Foto: www.mayinsizbirturkiye.org

4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Geliştirme Günü olarak kutlanıyor her yıl. Bu yılki kampanyaya günün sloganı damgasını vurdu: “Bacağını Ödünç Ver”. Türkiye’de 10 bin mayın mağduru var. Resmi rakamlara göre her yıl 200 kişi mayınlar yüzünden hayatını kaybediyor. Peki mayın sayısı? Resmi tahminlere göre, Türkiye’de en az bir milyon mayın var. Bunların 600 bini Suriye sınırında. Ayrıca İran, Irak, Gürcistan ve Ermenistan sınırında mayın olduğu biliniyor. Bir de Türkiye içinde PKK’nın yerleştirdiği söylenen mayınlar var, bunların sayısı kesin değil. Türkler dört kuşaktır mayınlarla kucak kucağa yaşıyor.

Foto: www.mayinsizbirturkiye.org

Dünyada 60 ülkede mayın döşeli. Afganistan bu konuda en tehlikeli ülkelerin başında geliyor. İşte Afganistan’dan bir öykü size. Firuz Alizade, 1996’da Afganistan’da bir mayına basmış 14 yaşındayken ve patlamayla kendinden geçmiş. “Kendime geldiğim zaman hemen öleceğimi düşündüm ama ölmedim. Sol ayağım havaya uçmuştu. Kollarım, bacaklarım, heryerim kan içindeydi” diye anlatıyor başından geçen olayı. Firuz, “Hayatta kalmam bir mucize, yardım alabileceğim, kanamamı durduracak bir ilk yardım ekibine ulaşmam tam 7  saat sürdü. Tam 13 saat sonra beni kanlar içinde hastaneye ulaşatırdılar, ameliyata aldılar,” diye devam ediyor.

Firuz Alizade bugün kısaca ICBL olarak bilinen Uluslararası Kara Mayınlarını Yasaklama Girişimi’nin kampanya yöneticisi. Grubun kurucusu ve kordinatörü Jody Williams, 1997’de Mayınları Yasaklama Sözleşmesi’nin öncüsü olarak Nobel Barış Ödülü aldı. Anlaşma 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi. Bugün ülkelerin yüzde 80’i, mayınları yasaklamış durumda, artık mayın üretmiyor, milyonlarca mayın da zararsız hale getirildi. Ancak Alizade, çabaların devam etmesi gerektiğini vurguluyor ve nedenini şöyle açıklıyor: “Günde ortalama 12 kişi mayınlar yüzünden ölüyor veya sakat kalıyor. Bu, yılda 4-5 bin kişi demek. Bugün mayınlar hala en az 60 ülkede can alamaya devam ediyor.”

Foto: www.mayinsizbirturkiye.org

Dünyanın en mayınlı ülkelerinden biri de Colombia. “Bacağını Ödünç Ver” kampanyasının öncüsü de Colombia’daki İnsan Hakları Derneği ARCAGELES. Derneğin başkanı ve kurucusu Juan Pablo Salazar, mayın sorunundan etkilenmeyenlerin bu soruna zaman ayırmamasnı eleştiriyor ve “İlle de yakınlarımızın ölmesi veya sakat kalması mı gerekir?” diye soruyor. Bugüne kadar 158 ülke Mayınların Yasaklanması Sözleşmesi’ni imzaladı. İmzalamayanlar arasında Amerika, Rusya ve Çin var.Obama yönetimi bu konudaki politikasını gözden geçirdiğini ve müttefiklerine karşı olan güvenlik taahhütlerini yerine getirmesini engelleyebileceği veya kendi ulusal çıkarları açısından zayıflığa neden olacağı gerekçesiyle sözleşmeyi imzalamayacağını tekrarladı.

Foto: www.mayinsizbirturkiye.org

İşin doğrusu, bireysel olarak hepimiz mayınların yarattığı tehlikeyi biliyor ve ortadan kaldırılmalarını istiyoruz. Bunun için de “Bacağını Ödünç Ver” kampanyasına ben gönülden destek veriyorum. Ya siz?