Washington’lar Karışmasın!

Posted March 6th, 2012 at 12:24 am (UTC+0)
Leave a comment

Bu hafta farklı bir şey yapacak ve size Amerika’da bir eyaleti tanıtacağım. Washington deyince akla hep Amerika’nın başkenti gelir. Halbuki Amerika’da Washington diye bir eyalet var. Başkent Washington’un resmi “eyalet adı” ise District of Columbia’dır.

Başkent Washington DC Atlantik kıyısında, yani Amerika’nın doğusunda, Washington eyaleti ise Pasifik kıyısında, yani batısındadır. Washington, Oregon eyaleti  ile Kanada arasında, Amerika’nın en kuzey eyaletidir. Evergreen State diye de anılır, çünkü yaz kış yeşildir. Washington Eyaleti, Amerika’nın nüfusuna göre 42. eyaletidir ve 11 Kasım 1889’da kurulmuştur. Yüzölçümü 184,675 km2 , nüfusu 5,894,120’dir. En çok tanınan şehri Seattle olmasına karşın, başkenti Olympia’dır.

Diğer önemli şehirleri arasında Spokane, Walla Walla, Tacoma, Bellingham var. Cascade Dağları Washington eyaletini  boylamasına ikiye ayırır. Eyaletin sembolleri arasında; Rhododendron çiçeği, Western Hemlock ağacı, Willow Goldfinch kuşu, trout balığı, elma meyvesi, Green Darner Dragonfly (helikopter böceği), deniz memelisi olarak Orca, sebze olarak sarımsak bulunur. Ayrıca Lady Washington eyaletin resmi sembol gemisidir.

Chinook Geçidi birbirinden tamamen ayrı iki bitki örtüsünü ayırır. Batı tarafında sedir ve çam ormanları, doğu tarafında ise derin uçurumları ve yarlarıyla Columbia Platosu. Columbia Nehri ise, Washington Eyaleti ile Oregon Eyaletinin sınırını oluşturur.

En çok tanınan şehri Seattle  çok yağmurlu oluşuyla anılır, oysa Seattle’da yaşayanlar da New York ya da Boston kadar bile yağış almadıklarını söylerler. Seattle’da görülmesi gereken bir çok nokta vardır. Space Needle, Pike Place Market ve Fremont Troll, Seward park, Puget Sound, Elliot Bay, Washington ve Union Lake, Seattle Aquarium ve tabi bir çok müzeyi de eklememiz gerekiyor. Washington eyaletinin diğer bir sembolünün da Seahawk futbol takımı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Müzik alanında isim yapmış bir çok kişinin de doğum yeri Washington’dur, Nirvana, Curt Cobain, Pearl Jam gibi. Washington’da 30 Kızılderili kabilesi yaşamaktadır.

Spokane-Cityscape-Best-View kahvelerini afiyetle içtiğiniz Starbucks café’nin de 1971’de Seattle’da açıldığını biliyor muydunuz? Seattle’da bir kaç tane de Türk Lokantası var, ayrıca her sene bir de Türk Festivali düzenleniyor.

Washington’un bir diğer popüler şehri de Spokane. Spokane eyaletin doğusunda, şirin bir şehir. Spokane adı, bir kızılderili kabilesinin adından gelmektedir, anlamı ise “güneşin çocukları”dır. Gerçekten de Spokane’de yılın 260 günü güneşlidir. İster dağda kayak yapın, ister millerce olan hiking traillerde dağlara tırmanın, ister düzinelerce gölde balık tutun, bunların hepsini size sunar.

Kaynak: Usa-Turk ve Vikipedia

 

Spokane-Manito-Park 100 akr olan Riverfront Park’ı ziyaret etmeden Spokane’yi terketmeyin. Yoksa, Spokane şelalelerini ve tarihi Looff Carousel’i kaçırmış olursunuz. Spokane, ayrıca sanat gösterileri, ender sanat galerileri ve dünya çapında Northwest Museum of Art & Culture ile de ünlüdür.
Spokane ayrıca bir çok üniversite ve college’ı da barındırır. Bunlardan bir tanesi Gonzaga Üniversitesi, ayrıca Washington State Üniversitesi’nin Spokane Campus’u de var.

Washinton State Üniversitesi aldığı ödüllerle ve uygun fiyatlarıyla da isim yapmış. Glacier Milli Parkı, Olympic Milli Park, Priest ve Coeur D’Alene gölleri şehire ilgiyi daha da artırıyor. Community Colleges of Spokane‘yi de barındıran Spokanede öğrencilerin yapabilecekleri bir çok spor ve vakit geçirebilecekleri harika noktalar saymakla bitmez.

Ayrıca çok bilinen Microsoft ve Boeing firmaları da Washington eyaletindedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Özge Övün Sert

Özge Övün Sert 2003'ten bu yana Amerika'nın Sesi'nde muhabirlik ve televizyon sunuculuğu yapıyor. M.Ü. İletişim Fakültesi mezunu. Atlantik'in öbür yakasından haber veren sunucu ABD'deki Türk toplumunun da aktif bir üyesi. Ayrıca büyük hayallerin küçük adımlarla gerçeğe dönüşebileceğine inanıyor.

Blog Yazarı ve Mesajı