Akademik Başarı Nasıl Ölçülmeli?

Posted March 29th, 2012 at 6:46 am (UTC-5)
Leave a comment

Son 10 yıldır eyaletlerin eğitim için hükümetten alacağı federal fonun miktarı, öğrencilerin yıllık standart testlerde elde ettikleri başarıya bağlıydı. Ancak eyaletler, bu testlerde, akademik açıdan arkadaşlarından geride olan, yıl içinde çok çalışan ancak henüz daha başarılı arkadaşlarını yakalayamayan öğrencilere yeterince şans tanınmadığını savunuyordu. Obama Yönetimi de bunun üzerine başarıyı ölçmede eyaletlere daha fazla esneklik verme kararı aldı. Colorado eyaletinin Denver kenti, öğrencilerin ne kadar iyi öğrendiklerini ölçmek için yeni bir sistem kullanan eyaletlerden biri.

Denver’da bir ortaokulda öğretmenler ve idare, her öğrenciyle birebir ilgilenerek işe başlıyor. Okul, akademik başarının sadece ders çalışmaya bağlı olmadığını, öğrencilerin kendilerini okul ortamında rahat hissettikleri sürece kolay öğrenebileceklerini savunuyor. West Denver Ortaokulu’nda öğrencilerin kendilerini rahat ve huzurlu hissetmeleri için de öğretmenlerin öğrencilerle olan diyaloğu son derece rahat. Sağlam bir destek sistemi oluşturulmuş.

Ancak Denver’da her öğrenci bu rahatlığın getirdiği akademik başarıyı hemen yakalayamıyor. Ortalama olarak altıncı sınıf öğrencileri eğitim yılına akademik açıdan geride başlıyor, ancak üç yıl içinde Colorado eyaletindeki diğer yaşıtlarını akademik başarıda geride bırakıyor.

Colorado Eyaleti Eğitim Müdürlüğü’nden Bill Bonk, ‘Colorado Büyüme Modeli’ adı verilen ve öğrencilerin başarı seviyesini ölçen sistemi geliştiren uzmanlardan. Bonk, sistemin, her öğrencinin ne öğrendiğini ölçen standart testlerin aksine öğrencilerin akademik olarak geçmişe oranla ne kadar mesafe katettiklerini de ölçtüğünü söylüyor. Örneğin West Denver Ortaokulu akademik başarı açısından eyaletteki diğer okullarla kıyaslandığında orta seviyede yer alıyor. Ancak öğrenmedeki büyüme göz önünde bulundurulduğunda elde edilen başarı, olağanüstü. Öğretmenler ve idari kadro, sınavlarda başarı elde eden öğrencilere çok büyük destek veriyor ve ödüllendiriyor. Öğrenciler de bu şekilde başarının ne kadar tatlı bir his verdiğini anlıyor.

Colorado Büyüme Modeli aynı zamanda okulların birbirinden öğrenmelerini de sağlıyor. Örneğin Denver Bilim ve Teknoloji Lisesi, fen derslerinde çok büyük başarı elde etmesine rağmen bazı öğrencilerin İngilizce okuma ve yazma dersinde oldukça zorlandıkları bir okul. Okulun müdürü, öğrenme seviyesinin ilerlemesinde büyük başarı elde eden West Denver Ortaokulu’ndan bu başarıyı nasıl sağladığını öğrendiklerini ve aynı sistemi kendi okullarına uyguladıklarını söylüyor.

Colorado eyaleti, sadece test sonuçlarının değil akademik büyümenin de daha fazla öğrencinin başarı elde etmesini sağlayacağını göstermiş oluyor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Devrim Moral

2003‘ten beri Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’nde görev yapan Devrim Moral, Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi’nden Amerikan Edebiyatı ve Kültürel Çalışmalar dallarında lisanüstü derecelerini aldı. Bowling Green State Üniversitesi’nde Popüler Kültür temalı İngilizce kompozisyon dersleri veren Moral, Amerika’da okul öncesi eğitim ve ilkokul eğitimi konularıyla yakından ilgili. Evli ve 7 yaşında bir kız çocuk sahibi olan Moral, 2000 yılından beri Washington DC’de yaşıyor.