Rakamlarla Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı

Posted August 31st, 2012 at 3:35 am (UTC-5)
1 comment

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın yapıldığı Tampa Bay Times Forum
Fotoğraf: Alparslan Esmer

Alparslan Esmer – Tampa, Florida

Amerika’da siyasi partilerin başkan adaylarını resmileştirmek amacıyla dört yılda bir düzenlenen ulusal kurultaylarına ev sahipliği yapmak için kentler, neredeyse olimpiyat oyunları düzenleyecekmişçesine yarışır. Bu kentler 18 ila 24 ay öncesinden belirlenir. Siyasi partiler karar vermek için kentlere heyetler gönderir ve incelemelerde bulunur.

Belediyeler son dönemde siyasi partilerin ulusal kurultaylarını kentlerinde düzenlemek için yoğun kampanya yürütüyor. Bunun bir nedeni ulusal kurultayların ev sahibi kente büyük bir ekonomik girdi sağlamasından kaynaklanıyor. Ama bu ekonomik girdinin o kentte geçimini sağlayan her işletmeciye yaramadığını da gördüm.

Bu hafta düzenlenen Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı’nın ev sahibi kenti Tampa bir buçuk yıl önceden belirlendi. Organizasyon ise, kentin en büyük spor salonu Tampa Bay Times Forum’da düzenlendi. Salon 8-9 ay kadar önce sırf bu etkinlik için restore edilmiş.

Organizasyon çok iyi, ama kimin açısından bakıldığına bağlı. Dört gün boyunca aşırı abartılı güvenlik önlemleri yetmezmiş gibi son derece kötü, mide bozan ve pahalı yiyeceklere kalarak günde 12-15 saat çalışmak kolay değil. İki adımda bir yapılan kontroller, eğer bilgisayarınız, kameranız, fotoğraf makineniz, tripodunuz varsa onları çantalarından çıkarmalar, daha sonra onlardan bazılarını güvenlikte unutup geri dönmeler, sanki teröristmişçesine ayrım gözetmeksizin aranmalar, beş dakikada gideceğiniz yere tüm bu aramalar yüzünden yarım saatte gidebilmeniz, üstüne üstlük tüm bu tecrübeleri günde birkaç kez 35 dereceye varan sıcak ve aşırı rutubet koşullarında yaşıyor olmanız gerekiyor. Bir de yakından geçen Isaac kasırgasının bıraktığı, aniden patlak veren ve kafanıza kova kova su boşaltırmışçasına yağan yağmurları da eklemeli. Altında kalırsanız üzerinizdeki takım elbise gitti. Zaten kasırga mevsimine denk geleceğini bile bile neden ulusal kurultay düzenlemek için Florida’yı seçtiklerini anlamış değilim. Çevremdeki herkese söyledim “Ben kasırga görmek istiyorum zaten,” diye. Ama o gördüğüm ne kasırgaydı, ne de takım elbiseyle kasırga izlenir.

Hani sıcaklar için önlem almaya çalışmışlar, serinletilmiş çadırların içinden geçiyorsunuz, isterseniz sıkça kalkan klimalı servis otobüsleri sizi kurultayın yapıldığı Times Forum’a bırakıyor. Ama yine de dışarıda sıcak altında aramalar yüzünden geçirdiğiniz beş dakika, üzerinizdeki ceketi rahatlıkla bir bornoza çevirebiliyor. Hele hele de tüm bunları televizyon çekimine giderken yaşıyorsanız, ekran karşısında yüzünden oluk oluk ter boşalan bir kişinin bir şeyler anlatmaya çalıştığını görmek hiç de hoş olmasa gerek. Öyle ki duruma alışıp çantanızın içine bir ton peçete koyarak gidiyorsunuz ki çekimden önce kurulanabilesiniz. Çünkü kameramanınız size her zaman bir yerlerden peçete ya da kağıt havlu bulmak zorunda değil.

Hele hele size verilen izin belgelerini bir kaybedin. Kaybettiğiniz anda yaka paça kompleksten dışarı atılmanız kaçınılmaz. Normalde işinizi yaptığınız basın merkezine bile giremezsiniz. Boynunuza astığınız dört adet kart, her biri farklı bir gün için. Her birini o gün için kullanabilirsiniz. Üzerlerindeki renkleri, gideceğiniz alanları sınırlıyor. Benim kart yeşil, nispeten rahatım, kurultay salonundan içeri girişim serbest, ama merdivenlerin bitiminden itibaren “floor” denilen salona ayak basmam için mavi renkli karta ihtiyacım var. O da herkese verilmiyor. Dönüşümlü kullanıyoruz.

Fotoğraf: Alparslan Esmer

Güvenlik önlemleri o kadar abartılmış ki, kurultayın yapıldığı alana giden yollar beton bariyerlerle kapatılmış, çevre kanallar sürekli devriye gezen polis botlarının kontrolü altında. Polisler, şerifler, eyalet polisleri, federal polisler, askerler, Başkan’ın korumasından sorumlu Secret Service (Gizli Servis) elemanları, yani aklınıza gelebilecek her türlü güvenlik personeli mevcut. Bu durum sanıyorum kurultayı izleyen biz medya mensuplarını da kötü etkiledi ki, yaşadığımız psikolojik hapis durumuna razı olduk, sürekli aramalardan geçmemek için yerimizden gerekmedikçe kıpırdamamaya çalıştık. Orada verilen iğrenç yemeklere tahammül ettik. Ama artık yemeklerin kötülüğü de sabrımı taşırınca artık cep telefonumdaki uygulamalardan biri sayesinde biraz uzakta bir pizzacıyı buldum. Sıcağa ve yoldaki bariyerlere rağmen yürüdüm ve çok hoş bir ortam buldum. Son derece konuksever bir karı-kocanın işlettiği ve makul fiyatlara lezzetli yemekler yapan bir yer. Yerel bir işletme, ama dışarı çıktığınız anda karşınızda Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın yapıldığı Tampa Bay Times Forum duruyor. Sadece sizi bir kanal ayırıyor. Alana bu kadar yakın olmasına rağmen 50 bin kurultay ziyaretçisinden tek bir müşteri yok. Tek şikayetçi olan işletme de onlar değil tabi ki. Demek ki olimpiyat kadar önemli olan ulusal parti kurultaylarının ekonomik getirisinden ev sahibi kentin tüm sakinleri yararlanamıyor. Yararlanamayanlar şimdi belediyeye dava açma hazırlığında. Umarım olimpiyat oyunları da yalnızca belli bir kesime yarar sağlamıyordur.

Tampa’da böylesi bir dört gün geçirdikten sonra “Acaba rakamlar ne diyor?” diye bakayım dedim:

  • Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, Olimpiyatlardan sonra en çok medya mensubunun katıldığı etkinlik oldu. 15 bine yakın gazeteci izledi.
  • Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı Tampa Toplantı Merkezi’nde 33 bin metrekarelik alan basın merkezi olarak kullanıldı.
  • Kurultayın yapılması içi toplam 200 milyon dolara yakın para harcandı.
  • Kurultayı düzenleyen ev sahibi komite her bir gece için 15 binden fazla otel odası, kurultay faaliyetleri için de 75 alan kiraladı.
  • Şimdiye kadar Florida eyaletinde hiçbir etkinlik için bu kadar elektrik, kablo ve fiberoptik bağlantısı kurulmadı.
  • Florida eyaleti geçmişte üç kez Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı’na ev sahipliği yaptı. Sonuncusu 1972 yılında Miami’deydi.
  • Tampa’da yapılan 40’ıncı Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’na 50 bin kişi katıldı, bunların 4 bin 441’i asli ve yedek delegelerden oluştu.
  • Cumhuriyetçi Ulusal Kurultayı’nın düzenlendiği Times Forum salonu 20 bin kişilik kapasiteye sahip.
  • Kurultay katılımcılarını Times Forum’a taşımak için 350 otobüs ve 500 özel araç kullanıldı.
  • Kurultay sırasında 7 bin 500 gönüllü çalıştı.
  • Tahminlere göreyse Mitt Romney’in konuşmasını televizyonlarda 40 milyon kişi izledi.

One response to “Rakamlarla Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    alparslan bey verdiginiz bilgiler ve emeginiz için çok teşekür ediyorum. anladıgım kadarı ile bir hayli zor bir süreçten geçmişiniz.küçük bir şikayetim var indiana türk delegesi ile yaptıgınız ropartajı kesintiler nedeni ile bir türlü tam olarak izleyemedik.

    olaya kendimin konumundan bir ayrıntı vererek başlamak istiyorum. plan ve programlarımın asli onayı kongrenin 3 te 2 sinin onayı ile mümkün kılınmaktadır.
    bu yüzden aşırı bir taraf olamıyorum ama yinde özgür düşünce ve görüşlerimin sınırları ve limitleri aşmayacak şekilde ifade etmeyi uygun buluyorum.

    romneyin ana konularına bakalım.

    4 yılda 12 milyon kişiye iş imkanı yaratacagını söylüyor. bekara karı boşamak kolaydır.
    olaya tarafsız olarak bakalım. imkan olsaydı başkan obama bunu başarırdı. böyle bir olanagın mevcut amerikanın hali ile asla mümkün degildir.

    20 yılda amerikayı enerjiye bagımlılıktan kurtracagım dedi.bunun açıklamasını ben yapayım. amerikanın en büyük petrol şirketlerine verilen milyarlarca sübvanse desdegin milyarlaca dolar daha artırılması anlamına geliyor.tabi olmayan kaynaklardan nasıl verecek burasıda bir soru işareti.

    sayın romney israil ile ilişkileri artıracagını söylüyor.ve bunu amerikanın muhazakar oylarına talip olan bir lider söylüyor.dini degerlerin temsilcisi olduguna inanılan bir lider söylüyor.bende şöyle karşılık vermek istiyorum. bundan yüzyıllar önce bizim içinde kutsal olam hz isa peygamber efendimize ve güzide meryem anamıza olmadık ifitralar atan yahüdiler ve yahüdi hahamlardır. ve yine bunu devamında roma kralını kışkırtarak hz isa efendimizin çarmıha gerilerek acımasızca ölümüne neden olan yahüdiler ve yahüdi hahamlardır. ve sayın romney bu yahüdilerin ve yahüdi hahamların
    tüzel temsilcisi olan israil ile sıkı ilişkilerden bahsediyor. bir toplumun dini özünü sırtından hançerleyenlere ödül vermek istiyor. degerlerinin iflas ettigi bir gerçektir.

    fakat yinede herşey ragmen ve herkese ragmen hayatı ve gündemi işbirligine giderek yakalamalıyız. sayın romney ede en az başkan kadar deger ve önem veriyorum. bir seçime gidiliyor. ve amerikan halkının tercihinin gerçekleri ile mutlaka yüzleşecegiz.
    ister cumhuriyetçi olsun ister demokrat olsun. hepsini seviyoruz ve deger veriyoruz.
    rüyalarımızın amerikasının her alandaki her parçası amerikalıların oldugu kadar bizimdirde. seçim sonucu ne olursa olsun. hem cumhuriyetçilerden ve liderleri romney den. hem demokratlardan ve liderleri obama dan vazgeçmeyecegiz. beraber çalışacagımız çeşitli oratmların çatısı altında gelecegi kurma konularını işleyecegiz.

    ve son olarak bir gönderme yapmak istiyorum. my big boss sayın başkan obama seçilmesinden sonra ilk resmi ziyaretinde tercihi türkiyeden yana kullandı. seçilirse ilk gidecegi yerin hz isa nın katilllerinin tüzel temsilcisi olan israil olacagını beyan etmişti.
    biz bunun şık ve anlamlı olmayacagını ilk resmi ziyaretinin türkiye olması gerektigini sayın romney in kulagına fısıldamış olalım. peygamberine saygısı ve sevgsi varsa israile asla gitmemelidir. bu amerikalı yahüdilerin oylarından daha degerlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *