Partilerüstü Süper Komite, partizanlığa yenik düştü ve bütçe açığını azaltma konusunda anlaşmaya varamadığını açıkladı. Washington’da karanlık bir ekonomik manzara var, resimdeki gibi. Bugün hava da aynı şekilde karanlık ve yağışlı. Doğa da gözyaşlarını tutamıyor anlaşılan! Şimdi gelelim bütün bu karamsarlığın nedenine. Amerikan hükümetinin federal bütçe açığını önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyon 200 milyar dolar azaltmakla görevlendirilen Kongre özel komisyonu Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki şiddetli çekişmeye kurban gitti. “Süper Komite” adıyla bilinen 12 üyeli özel komisyonun eşbaşkanları anlaşmaya varamadıkları yolundaki ortak açıklamayı dün akşam yaptı. Demokrat Partili Senatör Patty Murray ve Cumhuriyetçi Partili Senatör Jeb Hensarling tarafından yapılan ortak açıklamada, mali krize çözüm aranması ve çözümü gelecek nesillere bırakmama konusundaki ortak inanç dile getirildi. Taraflar anlaşmaya varamadığı için 2013 yılı Ocak ayından başlayarak savunma dahil, Amerika’nın çok sayıda iç harcamalarında büyük miktarda otomatik kesintilere gidilecek. Tabii bu kesintilerden federal bütçeye dahil olduğu için Amerika’nın Sesi’nin de nasibini alması sözkonusu.
Başkan Obama, Kongre’de Süper Komite’nin beceriksizliğinin yol açacağı otomatik bütçe kesintilerini engelleyecek her türlü girişimi veto edeceğini açıkladı. Obama, “Otomatik kesintileri engellemenin tek yolu Kongre’nin yeniden sorumluluk alıp, bütçe açığını en az 1 trilyon 200 milyar dolar düşürecek bir plan üzerinde uzlaşmasından geçiyor,” diye konuştu. Başkan’ın borç komisyonu eşbaşkanlarından Alice Rivlin, Süper Komite’nin başarısızlığı üzerine, “Büyük bir fırsat kaçırıldı,” dedi. Savunma Bakanı Leon Panetta da Kongre’nin gelecek yıl uzlaşmaya varamaması durumunda Pentagon bütçesinin çok ağır kesintilere hedef olacağı, bunun ülke savunmasına büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.
Kongre’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeler, Süper Komite’nin uzlaşmaya varamamasından birbirlerini suçluyor. Senato’daki Demokrat Parti grup lideri Harry Reid, partisinin ülkenin çıkarları için büyük kesintiler öngören pazarlıklar yapmaya razı olduğunu, ama bunun karşılığında zenginlerin de kendi paylarına düşen fedakarlığı yapması gerektiğini söyledi. Reid, Cumhuriyetçiler’in Demokratlar’ın taleplerinin yarısına bile razı olmadığını savundu. Senato’daki Cumhuriyetçi Partili grubun lideri Mitch McConnell ise Demokratları devleti büyütmeye çalışmakla suçladı.
Süper Komite’nin bütçe kesintisinde uzlaşamaması, Amerikan borsasında ve dünya borsalarında büyük düşüşlere neden oldu. Kongre’nin ulusal sorunlarla başa çıkma konusundaki yetersizliğinin kronik hale gelmesi büyük düş kırıklığına yol açıyor. Yeni bir kamuoyu yoklaması, Amerikan Kongresi’ne duyulan sempatinin, komünizme duyulan sempatinin bile altına düştüğünü, halkın Kongre’ye güveninin iyice sarsıldığını gösteriyor.
Bakalım bütün bunlar siyasi ortamı nasıl etkileyecek. Seçmenler gelecek yıl Başkanlık ve Kongre seçimlerinde sandık başında tercihini neye göre yapacak. Siz ne dersiniz?
vallahi hülya abla demokratlarla cumhuriyetçiler bana göre bir rus ruleti oynuyorlar. artık şans kimden yana olursa o karlı çıkacak gibi görünüyor. bana göre bu oyundan cumhuriyetçiler zaferle çıkacak. eger bir ülkede ekonomik yapı ve insanların cebi çaresizlik içinde ise fatura iktidara kesilir. bunun genelde böyle oldugunu dünyadaki örneklerden görebilriz.
şimdi bana göre cumhuriyetçilerde haklı ve mükemmel. demokratlarda haklı ve mükemmel.
ikisinin görüşleride vazgeçilemez taslakları barındırıyor. amerikanın yılda federal bütçeden 120 milyar dolar kesintiye giderek on yıl için 1.2 trilyon dolar tasarruf yapamasının anlamı ve manası nedirki. ben bunun gerekliligini onaylamıyorum.
bunun yerine daha mükemmel ekonomik modeller yerleştirilebilir. örnegin bizim tezimiz tüketecegini üretebilmek. evet önümüzde her türlü zorluklar olabilir fakat bunu çürütebilecek başka alternatif yok. ve büyük şeyler bir gecede veya birden olamıyor. zamana ve çalışmaya ihtiyaç var. önümüzdeki seçimde kongrenin tamamına yakını ve başkanlık makamı için büyük bir yarış yapılacak. amerikan halkı karar verecek ve tercihini kullanmış olacak. seçime bir yıl gibi bir süre var. büyük bir heycanla takip edenlerden biriside ben olacagım. buna eminim.
artık bir bukelemun taktigine bürünecegiz sanırım. dün oldugu gibi. bugün oldugu gibi yarında olacagı gibi bütün uyarlamaları başkanlık makamına göre ayarlayacagız. başka çare yok gibi.
başkan obama kendisine gelen verileri iyi degerlendirir ve önerileri pas geçmeyerek bu önerinin dünyaya merhaba demesine izin verirse. tabi ana hatlarını bozmadan esnetebildigi kadar kendisine prim yapacak gelecegin resmi ile önemli bir avantajla virajı dönebilecegine ben inanıyorum. bu konu o kadar hassaski harfleri birleştiripte anlatacagımı anlatmaya çalışıyorum. bizim hiçkimseden çekincemizde yok çekinecegimizde yok. resmen amerikan çıkarlarının borazanlıgını yapıyoruz. buda amerikan anayasasına ve evrensel insan hakları bildirgesine uygun olan özgürlügün çıglıkları. gerisini özgür düşüncelere bırakıyoruz….
eger bir kişiyi 3 yılda ikna edemeyerek hareket etmesini başarılamadıysa. geriye kendisi için bir yıl kaldı. bekleyelim. yaptıklarının hepsinin yetersiz kaldıgını cümle alem gördü ve biliyor.
son sözüm herkes kendi rüzgarını kendi üretmeli ve yelkeninde kurnazca kullanabilmeli.
bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve hülya ablasına çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle.
not: federal hükümet vergileri artırmamalı ve saglık ve sosyal giderleride kısmamalı. fakat amaç bunu saglamak degil. herkesi pozisyonlarına mahkum etmek. bakalım zafer kimin olacak… iktidar ugruna sergilenen acımasızlıkların fotografına şahit oluyoruz…. malesef..