Shkencë: Ekstremizmi

E Enjte, 12 Mars 2015
Leave a comment

extremismArsyeja që njerëz zënë skajet ekstreme të spektrit politik është se ata nuk ndikohen nga informacionet, ndryshe nga të moderuarit.

Sipas studimit në Science Psychology, revistë e Shoqatës për Shkenca Psikologjike, për shkak se ekstremistët politikë mendojnë se janë superior ndaj besimeve të të tjerëve, kjo i bën ata më shumë rezistent.

Dallimet politike janë pykë mes njerëzve, dhe ata më ekstrem priren të jenë intolerant ndaj ideve të ndryshme politike.

Disa thonë se ekstremistët (të majtë a të djathtë) kanë një lloj mangësie mendore që i çon në pozicione ekstreme politike, por të tjerë i përshkruajnë si të sigurt në besimet që kanë. Studimi u përpoq të gjejë se cilat nga këto dy mundësi ka më shumë gjasa të jetë.

Të dhënat treguan se ideologjia luan rol të rëndësishëm: Njerëzit që ishin ideologjikisht më ekstrem ishin gjithashtu më shumë rezistentë për të ruajtur mendimin e tyre.

Një eksperiment i dytë i konfirmoi këto gjetje dhe zbuloi një faktor ndërmjetësues: superioritetin e besimit. Njerëzit të cilët ishin më ekstrem në ideologji dhe politikë raportuan mbështetje të fortë se besimet e tyre ishin superiore.

E rëndësishmja që doli ishte se rezultatet nuk mund të shpjegohen me nivelin e arsimit të pjesëmarrësve.

Ndërsa studimet e mëparshme janë marrë me personalitetin dhe dallimet midis liberalëve dhe konservatorëve, studimi i ri merret me pasojat e skajeve politike.

Shkencëtarët nuk janë të sigurt pse ekzistojnë dallime mes liberalëve dhe konservatorëve në disa situata, dhe jo në disa të tjera. Studime të tjera nevojiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rreth autorit

Rreth autorit

brainAstrit Lulushi shkruan a sjell njoftime mbi zhvillime në mjekësi, shkencë e fusha të tjera.

Të gjitha informatat në këtë blog jane vetëm për njohuri të përgjithshme dhe jo për zëvendësim të këshillave mjekësore dhe trajtimeve për kushte të veçanta shëndetësore, për të cilat ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj. Lidhje të jashtme website ofruar në këtë blog janë të destinuara për lehtësi sqarimi dhe vetëm për qëllime informative.

Kalendar

March 2015
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031