20 Bin Kişinin Sessiz Çığlığı!

Posted March 18th, 2013 at 12:52 pm (UTC-5)
2 comments

 

Turgutlu’daki Tabela

Neredeyse her konuşmamızda “Trafikte motosikletlileri fark etmiyorlar canım!” diyoruz, şikayet ediyoruz. Ama kaçımız bu konuya dikkat çekmek için gerçek bir adım atıyoruz? Hani şöyle lafın dışında? Gözle görülür, elle tutulur bir adım?

Şahsım adına yazılarımla, röportajlarımla, mesleğimin avantajlarını kullanarak adımlar atmaya çalışıyorum. Ancak bir değil birden çok adıma, birden çok girişime ihtiyacımız olduğu kesin. Trafikteki birçok sorunu çözmenin başı motosikletlilerin de birer motorlu araç olarak sayılmasını (kanunen öyle ama ya pratikte!?) ve trafikte görünür olmasını sağlamaktan geçiyor.

İşte bu konuyu sırf lafta bırakmayan ve yaptıkları ilginç girişimle biz motosikletçiler için çorbaya tuz katanlardan biri de Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki motor tutkunları oldu. Yine sosyal medya sağ olsun taaa Washington’dan Turgutlu’daki bu adımı görmem ve bu adımı atanlardan biriyle, sevgili Melih Demir’le bu konuda kısa bir sohbet yapmam mümkün oldu.

Ne mi bu girişim? Buyurun bir de Motosikletli Kız’dan dinleyin/okuyun 🙂

​​

Melih Demir, 35 yaşında Turgutlu doğumlu bir motosikletçi. Özel bir şirketin muhasebe bölümünde görevli. Üniversiteyi Manisa’da okumuş ve askerliğini yaptığı dönemin dışında Turgutlu’dan ayrılmamış bir isim. Bu aralar 2012 model bir Honda CBR 250 R kullanıyor. Turgutlu’ya gidenlerin görebileceği “Biliyor musunuz? Turgutlu’da 20.000 motosiklet var. Lütfen dikkat” yazılı trafik tabelası projesinde elini taşın altına koyanlardan sadece biri. Paylaştığı fotoğrafla dikkatimi çeken de o oldu.

Ben de Melih Demir’e sordum:

Motosikletli Kız: Tabela ile diğer sürücülerin dikkatini çekme fikri nasıl doğdu? Trafikte motorculara karşı muameleden mi şikayetçiydiniz?

Melih Demir: Yerleşim yerlerine yakın yerlerde, özellikle de şehirlerin girişlerinde araçların kaza ortalamaları yolun diğer bölümlerinden çok daha yüksek. Sürücüler şehir girişlerinde konsantrasyonlarını “Artık şehre geldim” psikolojisiyle kaybediyorlar. Motosikletleri ise tamamen göz ardı etmeye başlıyorlar. Aynı zamanda otomobil sürücüsü de olduğumdan, bu durumunda bana sağladığı avantajla, otomobil sürücülerinin dikkatlerinin nasıl çekilebileceğini etüt etmeye çalıştım. Sürücü kurslarıyla görüşerek bu konuda yapılmış olan bilimsel çalışmaların neler olduğunu araştırdık. Fakat itiraf etmeliyim ki motosiklet kullanmaya başlamadan önce ben de motosikletleri tam anlamıyla fark ettiğimi söyleyemem. Turgutlu konum olarak İzmir’e 40 km mesafede E96 karayolu İzmir-Ankara yolu üzerinde; trafiğin çok yoğun olduğu 145 bin nüfuslu, ülkemizdeki birçok ilden daha büyük bir ilçe. Bu tabelayla trafiğin küçük parçaları olarak görülen ama aslında hiç de öyle olmayan; üzerlerinde aynen otomobiller gibi can taşıyan motosikletlerin fark edilmesini sağlamaya çalıştık.

Melih Demir, trafikte insanların birbirlerine saygılı olmamalarından şikayetçi sürücülerden biri. “Özellikle motosikletlere çok kötü muamele yapıyorlar. O kadar ki motorculara sanki onlar yokmuş gibi davranıyorlar” diyor. Buna hak vermeyeniniz yoktur herhalde?

Emniyet Müdürü de Desteğini Esirgemedi

Demir şöyle devam ediyor: “Biz de bu tabelaları ilçemizin iki tarafının girişine E96 karayolu üzerine yerleştirdik. Belki de henüz daha yaygınlaşmamış olmasından başarılı da olduk çünkü birçok insana enteresan gelen bu tabelalardan bahsedildiğini çok duydum. Bu süreçte emeği geçen bize her konuda tam destek sağlayan Emniyet müdürümüz Nesim Gezer Bey ve Turgutlu Belediyesi’ne, Marsiyas motosiklet grubundan arkadaşlarım her zaman yanımda olan bu projede her konu da emek veren Mustafa Aydın ve Serhat Öztürk kardeşlerime de buradan tekrardan teşekkürlerimi sunarım.

