Seçim Hesabı Dış Politikayı Etkiliyor mu?

Posted June 6th, 2012 at 9:36 pm (UTC-5)
1 comment

Barış Ornarlı – Washington

Amerikan yönetiminin önemli uluslararası gelişmeler konusundaki göreceli sessizliği seçim hesabı mı? Washington’da bazı uzmanlar öyle düşünüyor.

Amerikan seçmeni bu yıl Kasım ayında yapılacak genel seçimde kararını verirken ekonomiye bakacak. Kamuoyu yoklamaları da bunu doğrular nitelikte: Washington Post/ABC News tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre seçmenlerin yüzde 52’si, seçim tercihini ekonomi ve işsizlik konularının belirleyeceğini söylüyor.

Başkan Barack Obama’nın da seçim kampanyasında iç meselelere odaklanırken, dış politika icraatları konusunda nispeten rahat olduğu düşünülüyor. Obama yönetiminin birinci döneminde el Kaide lideri Usame bin Ladin öldürüldü; Irak işgaline son verildi ve Afganistan’dan çekilme süreci başladı. Obama kampanyası da dış politika başarıları olarak bu üç konuyu öne çıkarıyor.

Ancak uzmanlar Obama yönetiminde mevcut uluslararası sorunlar konusunda göreceli bir sessizlik olduğuna dikkati çekiyor. Washington Post gazetesine konuşan Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) uzmanı Jon Alterman, “Bir zamanlar bu başkan küresel gelişmeleri etkilemek için fırsat arardı. Şimdi bunu daha az yapıyor. Nedeni kampanyayla ilgili olabilir,” diyor.

Seçim yılında Obama’nın dış gelişmelere yaklaşımını uzmanlarla değerlendiren gazete şöyle yazıyor: “İktidar sahibi başkanlar seçim kampanyalarının yapıldığı dönemlerde dünyanın sessiz olmasını umarlar.” Washington Post gazetesi, Obama yönetiminin Suriye’de gelişen iç savaş, İsrail – Filistin barış süreci, Mısır’daki seçimler, Yemen ve Sudan’da şiddet olaylarının artması konularında belirgin bir şekilde sessiz kaldığına dikkati çekti.

Dış gelişmeler konusunda Obama’nın özellikle Avrupa’daki ekonomik krize odaklandığı görülüyor. Tabii bu sorun Amerikan ekonomisini doğrudan etkiliyor.

Washington Post gazetesi bu konuda Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanı Marina Ottaway’in yorumuna yer veriyor: “Seçim bu konuda [ekonomi] yapılacak. Demokrasinin yayılması veya yabancı ülkelerde ulus inşasının başarılı olup olmadığı konusunda değil.”

One response to “Seçim Hesabı Dış Politikayı Etkiliyor mu?”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    barış bey yeni bir konu ve bakış açısı ile yine karşımızda sizi görmekten büyük bir mutluluk duydugumu söyleyebilirim.

    öncelikle sayın başkan obamanın maruz kaldıgı ve edindigi bir tecrübeden bahsetmek istiyorum.
    malum libya daki isyan ve savaş zamanında nato ve amerika isyancılara yardım edilmek üzere hava harakatı yapmya karar verdiler. ve hedefler bir bir vurulmaya ve amerikada buna katkı saglamya çalıştı. fakat amerikada cumhuriyetçiler siyasi rant ugruna kogreden izin alınmadan bu yapılamaz gerekçesi ile sayın başkan obama yı mahkemeye verme cesaretini gösterdiler. ve gelen tepkiler üzerine sayın başkan obama vaziyeti yasalar çerçevesinde bırakmak zorunda kaldı.

    amerikadaki başkanlık makamının cumhuriyetçilerde veya demokratlarda olmasının hiçbir önemi yok. fakat bir başkasının ve başkalarınında amerikan başkanlık makamının ve başkanın insanlık,demokrasi ve hukuk adına söyledigi sözlerinin ve yaptıklarının iç siyasi çekişme ugruna böyle komik bir manzaraya maruz bırakılması asla kabul edilemez bir durumdur.

    iran ile müzakerelerin sürmesi bence en dogru ve faydalı olabilecek yol ve yöntemdir.bunu şu açıdan söylüyorum. ekonomilerin kırılgan bir döneminde savaş asla olmamalı ve olamaz. sayın başkan obama sözde amerikada yaşayan yahüdilerin hatırına israil için acalece gaza gelerek iranı vurması başkanlık makamının ve başkanın asla yapacagı ve düşecegi poziyon degildir.

    bence seçim öncesi rakiplerinin olası manevraları ve oyunlarının diskalifiye edilmesi için dış politikanın seçim sonrasına bırakılmak üzere rafa kaldırılması güzel strateji olabilir.

    sayın başkan obama nın avrupadaki her cinsten ekonomik kriz için avrupalı liderlere telefon açarak uyarması ve çareler üretilmesi hamlesine çok üzülüyorum. şu açıdan işe yaramayacak olmasından dolayı. almanya ve fransa ekonomilerinin beslenmesi için kurdukları bu birligin olumluluklar getirecegini sandılar fakat tam tersi oldu.olumlu portrede çıkarlarını işleyişinde sesi çıkmayanların. olumsuz portrede seslerinin çıkamadıgını açık ve net bir şekilde görüyoruz.

    evet bazı gazeteci ve analistlerin düşüncelerine katılıyorum. seçimin gündemi ekonomi olacak.
    demokratların wisconsin de yenilmesi alarm zillerinin çalmasına işaret oldu. demokratlar önceki seçimde 14 puan önde tamamladıkları wisconsinde sanırım 8 puan geriye düştüler. toplam oran 22 puan. bunu seçimlerle kıyaslarsak sayın başkan obamanın emekliligi cebindedir.

    fakat bilinen ve bilinmeyen bütün kartların henüz sahne almadıgını ben görebiliyorum. sayın başkan obama başkanlık makamının profesyonelce yönetmesinin mükafatlarını arzu etmesi halinde ele geçirebilir. ve bu gallup tarafında açıklanan 46-46 oranıın dengeleri obama nın aşırı lehine tamamen degişime ugrayabilir.

    gerçekten amerikada herkes geleceginin maddi olanaklarını ve bunu kabul edebileceginin vizyonunu ve misyonunu görmek istiyor. eger bu olursa harcamalar patlayacak ve herkesin programını başarı ile uygulayabilecegi bir ortam dogacaktır.benim söylemek istedigim bu şablonun desdeklenebilecegi formatın kullanılması ile ilgilidir.bakalım şanslar nasıl olacak.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve barış ına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim.saygı ve sevgilerimle.

    not=son zamanlarda başkan obama ya ait videolarda onun analizini yapıyorum. çok rahat
    görünüyor. ve kendinden emin görünüyor.ve romney için üzülüyorum gibi malesef.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *