Parti Kurultayları ve Kamuoyu Yoklamaları

Posted September 11th, 2012 at 1:32 am (UTC-5)
2 comments


Alparslan Esmer – Washington

Demokrat Parti, ulusal kurultayını geçen hafta Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde tamamladı. Son birkaç aydır, başkan adayları Barack Obama ve Mitt Romney’e seçmen desteği başa baş görünüyordu. Bununla birlikte son kamuoyu yoklamaları Demokrat Parti kurultayının Başkan Barack Obama’ya verilen seçmen desteğini az da olsa yükselttiğini gösteriyor.

Washington Post gazetesi ve ABC News tarafından ortak yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Obama, Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney’e göre durumunu biraz düzeltebilmiş durumda. Ama Başkan, seçmenin ekonomi konusundaki kaygılarını henüz giderebilmiş değil.

Gazetenin anketine göre oy vermesi muhtemel seçmenler arasında yarın seçim olsa Obama’ya oy vereceklerin oranı yüzde 49, Romney’e oy vereceklerin oranıysa yüzde 48. Bu oran kurultaylar öncesi dönemden farklı sayılmaz. Ancak tüm kayıtlı seçmenler arasında genelleme yapıldığı zaman Obama’ya yönelik seçmen desteği yüzde 50, Romney’e seçmen desteği ise yüzde 44 görünüyor. Bu da açık bir fark.

Gazeteye göre Obama, ekonomi dışındaki diğer kilit konularda rakibi Romney’e göre daha avantajlı. Obama, özellikle kadınların sorunlarının çözümü konusunda rakibinin yüzde 21, orta gelirlilerin sorunlarının çözümü konularında yüzde 15, kürtaj ve eşcinsel evlilikleri gibi toplumsal sorunların çözümü konusunda yüzde 11 önünde. Üstelik her ne kadar Amerikalı seçmenin ekonomi konusunda Başkan Obama’ya güveni az olsa bile, Romney de hem ekonomi, hem de federal bütçe açığının giderilmesi konusunda kurultaylardan önce Obama üzerinde sağladığı avantajı koruyamamış.

CNN televizyonunun Charlotte’taki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’ndan hemen sonra, 7-9 Eylül tarihleri arasında oy vermesi muhtemel seçmenler arasında yaptığı bir başka kamuoyu yoklaması da Obama’yı yüzde 52’yle, Romney’in altı puan önüne yerleştirmiş. Oysa ki CNN’nin Tampa’daki Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın ardından 31 Ağustos ve 3 Eylül arasında yaptırdığı kamuoyu yoklamasında Obama ve Romney, yüzde 48 seçmen desteğiyle başa baş gösteriyordu.

Gallup şirketinin geçen haftasonu yaptığı anket de farklı değil. Obama’ya verilen destek bir hafta öncesine oranla yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseldi.

Amerika’da parti kurultaylarının kamuoyu yoklamalarında başkan adaylarına geçici bir yükseliş ivmesi kazandırması olağan bir durum. Bu yükseliş normalde çok uzun sürmüyor. Tüm bunlara rağmen, önceki hafta Tampa’daki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın ardından Mitt Romney, kamuoyu yoklamalarındaki konumunu çok yükseltmeyi başaramadı.

Kurultayların adaylara yönelik kamuoyu desteğini yükseltmesinde etkili olan bir diğer nedense konuşmacı olarak çağrılan kişiler olabiliyor. Pew araştırma şirketinin yaptığı ankete katılanların yüzde 29’u eski Başkan Bill Clinton’un Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda yaptığı konuşmayı kurultayın en önemli olayı olarak görürken, yalnızca yüzde 16’sı Barack Obama’nın, yüzde 15’i de Michelle Obama’nın konuşmasının öne çıktığını düşünüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayındaysa, Hollywood’un ünlü aktör ve yönetmeni Clint Eastwood’un “boş sandalyeyle yaptığı diyalog” öne çıkıyor ve bunu Mitt Romney’in yaptığı adaylık kabul konuşması izliyor.

Tabi ki kurultayların hemen ardından elde edilen ve geçici olduğu bilinen bu rakamlara bakıp erkenden sonuca varmak doğru değil. 6 Kasım seçimlerine kadar önümüzdeki dokuz hafta boyunca seçim yarışları daha da kızışacak. Adaylar, Barack Obama ve Mitt Romney, kurultaylar biter bitmez, daha nefes almadan, kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlere gitti. Adaylar kampanyalarını seçim sonucunu belirleyecek bu eyaletlerde yoğunlaştırıyor. Gelecek aydan itibarense televizyonlarda canlı yayınlanacak siyasi tartışmalara katılacaklar ve birbirleriyle yüzleşme fırsatı bulacaklar.

2 responses to “Parti Kurultayları ve Kamuoyu Yoklamaları”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    alparslan bey yazınızı okudum. gelişmelere istinden bazı anketler ve durumların özetini görme ve anlama olanagı buldum. bunun için size çok teşekür ediyorum.

    seçim sürecinde her ne kadar inişli çıkılı bir mücadle grafigi olsada bence adayların şansları birbirine çok yakın.buda kimin kazanacagı belli olmayan iki ucuda çamur bir degnek haline getiriyor. insanın ne yapacagını bilememesi ortaya çıkmaktadır.güçlü ve akıllı olan kazansın diyorum.

    6 kasıma kadar my big boss diye sahiplendigim sayın başkan barack obamayı desdeklemek benim için zorunlu bir aktivite. ben hayatımda hiçkimseyi yarı yolda bırakmadım. fakat seçim olurda romney kazanırsa ben degil my big boss barack obama beni yarı yolda bırakmış olacak. ve sorumluluk ve sonuçların vahameti bana asla ait olmayacak. seçimi kazanırsa sorun yok fakat kaybederse onunla yine aynı duygular ile demokratların lideri olarak benimseyerek çalışmalar ve işbirligi yapmayı şimdiden düşünüyorum.

    ona ulaşmış olması büyük ihtimal olan önerilerimi kullanmamasına ben pek anlam veremiyorum.düşündügü ve olmasını istedigi hiçbir şeyin benim üzerimde etki yaparak istedigi sonuçları alması imkansızında ötesinde. önerilerimi pas geçmesinin olası nedenlerini ben aşagı yukarı çok iyi biliyorum.fakat bunların olması özel ve tüzel hayatımda imkanı asla olamyacak beklentilerdir.ben samimi olmakla veya bazı konularda kendisine yardımcı olmakla ona verdigim degeri anlamasını istedim ve istiyorum. bu başkanlık makamının sahibi olan my big boss barack obamanın kararı kararları olabilir ve saygı duyuyorum. fakat uygulama biçimlerinde öneri sahibi olan ben merkezli işlemlerin gerçege dönüşmesinin olanak dışı oldugunu belirtmek istiyorum.

    ben olabilecegin en iyi zemini ile çıkarlarımı beraber yürüten bir kişiyim. ben özel sektör çizgisinde bulunan bir kişi olarak kamu çizgisinin bana karşı yüklemelerini asla kabul etmeyecegim.ve bu olası senaryoları konuşmak ve dile getirmek istenmeyen durumları önceden rehabilite edecek olmasının güzel yanlarını ben çok iyi biliyorum.

    degişimi ve gelişimi hiçbir ön yargıya takılmadan başarabilmek sadece cesur ve akıllı kişilere özgü bir durumdur.ve amerikanın durumunu başkanlık makamının sahibi my big boss barack obama benden daha iyi biliyor ve buna son dört yılda kalıcı çözümler getiremedi.seçimde sosyal olayların ekonomik olaylara yenilecegini benden daha iyi biliyor.havayı koklayan adam misali alarm veriyorum ve riskli olduguna işaret ediyorum.ve bunu kendisinin iyiligi için yapıyorum.

    umarım kazanır my big boss sayın başkan obama. ve yine ilk resmi dış ülke ziyaretini türkiyeden yana kullanır.ve yine türklerin kutsal meclisinde yapacagı konuşma ile bir devri kapatarak yeni bir devrin ilanını veriyor olur. adını ((obamaeconomy)) olarak tarihe altın harfler ile yazdırır. ve bu tarihi konuşmayı bir fanatigi olark meraklı ve dikkatli bir şekilde izliyor olacagım.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve alparslan ına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim.saygı ve sevgilerimle.

    not=insanın kendisini ifade etmesinden güzel bir şey olamaz.ortam ile iyisine veya kötüsüne yönelik kendini harmanladıgı düşüncelerin hedefe ulaşması mümkün olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *