‘Cumhuriyetçilerin Diplomasi Eksikliği’

Posted January 18th, 2012 at 9:50 pm (UTC-5)
1 comment

Perry, Santorum, Romney, Gingrich ve Paul (16 Ocak 2012)

Barış Ornarlı – Washington

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Rick Perry’nin Türkiye’nin liderlerinin “İslamcı terörist” olduğunu ima etmesi; Türkiye’nin NATO’dan çıkarılmasının da gündeme gelmesi gerektiğini bir şekilde ifade etmesi Amerika’da birçok kesim tarafından hayretle karşılandı. New York Times gazetesi köşe yazarı Thomas Friedman Perry’nin değerlendirmesini “aptallık” olarak nitelendirirken; CNN Televizyonu sunucusu Wolf Blitzer Perry’ye canlı yayında soru yöneltirken şaşkınlığını gizleyemedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Texas Valisi’nin Türkiye konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Bu iddialara kesinlikle ve esasen katılmıyoruz” dedi ve Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunun altını çizdi.

Tabii Perry ilk değildi… 2012 seçimlerine hazırlanan Cumhuriyetçi Partili başkan aday adayları, dış politika konusunda birbiri ardına kamuoyunu şaşırtan; kimi zaman Amerikan yönetimini zor durumda bırakan açıklamalarda bulundu. Bazıları komik; bazıları kaygı vericiydi… Bunları hatırlayalım istedim:

Herman Cain: “Öbeki-beki-beki-istan-istan…”

İşadamı Herman Cain – Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı olarak bir süre parlamıştı, ancak hakkındaki cinsel taciz suçlamaları ve evlilik dışı ilişkiye girdiği iddiaları nedeniyle adaylıktan çekilmek durumunda kaldı. Cain, Ekim ayında bir televizyon mülakatı sırasında, Amerikan başkanı olarak Özbekistan gibi “önemsiz ülkelerin” liderlerinin adını bilmek durumunda olmadığını söylemişti. Adını telaffuz etmenin bile önemsiz olduğu imasıyla Özbekistan’ı küçümseyen Cain, “Öbeki-beki-beki-istan-istan’ın başkanı kim diye sorduklarında bilmiyorum derim. Siz biliyor musunuz derim,” dedi. Cain, “Bu küçük, önemsiz devletlerin başında kimin olduğunu bilmenin,” önemli olmadığını söyledi.

Cain, bu röportajdan sonra Kasım ayında Milwaukee Journal-Sentinel gazetesine verdiği demeç sırasında Libya konusunda sıradan bir soruya yanıt vermekte öyle zorlandı ki gözlemciler adayın başkanlığa hazır olmadığı hükmüne vardı. Gazeteci Cain’e, Başkan Obama’nın Libya politikasını onaylayıp onaylamadığını sormuştu. Cain, “Libya” dedikten sonra 10 saniye boyunca sessizce düşündü, koltuğunda kıvrandı. Gazetecilere, “Başkan Obama Libya’daki ayaklanmayı destekledi, doğru mu” diye sordu. “Aynı konudan söz ettiğimizden emin olmak istedim” diyen Cain, “Obama’nın bu konuda attığı adımları desteklemiyorum şu sebepten dolayı,” dedi ve yine duraksadı. Tavana bakmaya başladı ve “yok, yok, o başka konuydu” dedi. Sonunda Amerikan Başkanlığı’na aday olan Cain, “Bütün bu şeyler kafamın içinde dönüyor” dedi.

Newt Gingrich: “İcat Edilmiş Filistin Halkı”

Tarihçi olan eski Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich, zeki bir siyasetçi olarak biliniyor. Ancak Aralık başında bir televizyon mülakatı sırasında Gingrich, Amerika’da iktidarla muhalefetin 10 yıldır desteklediği Ortadoğu politikasını bir kalemde reddederek, Filistin halkının “icat edilmiş bir halk” olduğunu söylemiş ve devlet hakkı bulunmadığını ima etmişti. Gingrich’in açıklamaları Cumhuriyetçi – Demokrat pek çok dış politika uzmanının tepkisini toplamıştı.

Santorum: “İran’ı bombalarım”

Eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum da seçim kampanyası boyunca İran’a karşı askeri seçenekleri öne çıkaran söylemiyle dikkatleri üzerine topladı. Santorum farklı mekânlarda defalarca İranlılara şu mesajı vereceğini söyledi: “Ya o nükleer tesisleri denetçilere açar ve kapatma sürecine başlarsınız, ya da biz onları hava saldırılarıyla etkisiz hale getirir ve bunu herkesin önünde yaparız.”

Romney: “Çin’e Gümrük Vergisi Yapıştıracağım”

Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında en ılımlı görüşlere sahip olduğu düşünülen eski Massachusetts valisi Mitt Romney ise iktidara gelir gelmez Çin’e gümrük vergisi uygulama sözü verdi. Bu açıklamaları üzerine Romney, Amerika’nın en büyük ticaret ortağıyla bir ticaret savaşı başlatacağı eleştirilerine hedef oldu.

Perry: “Türkiye NATO’dan Çıkarılmalı”

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının dış politika konusunda soru işaretlerine neden olan açıklamalarının en sonuncusu Texas Valisi Rick Perry’den geldi… Perry Pazartesi gecesi Amerikan Fox Haber kanalında yayınlanan açık oturumda Türkiye’ye ağır eleştiriler yöneltmiş, NATO’dan çıkarılması gerektiğini ima etmişti. Perry, Türkiye’nin “İslamcı teröristler” tarafından yönetildiğini ima etti ve Amerika’nın dış yardımı kesmesi gerektiğini savundu. Eleştirilere rağmen sözlerinin arkasında duran Perry, Türkiye’de “töre cinayetlerine” göz yumulduğunu ileri sürmüştü.,

“Cumhuriyetçilerin Diplomasi Eksikliği…”

Reuters haber ajansının “Cumhuriyetçi Partili Adayların Ekonomi Odaklı Seçimde Diplomasi Eksikliği” başlıklı haberinde, yabancı hükümetlerin – özellikle müttefik ülkelerin – Amerikan yönetiminin politikalarıyla seçim kampanyalarında kullanılan söylemi ayırt edebildiği; ancak bu tür kışkırtıcı söylemlerin yayılmasının siyasi iklimin geleceği açısından kaygı verici olduğu yazıyor. Reuters haber ajansına konuşan Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Daniel Serwer da, “Bu tür cahilliğin sergilenmesi o kadar saçma ki denizi dalgalandırıyor, ancak kalıcı zarar veremiyor,” diyor.

One response to “‘Cumhuriyetçilerin Diplomasi Eksikliği’”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    barış bey bence rick perry eleştirmeden kendi tüzel hayatını oluşturan texasa bakmalı diyorum.
    özellikle texasta bulunan gülen okullarına sonuna kadar izin verenin kendisi oldugunu hatırlatmalıyım. çekingelerini direk türkiye diye degil hükümete yöneltmeliydi. örnegin ben ve bizler yani % 50 lik kesime karşı daha saygılı ve olabilirdi. bizler onun saygınlıgının oluşmasını arzu ederdik. biraz daha bilgili ve bilinçli olsa idi ve türkiyeyi hedef almasa ve hükümeti hedef alsa idi . onu ayakta alkışlardım. büyük oranda onu söyledigini ben biliyorum. kendisi yarıştan çekilmiş. ve ben rick perry i güçlü bir aday olarak görüyordum. biraz erken oldu gibi geliyor bana.

    bizler çok sıkıntı çekiyoruz. hükümetin özelllikle serbest piyasa ekonomisinin önünü tıkadıgı ve dünyanın ilk 500 firması arasına giren iki türk firmasınında bu yıl liste dışı kaldıgını gördük.
    düşünceleri ile global düşüncelerin biraraya gelmesi olanaksız görünüyor. zaten ellerindeki olanakların verimli kullanılmaması nedeni hiçbir büyük firma onları fazla dikkate almıyor.
    ve küresel ve global düşünenelerin hiçbir konuda onlarla birşey olmayacagını kendi adı gibi bilmektedir. son yaşanan 3. köprüde yap işlet devret modelinde hiçkimse teklif vermedi zaten
    bu benim düşünce tespitlerimi zaten onaylayan son gelişme oldu. bir 5 milyar dolarlık projeyi finanse edemeyecek güvensizligin ne anlama geldigini paranın simsarlarına sormak gerekir.

    ben cumhuriyetçileri sakin bir şeklide izlemeye devam edecegim. onların bazı düşüncelerini çok begeniyorum. vergi ve federal devletin küçülmesini örnek olarak söyleyebilirim. sonuçta
    sonrası için gelişecek posizyonlarda cumhuriyetçilerede ihtiyacım var. demokratlarada ihtiyacım var. belki şartlar oluştugunda kongreye bir çadır kurabilirim diye umutlanıyorum.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve barış ına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle.

    not:amerikadaki bu seçimler çok çekişmeli geçecek. her iki adayda dersine iyi çalışırsa sanırım amerikan başkanını mahkeme teyit edecek gibi. bush öyle başkan olmuştu. sadece varsayım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *