Haberlerinizi nereden alırsınız? Gazete okur musunuz? Televizyonda haber izler misiniz? Yoksa sosyal medya alışkanlığınız mı var? Haber sektöründe olan bizler için haber izlemek, okumak, bir yaşam tarzı. İşyerinde ve evde sürekli haber bülteni izlemek, internette her gün haber sitelerini taramak, sosyal medyada olup bitenleri de gözden kaçırmamak hem işimiz, hem de hayat tarzımız. Elbette herkesin sürekli haber izlemesi beklenemez. Ancak haberden ‘haberdar olmak’ değişen günümüz koşullarında çok gerekli. Bir yerde beklenmedik bir olay mı yaşanıyor? Güvenlikle ilgili bir sorun mu var? Havaalanlarında bir sıkıntı mı sözkonusu? Hava durumu hayatı mı etkiliyor? Kar yağışı trafiği kilitledi mi? Bütün bunları bilmek gerekiyor.

Haber izlemenin önemini vurgularken, haberleri sosyal medyadan izlemenin ve sosyal medyayı tek haber kaynağı yapmanın sakıncalarına değinmeden geçmek istemiyorum. Haberin iki kaynaktan doğrulanması kuralına sadık kalarak sosyal medyada her duyduğumuza, gördüğümüze inanmamamız gerektiğini bilmekte yarar var. Ama modern teknolojinin bizimle iç içe olduğu günümüzde sosyal medyayı göz ardı etmemizin de mümkün olmadığı bir gerçek. Üstelik istesek de istemesek de sosyal medya giderek daha büyük ölçüde hayatımıza giriyor.

Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’ne göre, Amerikalılar’ın üçte ikisi haber kaynağı olarak sosyal medyayı kullanıyor. Yani Amerikalılar’ın yüzde 67’si, habere ulaşmak için sosyal medyayı tarıyor. 2017’de elde edilen rakamlar, 2016’ya göre az da olsa bir artışa işaret ediyor. 2016’da haberleri sosyal medyadan izleyenlerin oranı % 62’ydi. İlginç olan artışın, yaşlılar, daha az eğitimliler ve beyaz olmayan gruplar arasında kaydedilmesi.

In 2017, two-thirds of U.S. adults get news from social media

2017’de ilk kez çok önemli bir değişiklik yaşandı. PEW’a göre ilk kez 50 yaş ve üstündeki grubun, %55 oranında haber için sosyal medyaya başvurduğu görüldü. Bu, 2016’ya göre %10 artış demek. 2016’da 50 yaş üstü grubun %45’i haber kaynağı olarak sosyal medyayı kullanıyordu. Peki 50 yaşın altındakilerin sosyal medyadan haber alma oranı ne? %78. 2016’da da aynı oranda Amerikalı haberleri sosyal medyadan izliyordu.

Social media news use increases among older, nonwhite and less educated Americans

Sosyal medya deyip geçmeyelim. Giderek etkisi ve kullanıcı sayısı artan bir dijital ortamdan söz ediyoruz. Peki, 2017’de hangi sosyal medya platformu önde gitti? Amerikalılar’ın haber izleme açısından favorisi Twitter. 2016’dan buyana Twitter kullanıcılarının sayısında yüzde 15’lik artış kaydedildi. 2013’te yüzde 52, 2016’da yüzde 59 kullanıcısı olan Twitter 2017’de %74’e tırmandı. YouTube, 2013 yılında yüzde 20, 2016 yılında yüzde 21 izleyici kitlesine sahipken 2017’de bu oran yüzde 32’ye yükseldi. Gelelim Facebook’a. Haber izleme platformu olarak Facebook 2016’daki kitlesini korudu, yani artış kaydetmedi. Yüzde 68 oranında takipçiye sahip Facebook.

Twitter, YouTube and Snapchat have grown since 2016 in portion of users who get news on each site
Haber kaynağı olma açısından Facebook en çok takipçisi olan sosyal medya platformu, ikinci sırada Twitter var.

Özetle sosyal medya platformları günlük yaşamımızdaki yerlerini önümüzdeki yıllarda daha da sağlamlaştıracağa benziyor. Günümüzün dijital teknoloji devrimi içinde bu artık hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Sevelim sevmeyelim, sosyal medyanın bizi bırakmayacağı anlaşılıyor. Üstelik sosyal medya platformları yaş sınırlarını aşıp, her yaşa ve her ihtiyaca cevap verecek duruma geldikçe takipçi ve kullanıcı sayısının artması kaçınılmaz. Sosyal medyanın esiri olmayın ama sosyal medyasız da kalmayın! O sizden değil, siz ondan yararlanın! Bizden söylemesi….