Bu noktada aklıma bir şey daha geliyor tabii. Tabeladaki rakam giderek artmıyor mu? Buna nasıl bir çözüm bulmayı planladılar? Soruyorum hemen 🙂 Yanıt şöyle:

Melih Demir:Evet, rakam giderek artıyor. Rakamı TÜİK’ten (Türkiye İstatistik Kurumu) aldık. Giderek Çin malı motosikletlerle de bu sayı artmakta. Hatta Turgutlu’da herkesin konuştuğu bir şey vardır. Çin’de özellikle Turgutlu’nun neresi olduğunu soruyorlarmış. ‘Türkiye’nin başkenti mi?’ diye sordukları bile söyleniyor 🙂 🙂 Bunca motor satın alan yerin neresi olduğunu merak ediyorlar belli ki. İstanbul Motosiklet fuarında Çinli bir üreticinin standında Turgutlu’dan geliyoruz dediğimde yüzünde güller açtığını gördüm ve bize hemen kahve ikram ettiler. Rakamın artışına karşı da motosikletlerin fark edilmesi adına grubumuz Marsiyas ile birlikte motosikletleri fark edin çıkartmaları

Marsiyas üyeleri – Gezi hatırası 🙂 (Melih Demir’in arşivinden)

hazırlattık. Bu çıkartmaları otomobillere takmayı amaçlıyoruz. Türkiye ve yurt dışındaki grup arkadaşlarımıza da gönderdik. Otomobillerin üzerlerinde oluşları daha çok dikkat çeker. Bundan önceki çalışmaları incelediğimize bu türden çıkartmaların sadece motosikletlere takıldığını gördük oysa motosiklet kullanıcıları zaten durumun farkında.

Melih Demir, “Motosikletleri Fark Edin” çıkartmalarını, nerede olurlarsa olsunlar isteyen herkese ücretsiz gönderebileceklerini söylüyor. Bu vesileyle duyurulmasına katkıda bulunayım 😉

Sadece tabela ve çıkartmalarla kalmayacaklarını da vurguluyor. Hatta kalmamışlar da zaten. Anlattığına göre Turgutlu’ da bir ilki gerçekleştirip 16 Şubat’ta Art Moto Akademi tarafından Turgutlu Ticaret ve Sanayi odasının konferans salonunda teori eğitimi verilmesini sağlamışlar. Demir, “Bu eğitime öncelik eden arkadaşımız Dr. Ömer Özer Bey’e de teşekkürlerimizi sunarız” demeyi ihmal etmiyor.  Yine aynı doğrultuda bu eğitimleri çeşitlendirmeyi planladıklarını; Serhat Kılavuz Sürüş Akademisi’nden yeniden teori ve uygulama eğitimi almayı düşündüklerini de söylüyor Melih Demir.

Peki Tabelaya Tepkiler Nasıldı?

Melih Demir:Tabelaya Türkiye’nin dört bir yanından olumlu tepkiler geldi. Sosyal medyada paylaştıktan yarım saat sonra 250 beğeniye ulaştı ve Türkiye’nin önde gelen bütün motosiklet sitelerinde paylaşıldı. Buna karşın eleştiri de almadık değil. Birkaç arkadaşımız tabeladaki soru edatını neden ayrı yazmadığımız konusunda bizi eleştirdiJ

 Kendilerine dikkatlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz fakat amacımıza odaklanırken o noktayı atlamışız 🙂 Başta K.K.T.C. , Ankara, İstanbul, İzmir, Kütahya, Eskişehir, Bursa olmak üzere birçok il ve ilçeden olumlu tepkiler aldık. Eskişehir’den ve Ankara’dan arkadaşlar özellikle telefonla

Ege’deki motorcu kulüplerinin bir araya geldiği geziden bir anı fotoğrafı (M. Demir’in arşivinden)

arayarak prosedür konusunda bilgi istediler. Ankara ve Bodrum’da da benzer tabelaların takıldığını duydum. İnşallah gün geçtikçe sayıları artacaktır. Motosiklet dünyasının bir sesi, bir duyurucusu olduğunuz için size ayrıca teşekkürü borç biliyorum Selin Hanım. Tanıdığınız bu fırsat sayesinde asıl amacımız olan motosikletlerin fark edilmesi konusunun sadece Turgutlu’da değil; tüm Türkiye’de ses getireceğine inanıyoruz.

Motosikletli Kız sohbeti bağlar:

İşte Melih Demir’le kısa sohbetimiz böyleydi. Demir ve arkadaşları Manisa Turgutlu’daki şimdilik 20 bin (muhtemelen bu yazı hazırlanırken sayı giderek artıyordu) motosikletçinin sessiz çığlığını bir tabelayla, basit gibi görünen ama sürücülerin “gözüne girmeyi” başaran bir tabelayla duyurmaya çalışıyorlar. 20 bin kişi, trafikte bir motorcu olarak güvenli sürüş yapabilmek ve saygı görmek için bir sessiz çığlık atıyor… Çığlığın büyüyerek tüm illere yayılması, bugüne dek bu konuda atılan adımların sesinin daha çok duyulması birer motor tutkunu olarak ortak arzumuz…

 

2 responses to “20 Bin Kişinin Sessiz Çığlığı!”

