Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’nden yine ilginç bir anket geldi. Amerikalılar’ın ve özellikle gençlerin IŞİD’le mücadele ve Başkan Obama’nın stratejisi hakkında ne düşündüğüne açıklık getiriyor araştırma. Ben de sizi bu konuda bilgilendirmek istedim. Kasım’daki Kongre ara seçimleri için kampanya sürecine girmek amacıyla Washington’dan ayrılan Kongre üyelerinin son anda Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisine ve Suriye’de ılımlı muhalefetin desteklenmesine verdiği destek Beyaz Saray’ın elini güçlendirdi. Son haftalarda, özellikle iki Amerikalı gazetecinin IŞİD tarafından başları kesilerek öldürülmesinden ve onları bir İngiliz yardım görevlisinin de aynı şekilde hunharca öldürülmesinin izlemesinin ardından Amerikan kamuoyu da IŞİD’le mücadelede daha sert bir politika izlenmesine sıcak bakmaya başladı.
PEW’un kamuoyu araştırmasına göre, Cumhuriyetçiler’in %64’ü, Demokratlar’ın da %60’ı, Obama’nın planına destek veriyor. Ülke genelindeyse halkın %53’ü stratejiye destek verirken, %29 planı onaylamıyor, %19’uysa görüş belirtmemeyi tercih ediyor.
Amerikalılar sık sık dile getirildiği gibi savaş yorgunu. Afganistan ve Irak savaşlarının ardından anne babalar artık çocuklarının geri dönmesini istiyor. Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele planına iki partiden de destek olması, daha önceki aylara göre görüşlerin büyük ölçüde değiştiğini gösteriyor. Ağustos ayında halkın %41’i Amerika’nın teröristleri durdurmak için yeterince ileri gitmeyeceğinden kaygı duyduğu yolunda görüş belirtmişti. Bir ay sonraysa kamuoyunun %51’i, IAmerika’nın Irak’la ilgili olarak çok fazla ileri gideceğinden kaygı duyuyor.
PEW’un kamuoyu araştırmasına göre, özellikle 50 yaşın üstündeki Amerikalılar Obama’nın IŞİD stratejisine destek veriyor. Bu grubun %59’u IŞİD’in vurulmasını destekliyor, %23’ü karşı çıkıyor. Oysa 30 yaşın altındaki Amerikalılar arasında durum oldukça farklı. Gençler %43 oranında hava saldırılarına destek verirken, %37 oranında da karşı çıkıyor. Amerika’dan çıkan teröristler konusundaki kaygı oranı da gençlerle yaşlılar arasında farklı. 65 yaşın üstündeki Amerikalılar’ın %71’i Amerika’da terör hücreleri oluşumasından büyük kaygı duyuyor. 30 yaşın altındaki Amerikalılar’ın ise sadece %31’i bu konuda kaygılı.
PEW Araştırma Merkezi’nin anketine göz atmakta yarar var. Kadınlarla erkekler arasında görüş farkı var mı diye de sormus anketörler Amerikalılar’a. Erkeklerin %53’ü Irak ve Suriye’ye saldırılsın derken kadınların ancak %44’ü bu iki ülkede askeri operasyona destek veriyor. Eğitim düzeyi de IŞİD’e karşı kampanyaya verilen destek oranında belirleyici bir rol oynuyor. Üniversite mezunlarının %60’ı, lise ve daha az eğitimli kişilerinse %48’i Amerika’nın Irak ve Suriye’de askeri harekata girişmesine sıcak bakıyor. Amerikalılar’ın çoğunluğu Amerika ve müttefiklerinin IŞİD’e karşı operasyon yapmasının dünyada terör saldırılarının artmasına ya da azalmasına yolaçacağına inanmıyor.
Washington’da Beyaz Saray ve Obama Yönetimi’nin eli güçlenmiş durumda. Kongre de bu konuda karar çıkardı, IŞİD stratejisine Obama’nın destek verdi, şimdi Kongre üyeleri gönül rahatlığıyla seçim kampanyası için eyaletlerine dağılıp seçmenlerine bilgi verebilecek. Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde son uluslararası ve siyasi gelişmelerin Cumhuriyetçiler’in mi yoksa Demokratlar’ın mı daha çok işine yarayacağını ise bekleyip göreceğiz.
amerikada ışid için yapılan anketlerin çok karmaşık olması ve sonuçları itibari ile
başkanlık makamı ve kongreden desdek görmeye başladı. bunun siyasi olarak kasım seçimlerinde kime yarayacagını hep birlikte görecegiz.
ben eski ben degilim. artık amerikanın devlet politikası ile çogunlugun kararlarına ayak uydurma gibi bir işlemi gerçekleştirecegim. alışmam ve uyum saglamam gerekiyor. bazı konuları işlemeye başladıgımızda bir amerikalı gibi düşünmem ve uyum gerekecek. bu kararımın bana daha çok fayda saglayacagını biliyorum. rekabetin bir temeli atılacak.
ısid ile türkiyenin meselesi ile ilgilenmiyorum. ışid ile amerikanında meselesi ile de ilgilenmiyorum. ışid ile dünyanın meselesi ile ise hiç ilgilenmiyorum. ben konu ne olursa olsun hayatın bir oyundan ibaret oldugunu savunuyorum ve biliyorum. o yüzden çok anlamsız olmakla beraber bu tür olayları geçmiştede yaşadık ve şimdikinden farklı degil.
bir olay oldugunda olayda en çok karlı çıkan bulunursa tasarımcısı ve işveren çok net bir oran ile bulunabilir. tabiki bu beni ilgilendirmiyor. bu tür olayları geçmişte organize eden rockhefeller ve rotschild ailesi olma ihtimalinin dogru oldugunuda söylemek mümkün.
nasıl oluyorsa adamlar demokrat ilan ediliyor ve çok ta itiraz eden yok gibi duruyor.
bugünlük buraya kadar hülya hanım. sanırım sınırları aşmadım. öyle bir durum varsa kesin gitsin. benim işlerim her zamanki gibi iyi gidiyor. size başarılar diliyorum kendinize iyi bakın. saygılarımla…
Rica ederim. Yorumlarınız için teşekkürler.
SSCB’ye karşı Taliban örgütlendi, hala örgüt doğurmaya devam ediyor. Güvenlik örgütlere kalmamalı. Devletlerin ve orduların işi olmalı. Silah eğitimi verdiğin kişiyi maaşla beslemelisin. Yoksa “bildiği işi” bugün senin için yapan yarın düşmanın için yapıyor ve yapacak.
Bu konularda devletlerin ve kişilerin çok uyanık ve dikkatli olması gerekiyor. Dünya artık eski dünya değil. Yorumunuz için teşekkürler.