilere araştırma yapmada, makale yazmada yardımcı oluyor. Benim gözlemlediğim kadarıyla bunu yeteri kadar kullanmayan Türk öğrenciler üniversitelerin bu hizmetinden daha çok yararlanmalı.

Sosyal Hayat ve Arkadaş Çevresi

Amerika’da okuyan yabancı öğrenciler arasında yapılan bir araştırma, bu öğrencilerin yüzde 40’ının yakın bir Amerikan arkadaşı olmadığını ortaya çıkardı. Bu durum hiç şüphesiz adaptasyon sürecinin uzamasına yol açıyor. Tam anlamıyla bir Amerika ve üniversite deneyimi yaşamak için Amerikalı bir arkadaş çevresi çok önemli. Ayrıca, Türkiye’de sahip olunan sosyal çevrenin ve arkadaşlık ilişkilerinin aynısını kültürel farklardan dolayı Amerika’da beklememek de gerekiyor. İyi bir Amerikalı arkadaş çevresi gerek akademik anlamda, gerekse sosyal anlamda, üniversite yıllarının daha rahat geçmesinde yardımcı oluyor. Bu sebeple, özellikle oda arkadaşı seçerken bir Amerikalı öğrenci tercih edilmesini tavsiye ederim. Genelde tanıdıkları arkadaşlarla aynı odada kalmayı tercih eden Türk öğrencilerin, çevrelerini genişletmek, Amerikalı arkadaş sahibi olmak ve farklı insanlar tanımaları açısından, bilmedikleri biriyle oda arkadaşı olmaları daha yararlı olacaktır.

Amerikan Mutfağı ve Yemekler

 

Amerikan üniversite jargonunda oldukça yaygın olan bir ‘Freshman Fifteen’ korkusu var. Bu, ilk sene öğrencilerinin yıl boyunca 15 pound (yaklaşık 7 kilo) alması anlamına geliyor. Bu gerçekle Türk öğrenciler de ilk senelerinde acıyla yüzleşiyor. Gerek Amerika’daki yaygın fast food kültürü, gerek ev yemeği yiyecek vakit bulamamak, gerekse de ders yoğunluğu ile bozulan uyku düzeni, öğrencileri sağlıksız beslenmeye itiyor. Türk yemeklerini özleyip, Amerikan mutfağına alışamayan öğrencilere tavsiyem, mümkün olduğunca dışarıdan eve yemek söylemekten ve fast food’dan uzak durmaları ve okulun yemekhanesini daha sık kullanmaları. Ayrıca şehirlerindeki Türk restoranlarına da belli sıklıkta gidilip Türk mutfağı hasretini giderebilirler. Üstelik Amerikalı veya diğer yabancı öğrencileri bir Türk restoranına yemeğe davet ederek arkadaşlıklar kurmaya çalışılabilir.

Ev Özlemi

Ne kadar uyum sürecini aşmış görünsek de, bazı dönemler ev hasreti çekmek son derece normal. Türkçe konuşmak, Türkçe müzik veya televizyon izlemek isteği olacaktır. Bütün öğrenciler, aile ve arkadaşlarını özler. Böyle durumlarda içgüdüsel olarak telefon veya Skype gibi araçlar ile onlarla iletişime geçmeye çalışırız. Ancak Türkiye ile sürekli iletişim halinde olmak, hem öğrencinin hem de aile ve arkadaşların alışma süreci açısından sağlıklı bir şey değil. Benim tavsiyem, böyle dönemlerle karşı karşıya geldiğimizde, oda arkadaşlarımızdan veya okulumuzdaki diğer Türk öğrencilerden yardım istememiz. Ayrıca, üniversitelerin genelde oldukça yararlı olan rehberlik veya psikoloji servislerinden de bu konuda yararlanılabilir.

One response to “ABD’deki Türk Öğrencilerin 6 Sorunu”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    cem harika bir iş çıkarmışın. konuyu ve içerigi çok begendim. yazıları yazarken sana ait yaşanmışlıklarıda yazmışın. bu seni daha iyi tanımamı saglıyor. ben bir zamanlar daha 18-19 yaşında almanyaya gittim. giderken o kadar sevinçliydimki. ama gel görkü almanyaya bir türlü ısınamadım. almnayanın en popüler kenti frankfurt kentindeki yaşadıklarımı hiçbir zaman unutmadım. senin anlattıgın sorunların üniversite çagında bulunan birisi için hepsi normal ben bunu bizzat hemen hemen yaşadım. ve tutku ile baglandıgım franfurttan ayrılmadan önce bir parkta onlarca bira içmiştim. tamam son gidiyorum dedim. ve avazım çıktıgı kadar defalarca tekrar ettim. FRANKFURT SEN BENİ SEVMEDİN VE GİDİYORUM. FAKAT BU GÜNÜ UNUTMA BİRGÜN SENDEN DAHA BÜYÜK VE MUHTEŞEM BİR KENT YAPACAGIMA YEMİN EDİYORUMMMM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KAMPÜS GÜNLÜĞÜ HAKKINDA

2009 yılından beri Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde Uluslararası Siyaset ve Dış Politika konularında eğitim gören Cem Yolbulan, Kampüs Günlüğü’nde Amerika’daki deneyimlerini yazıyor. Bir Türk öğrencinin gözünden Amerikan okul hayatı, eğitim haberleri ve kampüs kültürünü yorumlayacak olan Cem, Türk öğrencilere de tavsiyelerde bulunmaya çalışacak. Georgetown Üniversitesi ve bölge okullarından son gelişmeler ve gündem maddeleri hafta boyunca Kampüs Günlüğü’nde olacak.

YARARLI KAYNAKLAR

Campus Tours Öğrenciler için Amerika’da 1200’den fazla üniversitenin bilgileri, interaktif kampüs turları ve daha fazlası

EducationUSA Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı 400’den fazla eğitim danışmanlık merkezinin bulunduğu bu platformda kendinize uygun programı ve okulu seçebilirsiniz

Study in the States Amerika’da okumak isteyen yabancı öğrenciler için vize ve göçmen statüsü hakkında detaylı bilgiler

College Board Başvuru süreci, gerekli belgeler, sınavlar ve burs olanakları hakkında her şey

KATEGORİLER