  1. CENGİZ ALABAZ says:

    MARSİYASS TURGUTLU BAŞKANIMIZ MELİH DEMİR, MANİSA BÖLGE BAŞKANIMIZ MUSTAFA AYDIN VE AHMETLİ BAŞKANIMIZ SERHAT ÖZTÜRK’Ü BU ÇALIŞMALRINDAN DOLAYI KUTLUYORUM..TURGUTLU İLÇEMİZİN MOTOSİKLET KULLANIMI AÇISINDAN ÇOK YÜKSEK BİR SAYIDA POTANSİYELE SAHİP OLDUĞUNU,BU SAYININ EĞİTİMLE VE AİT OLDUĞU COĞRAFYAYA ENTEGRASYONU İÇİN ARKADAŞLARIMIZIN DUYARLI BİR TAVIRLA HAYTA GEÇİRMELERİ ONUR VERİCİ..BU KONUDA DUYARLILIĞI KONUSUNDA MOTİSKLETLİ KIZ DA AYRICA KUTLARIM DESTEKLERİNDEN DOLAYI..
    MARSİYASS LOKAL OLARAK TURGUTLU OLAYINI ÖNEMSİYOR VE DESTEKLİYOR…

  2. bu kadar çok motorsiklet olması iyi mi yoksa kötü mü bilemiyorum. Bence bu konun insanlara sorulması gerekir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MOTOSİKLETLİ KIZIN ÖZÜ


Merhaba,

Motosikletli Kız ben. Ya da ismimi bilmek isteyenler için, kısaca Selin… Yıllardır hem haber editörü olarak medyanın tozunu yutuyorum hem de iki teker üstünde yolların. Şimdilerde Amerika'da, televizyon habercisi olarak devam ediyorum macerama...

Her İstanbul mağduru gibi trafikten kurtulmak için bir helikopter almanın (!) en iyi alternatifinin ne olacağını düşündüğüm o günlerde aldım ilk motorumu.

11 yılda 4 motor, binlerce kilometre yol ve her aklıma düştüğünde yüzümde hınzır bir gülümsemeye yol açan milyon anıdan sonra hayalini kurduğum yollarda, Amerika’dayım. Rüzgarın bile farklı estiği dev kıtadaki uzun, upuzun yollarda…

Ağrı kesicim, heyecanım, kafam bozuk olduğunda derin bir nefesle düşüncesini içime çekmeye çalıştığım motorumla. Bir o kadar bildiğiniz ve bir o kadar bilmek isteyeceğiniz şeyi biriktirdim eteğimde. Paylaşmaya hazırım. Tüm rüzgar tutkunlarına, iki teker aşıklarına, motosiklet delilerine açık davet:

Gelin birlikte kaybolalım rüzgarın içinde…

motosikletlikiz@gmail.com

Sağlıklı Sürüş İçin Bilmeniz Gerekenler (1)

VİDEOLU YAZILAR :)

Amerika Yollarında (2)

Motorda Kolları Dinlendirmek

Amerika Yollarında (1)

Amerika Yollarında (3)

Motosikletli Kız Amerika'daki Fuarda

Reflektörleri Taktım, Sizin İçin Test Ettim ;)

İnterkom Almadan Bunu İzlemelisiniz

2014 The Washıngton Auto Show

Kask Hayat Kurtarabilir!

Motorda Dertler Nasıl Unutulur?

Motorla Amerika'da (2011'den Kalanlar)

Binlerce Motor Yollara Dökülürse!

Burada Sizin Yazı ve Fotoğraflarınız da Var!

Sizin Köşeniz

Bu Blogda Neler VAR Neler YOK?

*Bu blogun yazarının gözünde hiçbir motor (marka, cins, tür, yıl, renk, güç açısından) bir diğerinden üstün değil (Kabul edin her motor sahibine güzel gelir)

*Bu blogda Amerika VAR, Türkiye VAR. Bu ikisinden herhangi birinin yerden yere vurulmasına yer YOK.

*Bu blogda izlenimlere, araştırmaya ve zaman zaman şahsi fikirlere ve öykülere yer VAR. Dolayısıyla hiçbir fikre, yoruma katılmamak YOK.

*Bu blogda her türlü olumlu katkıya yer VAR. Motor tutkunlarının birbirini kırıp dökmesine izin YOK.

*Bu bloga her türlü eleştiriyi yöneltmeye hakkınız VAR. Ama ara sıra da olsa yapıcı olmayı unutmak YOK.

Not: Blog kuralları her an değişebilir. İtiraza yer YOK:)