Amerika’da Seçim Yılı

Posted December 28th, 2011 at 9:27 pm (UTC-5)
2 comments

Barış Ornarlı – Washington

2012 Amerika’da seçim yılı. 6 Kasım günü yapılacak genel seçimlerde Amerikalılar başkanlarını seçecek; seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin tümü ve Senato’nun üçte biri yenilenecek.

Başkan Barack Obama ikinci dönemi için yeniden aday. Rakibi henüz belli değil. Şu an, muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı için yarışan yedi siyasetçi var. Yılın ilk yarısı, büyük ölçüde Cumhuriyetçi adayın belirlenmesiyle geçecek. Amerika’nın her eyaletinde yapılacak önseçimlerde Cumhuriyetçiler, aday adayları arasında tercih yapacak; önseçim sonuçlarına göre Ağustos ayında yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayında muhalefetin başkan adayı belirlenecek. Yaz aylarından itibaren Obama’yla rakibi arasındaki çekişme hız kazanacak.

Mevcut Tablo

2012 seçimlerinde gündemdeki konu ekonomi. 2008 krizinin ardından ekonomik durgunluktan çıksa da Amerikan ekonomisinde istikrar sağlanabilmiş değil; ikinci bir durgunluğa girileceğinden korkuluyor. Amerika’da işsizlik oranı %8,6; emlak sektörü toparlanabilmiş değil; piyasalarda belirsizlik var.

Gallup araştırma şirketine göre ekonominin giderek kötüleştiğine inananların oranı %64. Yine Gallup’a göre Başkan Barack Obama’nın icraatlarını onaylayanların oranı %46; onaylamayanların oranı %48. Ancak seçim yılına girerken, muhalefet Obama’ya karşı kimin en iyi aday olacağı konusunda ciddi fikir ayrılıkları yaşıyor. Dahası, siyaset uzmanlarına göre mevcut Cumhuriyetçi aday adaylarının Obama’nın karşısında zayıf kalma ihtimali var. Nitekim kamuoyu yoklamalarına göre Obama bütün müstakbel Cumhuriyetçi adayların önünde gidiyor. Yani ekonomik sorunlar nedeniyle Obama’ya güven azalmış olsa da ondan daha kuvvetli bir aday yok gibi.

Yine de 2012 yılındaki ekonomik gelişmeler; istihdam ve emlak sektöründe yaşanacaklar seçimlerde belirleyici olacaktır – tabii ciddi bir uluslararası kriz yaşanmazsa.

2012 seçimleri dört yıl önce yapılan 2008 başkanlık seçimleri kadar tarihi bir nitelik taşımıyor. O yıl, Amerikalılar, ilk siyah başkanını seçmişti; Amerika’da ve dünyada büyük kutuplaşmaya yol açan Başkan George W. Bush dönemi sona ermişti.

Ama 2012 seçimlerinin önemi küçümsenmemeli; göz ardı edilmemeli. Amerika’da çok ciddi boyutlara ulaşan siyasi kutuplaşmanın bir eseri olarak iktidarla muhalefet arasında keskin farklar var. Seçim sonuçları Amerikan ekonomisi; Amerikan dış politikası açısından belirleyici olabilir.

2 responses to “Amerika’da Seçim Yılı”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    barış bey sizi ilk defa görüyorum blogta. yenisiniz galiba. ben genelde bu blogların konusuna ilgi gösteren ve katılan bir kişiyim. amerikadaki seçimler benim içinde önemli bir konu oldugu için galiba sizi çok takip edecegim ve yorumlarım olacak. şimdiden hatırlatıyım ben sıra dışı ve özgür bir grafik çizen ve davranış biçimleri olan bir kişiyim biraz birbirimize ısanana kadar yabancılık çekebiliriz.

    ve başlayalım. barış bey. amerikadan özgür ve bagımsız haberleri deutche velle,bbc türkçe ve euro news gibi kanllardan çırılçıplak alabiliyoruz. geçenlerde seçimlerle ilgi euro news ten bir haber ve video izledim. konuyu özetle anlatıyım. kuzey caroline eyaleti amerikada seçimlerin ortalamasına en yakın yer olarak biliniyormuş. bu eyaletin kararı başkanı belirliyormuş. ve 2008 deki seçimlerde cumhuriyetçilerin kalesi durumundaki bu eyaleti demokratlar almış. ve sayın başkan obama da amerikan başkanı seçilmiş.

    fakat kuzey caroline eyaletinin son 3 yıl içindeki yaşadıgı ve maruz kaldıklarının ardından bu eyalette uzatılan mikrofonlarda neler söylendigini ben izledim. barış bey bu eyaletin nabzını şimdiden merak ediyorum. şöyle siz bu eyallette mikrofonları biz takipçileriniz adına bir uzatın bakalım. amerikada son durum ne imiş ögrenelim. bizden rica etmesi gerisi size ait.

    bu yazı ile tanıştıgımız için yorumunuzu okudugumda memnun olabilecegim. sanırım öyle

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve barışına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim saygı ve sevgilerimle.

    not: sanırım bu 2012 seçimleri çok fırtınalı olacak. bende haberleri alabilecegim bir ortam arıyordum. bakalım nasıl heycanlar yaşayacagız.

    • bornarli says:

      İlginiz için çok teşekkür ederim. Size katılıyorum – Kuzey Carolina önemli bir eyalet ve yakından izlenmeli.

      Başkan Barack Obama’nın 2008 seçiminde Kuzey Carolina eyaletini kazanması büyük bir zaferdi Demokrat Parti için. Bu eyaletin seçmenleri başkanlık seçimlerinde geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti’ye oy verir. 1960’tan bu yana örneğin, sadece dört kez Demokrat Partili bir başkan adayına destek vermişlerdir.

      Obama’nın seçim kampanyasının başında olan Jim Messina, Kuzey Carolina’yı kazanacakları konusunda iyimser olduğunu söyledi. Bence bu o kadar kolay olmayacak. Ama o eyalette yapılan son araştırmalara baktığınızda, Obama’yla müstakbel Cumhuriyetçi Parti başkan adayının berabere oldukları görülüyor. O eyalette yapılan son araştırmaya göre Obama %46, eski Massachusetts Valisi Mitt Romney %46 oranında destek buluyor.

      Kuzey Carolina eyaletindeki önseçim 8 Mayıs tarihinde. Önseçim tarihi yaklaştıkça bu eyalette daha sağlıklı kamuoyu araştırmaları yapılacaktır. Tablo netleştikçe sizinle paylaşacağım.

      Bu arada, bu seçimlerde ekonomik gelişmeler belirleyici olacak, biliyorsunuz. Kuzey Carolina eyaletinde Kasım ayı işsizlik oranı yüzde 10 – ulusal işsizlik oranının üzerinde.

      2012 seçimleri için Kuzey Carolina eyaletini izlemekte fayda var diye düşünüyorum.

      İlginiz için teşekkür ederim.

      -B

      Not: Kuzey Carolina eyaletinde elde edilen seçim sonuçları ulusal tabloyu ne kadar yansıtıyor? 1960 yılından bu yana Amerika’da yapılan başkanlık seçimlerinde Kuzey Carolinalı seçmen – 90’lı yıllar hariç – hep genel seçimi kazanan adaydan yana oy kullanmış. Kuzey Carolinalılar 1992 seçiminde George H.W. Bush’u; 1996 seçiminde Bob Dole’u desteklemişlerdi. O seçimleri Bill Clinton kazanmıştı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *