Ücretsiz Üniversite: Berea Koleji

Posted March 17th, 2011 at 1:10 pm (UTC-5)
Leave a comment

Amerika’da üniversite eğitiminin ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz. Planlı-programlı, işini şansa bırakmak istemeyen, mali disiplin sahibi ve herşeyden önemlisi gerçekçi Amerikalı anne babalar, çocukları doğar doğmaz 18 yıl sonrası, yani üniversite eğitimi için para biriktirmeye başlıyor.  Bu iş için kısaca ‘529 Planı’ olarak bilinen, sadece çocuğunuzun eğitimi için kullanabileceğiniz fona da başlayabilirsiniz. Amerika’daki üniversitelerin özellikle lisans programlarında okumak için burs almaksa çok zor. Bu nedenle ‘benim çocuğum çok zeki, nasıl olsa burslu okuyacak’ yanılgısına düşmemek gerekiyor. Üniversiteye gidebilmek için kredi alan öğrenci sayısıysa çok fazla. Bu öğrenciler mezun olur olmaz kendilerini büyük bir borç batağının içinde buluyor.

Taze mezunlar hayata gırtlağa kadar borca batmış şekilde başlıyor. Özellikle ekonomik kriz nedeniyle eğitim kredilerini geri ödeyemeyen mezun sayısında büyük artış görülüyor. Amerikalılar ortalama 24 bin dolar eğitim kredisi alıyor. Bu kredilerin yüzde 14‘üyse geri ödenmiyor. Ancak Kentucky eyaletindeki Berea kasabasında öyle bir yüksek eğitim kurumu var ki, öğrencilerin para sıkıntısı, eğitim masrafları, borç-harç gibi sorunları yok. Berea Koleji’nin mezunları hayata sıfır borçla başlıyor, ki bu da yeni iş arayacak, yeni para kazanmaya başlayacak bir mezun için son derece önemli.

Berea Koleji’nde dört yıllık bir lisans programını bitirmenin maliyeti, 100 bin dolar. Ancak öğrenciler ve ailelerine 100 bin dolarlık eğitim faturası çıkarılmıyor. Bu, Berea öğrencilerinin üniversite eğitimi görürken bir yandan da üniversitenin kendilerine verdiği işlerde çalışarak kendi eğitimlerinin parasını bir bakıma kendilerinin ödemesiyle mümkün oluyor.

Berea dördüncü sınıf öğrencilerinden Jane Tonella derslerin yanısıra haftada 10 saat çalışıyor. Jane, Berea’da dokumacılık öğrenmiş. Dokuduğu kumaşlar, kampüslerdeki mağazalarda, üniversiteleri ziyaret eden turistlere satılıyor. Jane bu işi sayesinde çok yakında borçsuz bir şekilde üniversite eğitimini tamamlamış olacak. Jane, bu durumdan o kadar memnun ki, ‘mezun olduğumda sırtımda borç kamburu olmadan, hayata taze bir başlangıç yapacağım’ diyor. Jane, yakında tıp fakültesine başlayacak. ‘Eski bir dokuma tezgahında saatler harcamak tıp okumak isteyen bir öğrenciye ne katabilir ki’ diye sorabilirsiniz. Jane, bu işin kendisine çok büyük yarar sağladığını, yöneticilik becerileri elde ettiğini, çok sayıda insanla tanıştığını, çok daha sosyal bir hayatı olduğunu söylüyor. Bu beceriler günümüz işverenlerinin de başvuruda bulunan adaylarda aradığı özellikler. Berea Koleji dekanlarından David Tipton, eğitimleri için çalışan Berea öğrencilierinin ekip içinde uyumlu çalışabilme, sorumluluk alma, işe zamanında gelme gibi becerileri erkenden edindiklerini ve bu becerilerin iş hayatında çok işlerine yarayacağını söylüyor.

Berea Koleji, 1850 yılında kurulmuş. O yıllarda Kentucky eyaletinde yaşayanların çoğuysa çiftçiymiş. Berea’daki iş ve eğitim programı, yıllar boyunca yoksul öğrencilere üniversite imkanı sağlamış. Günümüzdeyse hali vakti yerinde olan öğrenciler için bu programın sunduğu olanaklar çok daha farklı. Çalışma programı, henüz hiçbir işte çalışmamış gençlere iş deneyimi sağlıyor. Böylece öğrenciler bu sorumluluğun ne demek olduğunu üniversite ortamında öğreniyor. Okula yeni başlayan öğrencilere verilen işler arasında tamirat, bakım-onarım, kampüsteki mağazalarda tezgahtarlık, marangozluk ve dokumacılık var. Öğrencilere iş eğitimi de sağlanıyor. Berea Koleji, öğrencilerinin okul ücretini çalışarak ödemesini sağlayan Amerika’daki sadece yedi yüksek öğretim kurumundan biri. Ancak bu durum yakında değişebilir.

Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nin yaptırdığı yeni bir araştırma, Amerika’daki üniversite öğrencilerinin iş dünyasında gerekli olan pratik bilgileri edinmeden mezun olduklarını ortaya koyuyor. Çok iyi bir yüksek eğitim almak, meslek sahibi olarak üniversiteden mezun olmak kişinin geleceğini garanti altına alması açısından elbette ki çok önemli. Ancak iş ortamında başarılı olmak için ders kitaplarından öğrenilen teorik bilgilerden çok daha fazlası gerekiyor. Bu nedenle Berea Koleji’nin sunduğu imkanlar gençleri geleceğe hazırlama açısından son derece değerli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Devrim Moral

2003‘ten beri Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’nde görev yapan Devrim Moral, Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi’nden Amerikan Edebiyatı ve Kültürel Çalışmalar dallarında lisanüstü derecelerini aldı. Bowling Green State Üniversitesi’nde Popüler Kültür temalı İngilizce kompozisyon dersleri veren Moral, Amerika’da okul öncesi eğitim ve ilkokul eğitimi konularıyla yakından ilgili. Evli ve 7 yaşında bir kız çocuk sahibi olan Moral, 2000 yılından beri Washington DC’de yaşıyor.