Obama’nın 2013 Bütçe Planında Neler Var?

Posted February 10th, 2012 at 12:47 pm (UTC-5)
Leave a comment

Başkan Barack Obama, Pazartesi günü 2013 yılı bütçe teklifini açıklamaya hazırlanıyor. Seçim yılında, bütçe önceliklerini belirlemek zorlamış olmalı ki, Obama, bu açıklamayı beklenenden bir hafta sonra yapıyor. Zira normalde, başkanlar bütçe tekliflerini Şubat ayının ilk Pazartesi günü açıklarlar.

Ama Obama yönetimi geçen yıl da bütçe teklifini bir hafta gecikmeli yapmıştı. Ondan önceki yıl da…

Aslına bakarsanız, Amerikan sisteminde başkanların bütçe teklifinin Kongre üzerinde bir bağlayıcılığı yok. Yani Başkan Obama bütçesinde kendi politikaları doğrultusunda, kendi önceliklerine göre –ve elbette bunların ülke ekonomisine faydalı olacağı düşüncesiyle — çok şey isteyebilir, önerebilir. Ama Kongre, sanki bunları hiç duymamış gibi hareket edip pekala gözardı da edebilir. Hatta bazı çevrelere göre Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde Obama’nın Pazartesi günü açıklayacağı bütçe teklifinin zaten şimdiden hiçbir hükmü yok.

Obama’nın teklifi, bütçe açıkları, vergiler ve istihdam gibi seçim sürecinde dillerden düşmeyecek ana noktalara ister-istemez değinecek, bu konularda teklifinde yer alan her bir kalem de siyasi rakipleri tarafından ince elenip-sık dokunacak.

Obama bir yandan harcamaları kısacak bir yandan da vergileri yükseltecek formüller peşinde.
Cumhuriyetçilerden en fazla eleştiri alacak bütçe kalemleri de şimdiden belli zaten.
Obama muhtemelen, zengin Amerikalıların yararlandığı vergi indirimlerine bu yıl son verilmesi çağrısında bulunacak, milyoner Warren Buffett’in önerdiği gibi yıllık kazancı 1 milyondan fazla olanlara net %30 vergi uygulanmasını isteyecek.

Buna karşılık çalışanların bordro vergilerindeki katkı payının düşük tutulmasında ısrar edecek. Bu konu Noel öncesinde Kongre’de ciddi tartışmalara yol açmış, sonra da tatil ve bayram havasını bozmamak adına Şubat sonuna kadar geçerli bir geçici bir anlaşma sağlanmıştı.

Obama, şirketlerin de gönlünü alma niyetinde o yüzden de tüm dünya genelinde neredeyse en yüksek rakam olan %35 kurumlar vergisinin %20’lere çekilmesini isteyecek.

Başkan imalat sanayinin yeniden Amerika’ya dönmesini istiyor, bunu istihdamı artırmanın önemli yollarından biri olarak görüyor o yüzden de bütçesinde bunu teşvik edici önlemler olması muhtemel. Mesela imalat sektöründeki Amerikan şirketlerinin vergi teşviklerinin iki kat artırılması gibi. Buna karşılık operasyonlarını yurtdışına taşıyan Amerikan şirketlerine bazı kısıtlamalar da isteyebilir. Yurtdışında elde edilen gelirlere asgari vergi uygulaması veya operasyonları yurtdışına taşıma masraflarının vergiden düşürülmesine yeni kısıtlamalar getirilmesi türünde…

Ayrıca Obama’nın petrol ve doğal gaz şirketlerine verilen sübvansiyonlara son verilmesini istemesi de elbette Başkan’ın bu konudaki tavrını bilenleri, daha öneki açıklamalarını hatırlayanları şaşırtmayacak. Daha önceki yıllarda Obama’nın teklifini gözardı eden Kongre’nin bu yıl da aynı yola başvurması da şaşırtıcı olmayacak.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives