Amerikalılar Neden Karamsar?

Posted November 3rd, 2014 at 1:51 pm (UTC-5)
Leave a comment

Amerika’da 4 Kasım günü seçimler yapılıyor, iki yılda bir yapılan kısmı ara seçimlerde halk bir yandan Kongre üyelerinin bazılarını yenileyecek bir yandan da yerel yöneticileri seçecek. Bu seçimlerde de daha öncekilerde olduğu gibi yine ulusal güvenlik, göçmenlik ve ekonomik durum öne çıkan temalar arasındaydı.

Birçok politikacı da göçmenlik politikaları ve ekonomiyi düze çıkarma alanındaki vaatleriyle halkın oyunu almak için yarıştı. Ancak Pew Araştırma şirketinin Eylül ayında yayınladığı araştırma ilginç bir durumu ortaya koyuyor. Ekonomi aslında iyi bir hızda büyüse de işsizlik düşse de Amerikalılar hala kendilerini resesyondan çıkmış varsaymıyor.

economy

Pew’in araştırmasına göre Amerika’nın 1929 Buhranı’ndan bu yana geçirdiği en ağır resesyon olan 2008 mali krizinden sonra ekonominin bugün daha iyi durumda olduğunu düşünenlerin oranı sadece %33. Ekonominin 2008 yılı öncesinden daha kötü durumda olduğunu düşünenlerin oranı ise %63.

Benzin fiyatları rekor düzeyde düşmüşken, emlak piyasası hala %4 oranındaki tarihi düşük seviyelerini korurken, işsizlik azalmış, ekonomi hız almışken neden bu güvensizlik?

Cevap yine Pew araştırmasında: Halkın çoğunluğu diyor ki ekonomi istediği kadar büyüsün bizim gelirlerimiz hala mali kriz öncesindeki seviyeye gelmedi. Kalifiye gerektiren dolgun ücretli işlerimiz artık yok.

Oysa Amerikan hükümeti işsizliği azaltmak ve ekonomiyi canlandırmak için ekonomik paketler çıkarmış, Merkez Bankası (FED) da “Quantitative Easing” adı altında gevşek para politikaları uygulayarak adeta piyasaya para yağdırmıştı. Amaç kredi faizlerini düşük tutup yatırım ve harcamaları hızlandırarak ekonomiyi canlandırmaktı.

Ama Pew araştırmasına katılanlar, ”Bu politikalar, bu ekonomik paketler bize yaramadı ki, hepsi büyük bankaların, holdinglerin işine yaradı. Zenginler daha zengin oldu, fakirler, küçük işletmeler yeterince fayda görmedi” diyor.

Bunu söyleyen de öyle az bir kesim, marjinalize olmuş “nankör kedi” vasıflı bir azınlık değil. Pew rakamlarına bakılırsa her 10 kişiden 7’si hükümet politikalarının yoksullara veya orta sınıfa yaramadığı görüşünde. Büyük banka ve holdinglerin bundan karlı çıktığını söyleyenler de aynı oranda, yani her 10 Amerikalı’dan 7’si zenginin daha zengin olduğu görüşünde.

Mali krizin sona ermesinden bu yana geçen sürede Amerikan ekonomisinin düzeldiğini belki de sadece Beyaz Saray ve de Kongre’deki Demokratlar varsayıyor. Çünkü yine Pew araştırmasına bakılırsa, ekonomik gidişatı kötü ya da vasat görenlerin oranı %80 düzeyinde.

Yani her 10 Amerikalı’dan 8’i hala ekonomik durumdan umutsuz.

Peki Amerika bu karamsarlıktan nasıl kurtulur?

Büyük ihtimalle %3 düzeyini aşan ekonomik büyüme, sıradan insanlara daha yüksek maaş, daha fazla iş güvencesi ve de daha az gelir eşitsizliği getirdiğinde…

Bakalım 4 Kasım ara seçimlerde Kongre’ye ilk kez seçilen veya yeniden aynı göreve layık görülen politikacılar bu zorlu görevi başaracak mı?

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives