Amerika’da Üniversite Eğitiminin Finansal Boyutu

Posted March 21st, 2013 at 7:21 pm (UTC+0)
1 comment

Amerikan üniversitelerinde eğitim, sayısız avantajın yanında çokça soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hiç şüphesiz ki, birçok aile için bu soru işaretlerinden en önemlisi işin finansal boyutu. Her zaman Amerikan üniversitelerinin pahalı ücretlerinden bahsedilir, ancak gerçekten bir öğrencinin üniversite öğrenimini Amerika’da sürdürmesi finansal açıdan ne anlama geliyor? Amerikan üniversiteleri ile Türk üniversiteler arasında yıllık ücretler ne kadar değişiyor? Türk öğrenciler için Amerika’da burs olanakları var mı?

4 binden fazla üniversitesi olan Amerika’da okul ücretleri ve burs imkanları konularında genelleme yapmak pek doğru olmaz. Devlet üniversiteleri ile özel üniversiteler arasında bu konuda büyük bir fark göze çarpmakta. Yabancı öğrenciler için Amerika’da ortalama bir dört yıllık özel üniversitenin ücreti senelik 29 bin dolar civarında seyrediyor. Ortalama ücret devlet üniversiteleri için ise senelik 21 bin dolar civarında. Amerikalı öğrenciler için ise devlet üniversitelerinin yıllık harçları oldukça cüzi olabiliyor. Eğer Amerikalı bir öğrenci, yaşadığı eyalette bir devlet üniversitesine giderse ortalama senelik 8 bin dolar civarı bir ücret ödüyor.

 

Yukarıda verdiğim rakamlar, Amerika genelinin ortalamaları. Bazı özel üniversitelerin yıllık ücretleri dudak uçuklatan cinsten olabiliyor. Örneğin, US News’a göre New York’taki Columbia Üniversitesi’nin yıllık ücreti 47 bin doları veya New Hampshire’daki Dartmouth Üniversitesi’nin yıllık ücreti 45 bin doları aşıyor.

Üstelik bunlar sadece eğitim masrafları. Konaklama, kitap, yiyecek ve ulaşım derken Amerika’da eğitim görmenin masrafı daha da yukarılara çıkabiliyor.

Ancak durum bu kadar da iç karartıcı değil. Uluslararası öğrenciler, burs, avans veya hibe konularında Amerikalılar kadar şanslı olmasa da birçok olanak mevcut. Amerikalı öğrencilerin yarısından fazlası, okul harçları için devletten, üniversitelerinden, özel kurumlardan veya bankalardan yardım alıyor. Bu imkanlar Türk öğrenciler de dahil olmak üzere bütün uluslararası öğrenciler için bir nebze geçerli. Sadece yoğun bir araştırma yapmak gerekiyor.

Amerikan vatandaşı olmayan öğrenciler için devletten burs almak oldukça zor. Ancak, neredeyse her üniversite yabancı öğrencilere başarı ve ihtiyaç bazlı burs veriyor. Üniversitelerin internet sitelerinde konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak mümkün, ayrıca okulların uluslararası öğrenci ofisiyle irtibata geçtiğinizde size rahatlıkla yardımcı oluyorlar. Üstelik, bazı üniversiteler, diğerlerine göre yabancı öğrencilere burs vermeye daha meyilli olabiliyor. Mesela yukarıda bahsettiğimiz Dartmouth Üniversitesi, Amerika’da yabancı öğrencilere en çok burs veren üniversitelerinden biri. Dartmouth, geçtiğimiz yıl 251 yabancı öğrenciye ortalama 49 bin dolar civarı bir burs vermiş. Yani, iyi araştırıldığı takdirde doğrudan üniversitelerden burs bulmak olanaklar dahilinde bir durum.

Amerikan vatandaşı olmayan ama Amerika’da öğrenim görmek isteyen Türk öğrenciler için birçok kaynak mevcut. Internationalscholarships.com, IEFA, NAFSA, scholarshipexperts.com gibi siteler uluslararası öğrencilere finansal kaynak sağlama konusunda yardımcı oluyor. O yüzden, Amerikan üniversitelerinin yüksek harçlarını görüp umutsuzluğa kapılmanın anlamı yok. Görüldüğü üzere, iyi bir araştırma ile ücretleri daha uygun okullar saptanabilir, gerek okulun kendisinden gerekse özel veya devlet kurumlarından çeşitli burslar bulunup, Amerika’da eğitim görmek daha cazip hale getirilebilir.

One response to “Amerika’da Üniversite Eğitiminin Finansal Boyutu”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    cem çok harikasın. verdigin bilgileri çok begendim. özellikle mali portreyi anlamam konusuna çok büyük katkı sagladın. bu sistemle direk olarak dolaylı bir bagım var ve dolaylı olarak direk bir bagım var. ahh ahh cem herkesin bir derdi var derler. işte amerikan egitim sistemi elime geçirebilecegim en büyük fırsat oldu.böyle bir adımı ve basamagı kırk yıl arasan bulamazsın.

    amerikada okumuş ve okuyan ögencilerin borcu 1 triyon doları aşmış durumda. biz bu borcu amerikan hazinesinin tarafımıza açacagı kredi ile ögrencilerin bankalara olan borcunu kapatacagız. buna karşılık yarısı ögrencilerden ve yarısı federal devletten olmak üzere bu borcu 300 milyar dolar karşılıgında üstlenecegiz. ve bu borcu 100 yıl sonra 1 triyon dolar nakit olarak amerikan hazinesine geri ödeyerek işlemi tamamlamış olacagız. tahminlerime göre borcu daha erken ödeme imkanına kavuşacagız. bu sadece geçerli bir imkan ve araç olarak kısa vade basamaklarımız için gerekli. eger borcu erken ödeme işlemi olursa anlaşmaya iskonto gibi düzenekten oluşan bir tabloyu ekelmeyi planlıyorum. fakat bu şablonu daha tam olarak netleştimedim.

    işin çok yönlü pozitif yanları var. bu sayede ögrenciler ve aileleri rahatlaycak. siyasilerin fazla direniş gösterecegini sanmıyorum. özellikle piyasaya 1 triyon dolar sürülecek olması hem amerika hemde dünya için büyük bir mali avantaj olacak.sayın başkan obama için ve demokratlar için büyük bir kazanım olacak. sorun olabilecek yahüdiler vardı israilin özüe dilemesi ile yahüdi lobisinin fazla sorun çıkarmayacagını planlyorum. ermenileri esamesi kalmadı çok şükür onları boşver.

    biz arkadaş sayılırız. biraz dertleşelim. bu alacagımız parayı the bank of kayseri adınamı alsam yoksa büyük bir konsorsiyum adınamı alsam diye düşünüyorum. yumurtaların hepsini bir sepete koymak yani the bank of kayseri seçenegi bana göre riskli ve gözbebegim için saglam olmayan kaynagı ona yükleyemem. bir konsorsiyum kurarak yumurtaları sayısız bünyeye dagıtsam daha mantıklı olur gibi geliyor. hem bunun birliktelige sorumluluk yüklemesi ile avantajın kullanımının bir ciddiyette birleşmesi bana ve bize daha büyük bir avantaj saglaması mümkün olabilir diye düşünüyorum.

    işin bir de güç yönü var. parayı verenmi kuralı koyacak yoksa imkanı sunanmı kuralı koyacak. gerçekten bu baglamda dengelerin eşit oldugunu düşünüyorum.güç dengeleri hemen hemen yaklaşık aynı burada borular eşit ve mekul düzeyde ötecek diye planlıyorum. bu sistemle aynı paraya başkaları talip olabilir fakat bize kısa vade imkanı tanımayan amerikanın orta ve uzun vade plan programlarından mahrum olacagının gerçeginden dolayı bunu bir risk olarak görmüyoruz.

    konuların farklı oldugu bir plan ve anlaşmayı torba yasa ve onay olarak kongreye taaşımayı düşünüyorum. hep zor düşünmekte hata birde işin yapıcı yönünü ortaya koyarak pozitif düşünceyide zinicre vurmamak lazım.

    sana nasıl hitap edeyimki? şöyle olsun umarım istedigin gibi bir hayatın ve kariyerin olur. kendine iyi bak.

    not= cem imkan bulursan voa binası hakkında bilgi ve resimler göndermeni ricaa ediyorum. artık o bina bizim sayılır.agır lobi faliyetlerimiz için.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KAMPÜS GÜNLÜĞÜ HAKKINDA

2009 yılından beri Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde Uluslararası Siyaset ve Dış Politika konularında eğitim gören Cem Yolbulan, Kampüs Günlüğü’nde Amerika’daki deneyimlerini yazıyor. Bir Türk öğrencinin gözünden Amerikan okul hayatı, eğitim haberleri ve kampüs kültürünü yorumlayacak olan Cem, Türk öğrencilere de tavsiyelerde bulunmaya çalışacak. Georgetown Üniversitesi ve bölge okullarından son gelişmeler ve gündem maddeleri hafta boyunca Kampüs Günlüğü’nde olacak.

YARARLI KAYNAKLAR

Campus Tours Öğrenciler için Amerika’da 1200’den fazla üniversitenin bilgileri, interaktif kampüs turları ve daha fazlası

EducationUSA Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı 400’den fazla eğitim danışmanlık merkezinin bulunduğu bu platformda kendinize uygun programı ve okulu seçebilirsiniz

Study in the States Amerika’da okumak isteyen yabancı öğrenciler için vize ve göçmen statüsü hakkında detaylı bilgiler

College Board Başvuru süreci, gerekli belgeler, sınavlar ve burs olanakları hakkında her şey

KATEGORİLER