İşsizler Sistemle Sandıkta mı Hesaplaşacak?

Posted June 15th, 2011 at 11:45 am (UTC-5)
1 comment

Eski Amerika Başkanı Ronald Reagan, Demokratları hedef aldığında “Bilin ki komşunuz işini kaybederse bu ekonomide resesyon, siz işinizi kaybederseniz depresyon, Başkan Jimmy Carter işini kaybederse o zaman da canlanma dönemidir,” derdi.

Amerika’nın 2012 başkanlık seçimlerine yavaş ama emin adımlarla ilerlemeye başladığı bu dönemde ekonominin hangi halde olduğu bir anlamda Başkan Barack Obama’nın da işini kaybedip-kaybetmeyeceğini ortaya koyacak.
Ancak şu ana kadar ekonomik veriler, dalgalı bir seyir izlediğinden açık ve net bir sinyal vermiyor.

Son rakamlar işsizliğin %9,1’e çıktığını gösteriyor. Bu istatistikleri biraz daha açtığımızda Mayıs ayında sadece 54.000 kişiye iş sağlandığı anlaşılıyor. Oysa beklenti bunun üç katıydı. Geçen yılın sonundaki işsizlik rakamı da %8,7 civarındaydı.

Tüketiciler de tutumluluğu artık alışkanlık haline getiremiş durumda az harcamaya devam ediyor. Üstüne üstlük durgunluktan çıkış açısından önemli bir fırsat görülen imalat sektöründe de gerileme yaşanıyor. Bu sektörde de son dönemde 5.000 bin kişinin işine son verildi.

Başkan Barack Obama, yeni istihdam alanı yaratılmasında özel sektörün biraz daha istekli davranmasını arzuluyor. Ama son dönemlerde küreselleşme ve teknolojik ilerleme sanki Amerika’yı kendi ayağından vuruyor gibi. Çünkü bir istatistiğe göre Amerikan şirketlerinin karlılık düzeyi çoktan mali kriz öncesi seviyesine gelmiş durumda. Ama bu gelişme ne çalışanların ücretini yükseltiyor ne de ısrarla ortalıkta dolaşan %9,1 oranını aşağıya çekebiliyor. Bunun nedeni uzun yıllardır devam eden bir trend: Çokuluslu Amerikan şirketleri 1999-2009 arası dönemde 2,9 milyon Amerikalının işine son vermişken 2,4 milyon dünya vatandaşına iş vermiş. Teknolojik ilerleme sayesinde artan verimlilik, iş kapasitesindeki artışla yeni eleman ihtiyacı arasındaki doğrudan orantıyı da ortadan kaldırmış durumda.

Peki Obama komşularının işini koruyamadığı için kendi işini kaybeder mi? Bu soruya açıkcası hiç bir ekonomist şu anda yanıt verebilecek durumda değil. Çünkü dedim ya, sinyaller sürekli karışık.

Tam ekonominin ruh karartıcı halinden kötümserliğe kapıldığınızda yeni istatistikler tünelin ucundaki ışık olmayı sürdürüyor.

Mesela üst düzey yöneticileri bünyesinde toplayan Business Roundtable adlı kuruluşun anketlerine göre büyük şirketler hala bu yıldan çok umutlu, ankete katılanların %87’si satışlarının artmasını bekliyor. Yıl sonuna kadar da daha fazla harcama yapmayı planlıyor. Katılımcıların %51’i yeni eleman alımına başlayacaklarını söylüyor.

Sadece işadamları değil bankacılar da umutlu. Bankacılar Birliği’nin son raporuna göre ekonomi 2012 yılı sonuna kadar %3 oranında büyüyecek, bu da 4,5 milyon kişiye istihdam alanı yaratacak.

Ekonomistler ise her zamanki gibi biraz daha temkinli ve herşeyi biraz da zamana bırakmaktan yana. Associated Press tarafından yapılan bir araştırmaya göre çoğu ekonomist bu yıl sonuna kadar istihdam ve büyüme tahminlerini küçültmüş.

Bu ekonomistlerin bir de isteği var. Bu istek de Merkez Bankası’nın artık ekonomiyi canlandırmak için herhangi bir adım atmaması. Kısa dönem faizleri zaten sıfıra yakın, uzun dönem vadeleri aşağıya çekmek için yeni bir QE3’e de gerek yok diyorlar.

Bütün bunlar olurken, Cumhuriyetçi rakipleri, Obama’nın zayıf noktası olarak gördükleri işsizlik sorununu kampanyalarında daha şimdiden ana tema haline getirmiş durumdalar.

Bakalım Obama hem kendi işini hem de komşularının işini garantiye alabilecek mi?

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

One response to “İşsizler Sistemle Sandıkta mı Hesaplaşacak?”

  1. ıcah liamsi namarhak says:

    sayın melek hanım yazınız okudum. çok ilginç tespitlerde bulunmuşunuz. verilere dayalı örnek ve durumları aktarmaya çalışmışınız. son olarakta obama komşularını ve işini garantiye alabilecekmi şeklindeki cümle ise mükkemmel bir finish olmuş.

    evet bana göre obama komşularını ve işini kaybedecek. obamanın akıllı ve verimli bir politikacı olmadıgını şu davraniş ve uygulama biçiminden anlıyorum. usame bin ladin in yerini tespit eden ve operasyon yapan kişilerin devlete diger bir şekli ile hükümete baglı oldugunu herkes biliyor. bunun zamanlaması çok yanlış. bu işi gizlice seçime 5-6 ay kala yapsaydı. komşularını ve işini garantiye alma olasılıgı yüksek olacaktı. sayın başkan obama nın zayıf yönü olarak kaldı.

    amerikanın çok derin bir kriz yaşadıgına şahit oluyoruz. eger böyle giderse işsizler obamanın beyaz saraydan ayrılmasına neden olabilir diye büyük bir ihtimal veriyorum. obama son derece prestijli bir ikinci döneme veda edebilir. yani bush un başardıgını başaramayabilir. bush başardı çünkü amerikanın sorunlarını kurnazca örtbas etmeyi çok iyi bildi ve uyguladı.
    sayın obamanın usame bin ladin uygulamasına baktıgımızda bunu yapamayacagı açık ortada.

    başkan obamanın yapacagı bir yokmu. elbette var. seçime kadar olan sürede eline sihirli bir degnegi kimse vermeyecektir. yalnız bir kişi hariç. oda eline sınırlı bir versiyon verecektir. fakat bu versiyon onun tekrar başkan seçilmesini saglamasına yardımcı olacaktır. düşünülen bu kombinasyon özellikle işsizleri ve gençleri hedef almaktadır. eger bunlar gelecegin resminde kendilerine bir yer bulma umudunu bulursa. bulacak buna ben eminim. obama 55 sevyelerinde seçimi tamamlar diye hesaplıyorum. ben kayseriliyim hesaplarımız şaşmıyor genelde. elbette bunu yanında eyaletlerin heycanı ve çine karşı avrupaya karşı. doların durumu vb gibi bir çok olumlulugunu beraberinde getirecek tetikleyecektir bu tür unsurları. ben eminim. bunlarıda hesaplayacak olursak sayın başkan obama % 60 bandını bile görebilir.

    ama sayın obama dedigim gibi kurnaz bir siyatçi degil. ve bu tür ihtimalleri degerlendirme özelligi zayıf oldugu için. hiç kimse seçime 6 aydan az kalana kadar kendisine hiçbir şey vermeyecegi ise bir gerçektir. bu onun iyiligi için olacak bir durumdur. kendisinin kapasitesi yok degil fakat yeterli degil diye düşünüyorum gerekçe ise verdigim örneklerdir. malesef..

    umarım bir aksilik olmazda sayın başkan obama komşularını ve işini kaybetmez. obama amerika ve dünya için iyi bir lider. bende bir fanatikçisi olarak kazanmasını arzu ediyorum.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve meleg ine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives