Amerika’da en çok kullanılan ve ‘en sinir bozucu’ sözcükler olarak nitelenen kelimeler hangileri dersiniz? Son dokuz yıldır birinciliği elden bırakmayan sözcük, ‘whatever’. ‘Boşver’, ‘önemli değil’ anlamında kullanılan whatever, Amerikan halkının yüzde 33’ünün en çok nefret ettiği ve en çok kullandığı kelime. Anketi her yıl Marist Üniversitesi Kamuoyu Araştırmaları Merkezi yapıyor.
Araştırmanın ayrıntılarını girmeden söylemeliyim. Çocuklarım küçükken, benim de en sinir olduğum kelime ‘whatever’dı. Sanırım okulda arkadaşlarından o kadar sık duyuyorlardı ki en sevdikleri ve ne zaman bir şey sorsam ağızlarından çıkan ilk kelime ‘whatever’dı. Gerçekten de karşınızdaki kişi sorunuza cevap vermek yerine, sizi geçiştirmek istediği zaman ‘istenmeyen’ kelime ilan edilmesi çok doğal. Doğrusu ben de çocuklardan ‘whatever’ cevabı aldığım zaman çok kızardım. Uzun çabalardan sonra bu sözcüğü her akıllarına geldiği zaman kullanmalarının doğru olmadığını öğretmeyi başardım!
Listedeki sözcükleri gözden geçirmeye devam edelim. 2017 ve 2018’de sık sık duymaya başladığımız yeni bir kelime yüzde 23’le listeye giriş yaptı. Bu kelime ‘fake news’. Başkan Trump’ın medyaya yönelttiği eleştirilerle son bir yıl içinde medya literatürüne giren ‘sahte, yalan haber’ anlamına gelen fake news, hızlı bir çıkış yaptı, hatta uzmanlara göre ‘whatever’ı tahtından etme potansiyeline de sahip.
‘No offense, but..’ yüzde 20’yle üçüncü sırada. ‘Kızma, ama..’ anlamına gelen bu ifade hem çok kullanılıyor, hem de çok tepki görüyor. ‘Gerçekten’ anlamına gelen ‘literally’ yüzde 11’le listede yer alıyor. Hemen ardından da yüzde 10’la ‘you know what I mean’ geliyor. Bu ifade, ‘ne demek istediğimi biliyorsun’ anlamında kullanılıyor.
Marist Üniversitesi Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Direktörü Profesör Lee Miringoff’a göre, her yıl yapılan bu ankette 2015 yılından beri, ‘whatever’la diğer sevilmeyen sözcükler arasındaki farkın azaldığı görülüyor. Whatever, 20 yıl önce ‘Clueless’ adlı filmdeki aşırı kullanımıyla Amerikan günlük yaşamında nefret edilen sözcükler listesinde birincilik koltuğuna oturmuştu. 45 yaş ve üstündekilerin yüzde 40’ı, ‘whatever’ sözcüğünden nefret ediyor.
Özellikle yetişkin Amerikalılar’ı kızdıran ‘whatever’ çocuklar ve gençler arasında çok yaygın kullanılıyor. 45 yaşın altındaki Amerikalılar’ın yüzde 26’sı içinse en gıcık kelime veya ifade, ‘no offense, but..’, yani ‘kızma ama..’
Geçen yıl ‘whatever’ yüzde 38’le birinci sıradaydı.
Araştırmayı yapan Marist Üniversitesi, New York eyaletinin Poughkeepsie kentinde. Kuruluş yılı 1929. Tarihi Hudson vadisindeki üniversite, Hudson nehrine bakıyor ve tablo gibi manzarasıyla görenleri büyülüyor. New York eyaletinin başkenti olan Albany’yle New York kenti arasındaki karayolunun üzerinde. Adı çok duyulmamıs olan Marist, sık sık U.S. News and World Report dergisiyle Princeton Review’un ‘en iyi üniversiteler’ listesinde yer alıyor. Teknolojik ve bilimsel araştırmalarıyla ünlü. Merak edenlerin internette araştırmalarını öneririm.
Başka bir konuda yakında yine birlikte olmak umuduyla…