Amerika’da Yatırım Yapanlara Oturma İzni

Posted November 11th, 2011 at 1:23 pm (UTC-5)
Leave a comment

Bir önceki yazımda iki Amerikalı senatörün 500 bin Dolar’a ev alanlara oturma izni verilmesi yönündeki yasa tasarısını ele almıştım. Bu yazıda, aynı miktarda parası olan ama bu tasarının yasalaşmasını bekleyecek kadar sabırlı olmayanlara özel bir vize programından bahsedeceğim.


Bu, yatırımcılara özel bir uygulama. Yani “Amerika’da sermaye yatırımı yapayım” diyenlere verilen bir vize türü: “EB-5 Göçmen Yatırımcı Vizesi” alabilmek için yapılacak sermaye yatırımlarının bazı koşulları yerine getirmesi şart. Temelde bu koşulların Amerika’da ekonomik canlanma ve istihdamı artırma hedeflerini karşılaması gerekiyor.

Bu hedeflere varmak üzere konulan şartları kısaca şöyle özetlemek mümkün:

– Yatırım miktarı, aslında en az 1 milyon Dolar. Ama bunun bir istisnası var. Eğer yatırım işsizliğin çok yüksek olduğu şehirlerde veya az gelişmiş kırsal kesimlerde yapılırsa 500,000 Dolar yeterli. İşsizliğin yüksek olduğu yerler tanımlaması “ulusal işsizlik ortalamasının 1,5 katı olan yerler” şeklinde yapılıyor. Yani Amerika’da işsizlik oranı %9 ise bu durumda tanıma giren yerdeki işsizlik oranı %13,5 civarında oluyor. Halen Amerika’da bu tanıma giren çok sayıda kent var.

– Sermaye yatırımı tanımı da nakit para, ekipman, envanter ve maddi varlıklar olarak tanımlanıyor. Ekipman, envanter ve maddi varlıkların değeri, yatırımcının geldiği ülkedeki değerine göre değil, Amerika’daki piyasa değeri üzerinden hesaplanıyor.

– Yatırım yeni bir iş kurmak veya mevcut bir şirketi satın almak suretiyle gerçekleştirilebiliyor. Şirket dediysem, bu, tek kişilik şahıs şirketi de olabilir, holding de.

– Yatırımın ticari bir faaliyet alanına yapılması gerekiyor, yani ev satın almak bu vize programında yatırım olarak kabul edilmiyor. (Ev alanların oturma izni alabilmek için iki Senatör’ün bir süre önce sunduğu tasarının yasalaşmasını beklemeleri gerekiyor.)

1990 yılında Kongre’nin izniyle çıkarılan ve ilk kez 1992’de pilot uygulaması yapılan göçmen yatırımcı programıyla vize alabilmek için yerine getirilmesi beklenen istihdam koşulları da şöyle sıralanıyor:

– Yapılacak yatırım en az 10 Amerikan vatandaşına veya Yeşil Kart sahibine tam-günlük iş yaratmak veya mevcut 10 işin devamlılığını korumak zorunda. Bunun için de yatırımcıya iki yıllık süre veriliyor. Yani, göçmen yatırımcının, yatırımı yapar yapmaz en az 10 Amerikalı’yı işe alması beklenmiyor. Bunu iki yıl içinde sağlaması isteniyor. Hatta bazı haklı gerekçelere dayandırılırsa, bu süre uzatılabiliyor da. Bu arada hemen hatırlatalım tam-gün istihdam haftada 35 saatlik iş olarak tanımlanıyor.

– Eğer yatırım, vize programı kapsamındaki “özel bölgesel merkezlerde” yapılmışsa bu durumda yatırımcının 10 kişiyi doğrudan işe alması koşulu aranmıyor, bunun yerine, yapılan yatırım aracılığıyla ‘dolaylı biçimde’ özel bölgesel merkezde iş yaratılması/mevcut bir işin korunması koşulu yeterli olabiliyor.

– Yatırımcı, kendisini, eşini ve çocuklarını istihdam ederek “en az 10 iş sahası açma” koşulunu yerine getirmiş sayılmıyor.

– Program çerçevesinde, hemen hemen her eyalette ve başkent Washington’da olmak üzere 200’den fazla özel bölgesel merkez var. Bu merkezlerin örtüşen faaliyet alanları olduğu gibi farklılaştıkları faaliyet dalları da bulunuyor. Meraklısına, tam liste ve ayrıntılı bilgi bu link’te yer alıyor.

Yatırımı borç para ile yapma şansınız yok. ‘EB-5 Göçmen Yatırımcı Vizesi’ hakkında daha fazla bilgi almak isteyen okuyucular için aşağıdaki Amerika Göçmenlik Dairesi linki faydalı olabilir.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives