Korona virüsüyle bir buçuk yıla yakın bir birliktelikten sonra dört gözle beklediğimiz aşıları olduk, olmaya devam ediyoruz. Aşı olması gerekenlerin neredeyse yarısı aşılandı. Bazıları hala aşı olmayacaklarını söylüyor ve olmuyor. Aşıyla ilgili bazı ayrıntıları gündeme getirmek, kendi deneyimlerimi anlatmak ve kişisel görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Yaşadığımız ilçede 19 Ocak’ta internetten ilçe sağlık müdürlüğüne kaydımızı yaptırdık. Kayıtlar 18 Ocak’ta başlamıştı. Eksik olmasın bir arkadaşımız haber verdi, biz de hemen kaydolduk. Ve beklemeye başladık. 3 Mart’ta birinci doz aşı için Fairfax Hastanesi’ne çağrıldık. Bize verilen saatte hastanenin korona aşısı için ayrılan bölümüne gittik. Son derece düzenli bir şekilde çalıştıklarını gördük. Merak edip sorduk, günde en az 4 bin kişiye aşı yaptıklarını söylediler. Yüzlerce masada yüzlerce hemşire arı gibi çalışıyor ve aşı yaptıkları kişileri 15 dakika beklemeye aldıkları bölüme gönderiyorlardı. Orada dinlendikten sonra aşının ani bir yan etki yapmadığından emin olunca evinize dönebiliyordunuz. İlk aşının etkisi fazla olmadı. Kol ağrısı, baş ağrısı, biraz halsizlik hissettik. Ama ikinci aşıda yüksek ateş, başağrısı, titreme, grip belirtileri yaşadık. Doktorlar ağrı kesici almayın dedikleri için almadık. Aslında herkesin aşıdan farklı etkilendiği doğru. Bazıları sadece aşı yerinin ağrısıyla kolayca atlattıklarını söylüyor. Aşı kampanyası da hala devam ediyor. Şimdi gençler ve 12-15 yaş arası çocuklar aşılanıyor.
Aşının olası yan etkileri:
- Kol ağrısı
- Ateş
- Başağrısı
- Aşırı yorgunluk
- Kas ağrısı
- Titreme
- Mide bulantısı
Ama herkeste bunların hepsi, birkaçı, hiçbiri görülmeyebiliyor.
Maske Tartışması
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Amerika’da tamamen aşılanmış kişilerin dışarıda maske takmalarına gerek olmadığını ve çoğu iç mekanda maske takmayabileceklerini açıkladı. CDC ayrıca, tamamen aşılanmış kişilerin birçok yerde sosyal mesafe kurallarına uymalarına gerek olmayacağını belirtti. Ancak uçak ve trenlerde, havalimanlarında, toplu taşımacılıkta, hastanelerde ve doktor muayenehaneleri gibi mekanlarda maske zorunlu olmaya devam ediyor. CDC, tamamen aşılanmış kişilerin federal düzeyde ve eyalet düzeyinde, bölge yasalarının gerektirdiği mekanlarda maske takması gerektiğini bildirdi. Koronadan en çok etkilenen eyaletlerin başında gelen New York’ta vali ve belediye başkanı maskesizliğe hemen geçmeyeceklerini açıkladı. ‘Yeniden kötü günler yaşamak istemiyoruz’ mesajı verdi ikisi de. %100 katılıyorum. Bunca aydır bu kadar can kaybına ve böylesine ağır yan etki ve kalıcı arazlara neden olan bir hastalıktan kurtulmak bu kadar kolay olmayabilir.
İki aşıyı da olan kişilerin yine iki aşısını da yaptırmış olanlarla küçük gruplar halinde biraraya gelmesinde ve maske kullanmamasında sakınca olmadığı yolundaki açıklamalar kafa karıştırdı. Alışverişte maske kullanacak mıyız? Restoranların kapalı bölümlerinde yemek yiyebilecek miyiz? Spor salonlarında, yürüyüşte, koşuda maske kllanmamız gerekiyor mu? Çok sayıda sorumuz var. Ben yine de tedbirli olmakta yarar var diye düşünüyorum. Bu yüzden de temkinli davranıyor, evlere ziyarete gitmiyor, ziyaret kabul etmiyorum. Açık havada görüşüyorum kardeşlerimle bile. İki aşısını da olduğu halde koronaya yakalanmış kişilerle ilgili haberler duymasak televizyonlarda belki daha rahat davranabileceğiz ama henüz tam anlamıyla bir rahatlama olmadığı gerçek. Çünkü toplumun çoğunluğu ikinci aşısını henüz olmadı. Bir de örneğin süpermarketlerde hiç aşı yaptırmamış, aşı karşıtı kişilerle karşılaşıyor olmamız çok mümkün. Bazılarının da aşı olmadığı halde ‘aşı oldum’ dediği söyleniyor. Bu da elbette başkalarının hayatını tehlikeye atan büyük bir sorumsuzluk örneği.
ABD başkenti Washington’un bir türlü liglerde ön sıralara çıkamayan basketbol takımı Wizards, maçların seyircisiz yapıldığı dönemi yavaş yavaş geride bırakıyor. 40 bin kişilik stada 2 bin seyirci alınmasına izin çıkınca bilet bulabilen 2 bin basketbol meraklısı maçlara gitmeye başladı. Basketbol meraklısı oğlumla kızım da hemen iki maça bilet bulup Wizards’ı izlediler. Wizards bu sezon arka arkaya kazanıp, sekizinci olmayı başard Bizim çocuklar gittikleri iki maçtan da Wizards’ın galip çıkmasına çok sevindi. Ben de maçları televizyondan izleyip sevinçlerine ortak oldum. Ama tribünlerde 40 bin kişinin sevinç çığlıkları atacağı maçlara daha aylar var gibi görünüyor.
Sonbaharda okullar açılacak mı? Federal hükümet binalarında ve özel sektörde çalışanlar ofislerine dönebilecek mi? Dönüş tam kadro mu olacak yoksa evden çalışmaya devam edilecek mi? Kentler yeniden canlanacak mı? Evlere kapanan bizler ne kadar sürece normal yaşantımıza döneceğiz? Hayatımızda şu an çok sayıda bilinmez var, cevabını bilmediğimiz çok sayıda soruyla yaşıyoruz. Ama umutluyuz. Bu günler de geçecek. Dünya savaşları, salgınlar, tufanlar, seller, tsunamiler atlatan insanoğlu, bunu da geride bırakacak. Eminim bu döneme tanıklık edip sıkıntılarını yaşayanlar uzun zaman bu günleri, haftaları, ayları, hatta yılları unutamayacak. Böyle bir durumu hayal bile edememiş olan bizler sanırım bundan böyle benzer durumlara karşı daha duyarlı ve hazırlıklı olacağız. Umarım ders almışızdır!
Amerika’nın en büyük gelir kaynaklarından biri de yabancı öğrencilerdir. Türkiye de ABD’ye en çok öğrenci gönderen ilk 10 ülke arasında sonuncu sırada. Ancak pandemi yüzünden Türkler dahil yabancı öğrencilerin birçoğu dönmek zorunda kaldı. Online eğitim yapıyor çoğu. Bakalım sonbaharda bu öğrenciler de üniversitelerine dönebilecek mi? Bekleyip göreceğiz.
Vaka sayısının 33 milyonu geçtiği, can kaybının 600 bine yaklaştığı Amerika’da, Corona virüsüne karşı aşılama yarışı sürüyor. CDC’nin son verilerine göre Amerika’da en az bir doz aşısını olanların nüfusa oranı yüzde 47’ye yaklaşıyor. Tamamen aşılananların oranı da yüzde yaklaşık 36. CDC’ye göre 155 milyona yakın Amerikalı ilk doz aşısını yaptırdı, tamamen aşılanmış olanların sayısı 120 milyona yaklaşıyor. Şimdi bize düşen biraz daha sabretmek ve tedbiri elden bırakmamak….