Texas’la Amerika’nın Arasını Mali Uçurum mu Açtı?

Posted November 27th, 2012 at 12:59 pm (UTC-5)
Leave a comment

Amerikalı politikacılar seçimi geride bıraktı, şimdi canla-başla (siyasi uzlaşmazlık ortamında ne kadar olursa, artık) ekonominin yönünü mali uçurum istikametinden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Ancak seçimi hala geride bırakmak istemeyenler, yani Obama’nın ikinci kez seçilmesine içerleyenler, kabullenemeyenler Internet üzerinden ayrılıkçı hareket başlattı. Demokratlara göre bunlar “sour grapes” diye tanımlanabilecek bir grup. Yani kaybettiği zaman mızıkçılık yapanlar…

Internet üzerinde açılan kampanyaya imza atanlar ise bunu mızıkçılıktan öte ekonomik hal ve gidişata, ideolojik farka dayandırıyor.

Bir kısmı, devletin ekonomik faaliyetler dahil her işe burnunu fazlasıyla soktuğunu söylüyor, bir kısmı federal borç yükünün yaşadığı eyaletin omuzlarına çökmesinden korkuyor. “Federal hükümet bu hızla borçlanmaya devam ederse, iflas eder, faizleri ve ana parayı ödemek ise bize düşer” korkusuyla Amerika’dan ayrılmak isteyenler nüfusa oranlandığında istatistik açıdan değer taşımasa da birçok medya kuruluşu “ayrılıkçılara” seçimler sonrasında geniş yer ayırdı.

Peki kim bu ayrılıkçı eyaletler. Başta, Texas var. Sonra Alabama, Louisiana gibi yerlerin de bulunduğu 25 eyalette imza kampanyalarına destek var. Bunların bazıları da 6 Kasım’da Obama’nın Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’e destek veren eyaletler.

Texas’ta imza atanların sayısı 115 bini aşmış durumda. 25 milyonluk eyalette bu son derece önemsiz bir rakam. Ama medya pür dikkat kesilince, Texas Valisi Cumhuriyetçi Rick Perry açıklama yapıp, federal devletten ayrılmayı düşünmediklerini beyan etmek zorunda kaldı.

Her ne kadar ayrılıkçı kampanyalara destek verilen eyaletlerde, federal devletin borçları kaygı konusu olarak gösterilse de Washington Post gazetesinden Dana Milbank’ın tespitine göre Louisiana, vergi olarak ödediği her bir dolar için federal devletten 1 dolar 45 sent, Alabama ise 1 dolar 71 sent alıyor.

Yani federal devletten ayrılsalar bu eyaletler gelir kaybına uğrayacak. O yüzden de bu imza kampanyaları çoğunluk tarafından ciddiye alınmıyor. Sadece ifade özgürlüğünün bir yolu olarak görülüyor. Ayrılıkçılara destek veren tek bir güvenilir politikacı olmaması da kampanyaların “geçici bir seçim hezimeti tepkisi” olduğunun işareti sayılıyor.

Peki Texas veya başka bir eyalet federal hükümetten ayrılabilir mi? Texas bunu daha önce denemişti, yani federal hükümetin ağır vergi yüküne itiraz edip, birlikten ayrılmıştı ama İç Savaş sonrasında tekrar birliğe geri döndü.

Peki Texas tekrar dener mi? Toplanan imzalar ne olacak?

Toplanan imzalar, Beyaz Saray tarafından halkla iletişim kurmak amacıyla Obama döneminde açılan “We the People” — ki bu cümle federal anayasanın ilk cümlesinin baş kısmıdır — adlı siteye yönlendiriliyor. Sitenin kuralları çerçevesinde her dilekçeye imza verenlerin sayısı 25 bin aşınca Beyaz Saray resmen bir cevap vermek zorunda. Şu ana kadar Texas, Louisiana ve Florida’da imza atanların sayısı her üç eyalette 25 bini aşmış durumda.

Ancak seçim sonrası telaştan mıdır, mali uçurum panik-atağından mıdır, Beyaz Saray dilekçe sahiplerine henüz yanıt vermiş değil.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives