Washington’daki Pew Araştırma Merkezi seçimler öncesi Türk halkının çeşitli konularda ne düşündüğünü araştırdı. Türkler genelde ülkenin gidişatından memnun. Halkın yüzde 49’u halinden memnun olmadığını söylerken yüzde 48’i hayatından memnun. 2009 yılına göre önemli bir fark var, iki yıl önce hayatından memnun olmayanların oranı yüzde 60 çıkmıştı. Halkın yüzde 38’i 2009’da “halimden memnun değilim” yanıtı vermişti. Yani 2009’da Türkler’in dörtte üçü Türkiye’nin yanlış yolda olduğunu düşünüyordu. Dış politikada Başbakan Erdoğan hükümetine olumlu not verenlerin oranı yüzde 62. Nüfusun bu kesimi, Erdoğan’ın uluslararası alanda Türkiye’nin daha etkin bir rol oynamasını sağladığına inanıyor. Arap ülkelerinde özellikle Mısır, Ürdün, Lübnan ve Filistin’de Erdoğan’a duyulan güven oranı yüksek. Ekonomiye gelince halkın yüzde 49’u “ekonomi iyi” derken, yüzde 48’i ekonomik koşulların kötü olduğunu söylüyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ekonomik kriz yaşanırken, Türkler’in neredeyse yarısı ekonomiden umutlu görünüyor.

Foto: Maurice Asseo
PEW araştırma sonuçlarını birkaç başlık altında toplamış. Gelin bunları gözden geçirelim.
*Dindarlık: Türkler’in günde beş defa namaz kılanları, yüzde 64 oranında ülkenin gidişatından memnun. Haftada bir kez namaz kılanların yüzde sadece 41’I gidişattan memnun olduğunu söylüyor. Yalnızca dini günlerde dua edip namaz kılan veya hiç dua etmeyenler arasındaysa ülkenin gidişatından memnun olanların oranı yüzde sadece 32.
*Avrupa mı Ortadoğu mu: Ankete katılanların yüzde 25’i, Türkiye’nin yüzünü Ortadoğu’ya daha çok gevirmesi gerektiğini söylerken, Avrupa yönünü gösterenlerin oranı yüzde 17. Her 10 kişiden 4’üyse her iki bölgenin de aynı derecede önemli olduğunu düşünüyor.

Foto: Maurice Asseo
*Türkiye’yle İlgili Görüşler: nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde (Ürdün, Lübnan, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Filistin) Türkiye hakkında olumlu düşünenlerin oranı yüksek. Ancak Avrupa ülkelerinin birçoğunda da Türkiye hakkında olumlu görüşlere sahip olanların oranı yüksek. Fransa’da bu oran yüzde 61, İngiltere’de %54, Ukrayna’da %58, Rusya’da %66.
*AB Üyeliği: Şu anda Türkler’in yüzde 52’si Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor, yüzde 42’si ise üyeliğe karşı. 2005 yılından buyana AB’ye destek veren Türkler’in oranında 16 puanlık düşüş görüldü. Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği desteği de inceleyen PEW’un vardığı sonuçlar şöyle: İspanya’da destek oranı % 62%, İngiltere’de %51. Ancak Almanya’da Türkiye’nin üyeliğine karşı olanların oranı çok yüksek ve %71. Fransa’da da bu oran %61.
PEW Araştırma Merkezi’nin açıkladığı sonuçlar, Türkiye’de 21 Mart-12 Nisan 2011 arasında 1,000 yetişkinle yapılan ankete dayanıyor. Bence aşağıdaki linklerden raporun tamamına bakmanızda yarar var. Ayrıca PEW hakkında genel bilgiyi de araaştırma merkezinin kendi sitesinde bulabilirsiniz. Türkiye’de 12 Haziran seçimleri öncesi Washington’da konuşulan bu anketin ilginç sonuçları. Yorumlarınızı bekliyorum. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz?
Raporun tamamını aşağıdaki link’te görebilirsiniz:
http://pewglobal.org/2011/06/07/on-eve-of-elections-a-more-upbeat-mood-in-turkey/.
PEW’un web sitesi için aşağıdaki link’e bakabilirsiniz:
http://pewglobal.org/.
araştırma ne olursa olasun bir araştırma saygı duymak gerekir. biz öyle bir toplumuzki sırtımıza ne kadar yük atarlarsa atsınlar taşırız. biz yük taşıyıcısı olduktan sonra sırtımıza kimin yük attıgının hiç bir önemi yok. yani her şeye ragmen tasırızda taşırız. biz avrupanın 50 yıldır yükünü taşıyoruz. taşıyanda memnun taşıtanda memnun. bu klasik duruma göre ama şartların degişecegi günün uzak olmadıgını açıkça söyleyebilirim. kuzuların sessizligi hakim durumda…
birde şu ankete göz atalım. sonuçların rekabeti kızışırdıgı açıkça görünüyor. işte anketler..
WASHINGTON – ABD’de yapılan Washington Post ve ABC’nin ortaklaşa düzenlediği anket, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra Obama’ya verilen güçlü desteğin azaldığını ortaya koydu.
Ülke ekonomisi ve bütçe açığını idare etme şekli Obama’ya puan kaybettirirken, halkın yarıdan fazlası ülkenin ciddi anlamda yanlış yolda ilerlediği görüşünü dile getirdi.
Her 10 Amerikalı’dan 9’u da, ülke ekonomisinin durumunu olumsuz olarak görmeye devam ediyor.
Haberin devamı ↓ reklam
Gelecek yılın kasım ayındaki seçime ilişkin yapılan anketten çıkan sonuçlar şöyle:
— Obama’nın performansına verilen kamuoyu desteği yüzde 47’ye geriledi. Başkan’ın performansını beğenmeyenlerin oranının ise yüzde 49’a yükseldi. Oysa, Obama’ya yönelik destek, Bin Ladin’in öldürülmesinden sonra yüzde 56’ydı.
— Halkın yüzde 59’u, Obama’nın ekonomi politikalarını olumsuz olarak nitelerken, bu oran geçen aya göre yüzde 4 artmış durumda.
— Bütçe açığıyla mücadele konusunda Obama’nın politikalarını onaylayanların oranı yüzde 33. Bu oran Nisan ayına göre yüzde 6 düştü.
— Amerikalıların yüzde 89’u, ekonominin kötü durumda olduğu, yüzde 57’si ekonomik toparlanmanın başlamadığı ve yüzde 66’sı ABD’nin yanlış yolda olduğu görüşünde.
— Halkın yüzde 45’i, ekonomi politikaları konusunda Kongre’deki cumhuriyetçilere Obama’ya göre daha fazla güveniyor. Bu rakam, geçen Mart ayına göre yüzde 11 arttı.
— Washington Post, anketin, ülkedeki yüksek yakıt fiyatları, konut değerlerinin düşmesi ve yüksek işsizlik oranlarının, ekonomik toparlanmanın hızına dair kaygıları artırdığı ve kamuoyunda bu konuda geniş çapta bir karamsarlığın hakim olduğunu gösterdiği yorumunda bulundu.
MITT ROMNEY ÖNDE
Obama, olası 6 cumhuriyetçi adayın 5’ine karşı kamuoyu desteği konusunda üstün konumda bulunmasına karşın, bu ay başında adaylığını açıklayan eski Massachusetts Valisi Mitt Romney ile başa baş çekişiyor.
Obama ve Romney, tüm Amerikalılar arasında yapılan ankette yüzde 47 oranında eşit desteğe sahip olurken, kayıtlı seçmenler arasındaki ankette ise, Romney, yüzde 49 oranında destekle, yüzde 46 oranında destek gören Obama’nın üstünde yer alıyor.
ben başkan obamanın bir fanatikçisi olarak ne yapacagımı ve ne söyleyecegimi bilemez oldum. obama bir şeyler yapmalı. ve kendisine uzatılabilecek yardım ellerini geri çevirmemeli.
bu yardımdır. küçügü ve büyügü olmaz bunun. matematiksel olarak çok iyi hesaplanmış kombinasyonlara açık olmalı diye düşünüyorum. umarım aklı selim düşünür ve önerilere bir şans vererek aslında kendine bir şans verdiginin farkında olur. bence amerika için obama iyi bir lider. dünya içinde iyi bir lider. akıllı ve güçlü insanlar büyük patron diyebiliyor en azından.
ara seçimlerin sonuçları ve en büyük rakibinin etkisi devam ederse kaybetme riski var diye düşünüyorum. bunu ben degil başkalarından gelen veriler söylüyor. uyum saglama yolunda atılmış adımlar boşuna gitmesin diye düşünüyorum. eger rakibi kazanırsa bizler içinde sil baştan bir versiyon devreye girer. kazanılmış pozisyonları yeniden imar etmekte zor olur.
bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve hülya ablasına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda başarılar dilerim saygı ve sevgilerimle.
Görüşlerinizi böyle açıkça ve samimiyetle yazdığınız için çok teşekkür ederim. Bence Başkan Obama’nın karşısındaki en büyük sorun ekonomik kriz. Bu da rakiplerine puan kazandırabilir. Düşünün ki Amerika’da da gençler iş bulamıyor. Üniversite mezunları aylarca iş arıyor ama iş yok. Hatırlarsanız Ocak ayında bütçenin Kongre’den geçmemesi yüzünden federal hükümet kapanma tehlikesinden kılpayı kurtulmuştu. Deneyimli, çalışkan birçok kişi son birkaç yıl içinde işten çıkarıldı ve bazıları yıllardır borcunu ödedikleri evlerini kaybetti. İşsizlik ülke genelinde yüzde 9,1 ama bazı eyaletlerde yüzde 15’e varan rakamlara çıkmış durumda. Çok haklısınız, size katılıyorum. Obama eğer ciddi çözümler getirmezse ikinci dönem için seçilme şansı azalabilir, çünkü herkes ev geçindiriyor, çocuk okutuyor, ailenizi yedirip içiremezseniz, hayatınız kararır. Ben yıllardır burada yaşıyorum Amerika’yı hiç böyle görmedim diyebilirim İsmail Bey. Bu ekonomik kriz herkesi fena vurdu. Emekliler zaten çok az olan emekli maaşlarıyla gerçekten zor durumda. Aslında hemen her ülkede benzer sorunlar olduğu bir gerçek değil mi? Gökkuşağı’na gösterdiğiniz ilgiye çok çok teşekkür ederim. Çok çeşitli konulara yer veriyorum, ilginizi çekenler olacaktır. Başka konularda da görüşlerinizi beklerim. Buarada seçim sayfamıza da görüşlerinizi yazıp çekilişe katılın lütfen. Benden de size başarı dilekleri ve sevgiler.
Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up and the rest of the site is also really good.
Thanks for your comments. PEW always comes up with really good surveys. Keep checking for the latest. Have a great day!
Everything is very open with a very clear explanation of the challenges.
It was definitely informative. Your site is very helpful. Thank you for sharing!
It is always good to hear nice words. Thank you for your comment. I hope you keep reading my posts.
Bloğumdaki habere yer verdiğiniz için teşekkürler. Bugün raporun yazarıyla ropörtaj yaptım. Onu da önümüzdeki günlerde yazacağım. Umarım izlemeye devam edersiniz.