Mars’ın yüzeyini inceleyen MAVEN 2013’te uzaya fırlatılmıştı

Mars’ın atmosterini incelemek amacıyla 2013’te uzaya gönderilen MAVEN aracından elde edilen veriler, Mars atmosferinin güneş rüzgarları nedeniyle yavaş yavaş yok olduğunu gösteriyor.

Mars’ın atmosferini inceleyen MAVEN uzay aracı

NASA yetkilisi John Grunsfeld, Mars’ın bir zamanlar sıvı halde suyun varolmasına olanak tanıyacak kalın ve sıcak bir atmosfere sahip olduğunu söylüyor. Su, hayatın varolması için gereken bir numaralı şart. Mars atmosferinin nasıl bir evrim geçirdiğini anlamak, gezegenlerin evrimi ve bu evrimi mümkün kılan dinamikleri anlamaya da yardımcı oluyor. Yüzeyinde mikroplar barındıran bir gezegenin nasıl bir değişimden geçerek bu mikropları tamamen kaybettiğini anlamak, gezegenlerin gelecekteki akıbetini tahmin etmek için önemli.

Mars yüzeyindeki kum tepeleri

Uzmanlar, Mars atmosferindeki erozyonun güneş rüzgarları olduğu dönemlerde büyük oranda arttığını belirtiyor. Güneş rüzgarı, proton ve elektronların saniyede 1 milyon 600 bin kilometre hızla ilerlemesiyle ortaya çıkıyor. MAVEN aracından elde edilen bilgilere göre güneş rüzgarı, Mars’ın saniyede 100 gram atmosfer kaybetmesine neden oluyor. Uzmanlar bu erozyonun Mars’ın iklim değiştirmesinde büyük rol oynadığını düşünüyor. Milyarlarca yıl önce güneşin daha genç ve aktif olduğu düşünülürse Mars’ın atmosfer kaybı, çok daha hızlı bir şekilde ilerliyordu.

Mars’ın kuzeyindeki kum tepelerini kış mevsiminde kaplayan karbondioksit buzu yavaş yavaş eriyor

Mars’tan son zamanlarda gelen en heyecan verici haber, gezegende bir zamanlar bol miktarda sıvı halde su bulunduğunun izlerine rastlanmasıydı. Uzmanlar, şu anda ince ve soğuk olan Mars atmosferinin bir zamanlar su bulunmasına olanak sağlayacak kadar sıcak ve kalın olduğu görüşünde.

Mars’ta günbatımı