Yükselen Ekonomilere Tavsiyeler

Posted February 19th, 2014 at 12:39 pm (UTC-5)
Leave a comment

Uluslararası Para Fonu (IMF) bugün yayınladığı G20 Araştırma Notları: “Küresel Perspektifler ve Politika Değişiklikleri” başlıklı raporunda son dönemde sık sık yazılan, dile getirilen değişiklikleri bir kez daha gözler önüne seriyor. Raporda Türkiye’deki son siyasi gerilimler, dış sermayede görülen hareketlilik, döviz kurundaki oynamalar da ele alınıyor; alınan mali önlemler ve alınması gerekenler sıralanıyor.

economy

Peki ne diyor IMF hem Türkiye hem dünya için ?

Tespitlerden başlayıp, tavsiyeleri sona bırakırsak ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

– Küresel ekonomide canlanma var; bu canlanmada en etkin olan unsur gelişmekte olan ülkelerdeki olumlu hareketlenme. Ancak yükselen ekonomilerde, ihracat malları üretimindeki artıştan kaynaklanan canlılığa rağmen, iç talep beklenenden düşük kaldı. Bu durum da mali koşullardaki bozulmadan kaynaklandı.

– Yükselen ekonomilerde, piyasalar mevcut temel koşulları yeniden değerlendirmeye aldıklarından finansal dalgalanmalar oluştu. Yüksek enflasyon ve yüksek cari açıkları olan gelişmekte olan ekonomiler (Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika) bu kırılganlıktan en fazla etkilenen ülkeler oldu. Tayland, Türkiye, Güney Afrika ve Ukrayna gibi ülkelerde devam eden veya giderek artan siyasi gerginlikler, FED’in tahvil alımlarını azaltmasına ilişkin genel negatif algıyı daha da güçlendirdi. Piyasalarda son zamanlarda yeniden istikrar sağlansa da kırılganlık hala devam ediyor.

– Gelişmiş ülkelerde sıkıntıları atlatmış görünen finans koşulları bu yıl büyümeye motor gücü oluşturacak gibi görünürken, yükselen ekonomilerin kısa vadede önemli bir atılım yapması beklenmiyor. Bu yüzden de küresel ekonominin 2014 yılında %3,75, 2015 yılında ise %4 oranında büyümesi bekleniyor.

– Bununla birlikte canlanma hala beklenenden daha zayıf ve aşağı doğru risk unsurları hala mevcut. Yükselen ekonomilerdeki sermaye kaçışı, yüksek faiz oranları ve ulusal para birimlerindeki aşırı değer kaybı hala ciddi kaygı unsurları oldurmayı sürdürüyor. Bunları düzeltme yolunda atılan adımlar ve sıkılaştırılan mali koşullar yatırımlar ve büyüme üzerinde aşağıya doğru bir baskı oluşturabilir. AB’de ise düşük enflasyon deflasyon riskini besliyor.

IMF bu tespitlerden sonra neler yapılması gerektiğini de şöyle sıralıyor:

– Gelişmiş ülkeler mali politikalarını değiştirmekte acele etmemeli; mali konsolidasyon aşamalı şekilde yürütülmeli. Amerika’da Aralık ayında kabul edilen bütçe tasarısı siyasi uzlaşmada örnek bir adım olsa da hala bazı belirsizliklerin ortadan kaldırılması; borçlanma tavanının daha uzun vadeli yükseltilmesi büyük önem taşıyor.

– Yükselen ekonomilerde, makul makroekonomik politikalar ve döviz kuru esnekliğinin korunması sıkıntıların atlatılmasında hala kilit role sahip. Cari açıkları yüksek, aşırı borçlu ve Amerikan faiz oranlarındaki değişikliklere karşı hassas olan ülkeler için bu tür politikaların benimsenmesi aciliyet taşıyor. Hindistan ve Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ve mali politikaların ne derece sağlıklı biçimde alındığının soru işaretlerine yol açtığı ülkelerde para politikalarının sıkılaştırılmasına devam edilmesi gerekiyor. Döviz kurlarının değişen koşullarla birlikte hareketlenmesine izin verilmeli. Birçok yükselen ekonomide paranın değerinin düşmesi bu alanda oluşan şişkinlikleri düzeltmede yardımcı oluyor. Ancak dışarıya kaçan sermayenin mali piyasalarda sarsıntı yaratması ve makul makroekonomik politikaların istikrarı yeniden oluşturmada yetersiz kalması durumunda likidite provizyonları ve döviz kuruna müdahale (rezervlerin yeterli olması koşuluyla) aşırı dalgalanmaları ve mali krizleri engellemede araç olarak kullanılabilir.

IMF bütün bu mali değerlendirmeleri yaptıktan sonra çok daha önemli bir konuya değiniyor ve Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkede sorun olmaya devam eden işsizlik konusuna değiniyor, hükümetlerden bu konuda acil önlemler almalarını da istiyor.

Hükümetlerin bu tavsiyelere ne kadar uyacağı ise şimdilik zamana bırakılmış bir soru gibi duruyor…

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives