Küresel Rekabette Türkiye Nerede?

Posted September 9th, 2013 at 12:02 pm (UTC-5)
Leave a comment

Dünya Ekonomik Forumu geçtiğimiz hafta yıllık Küresel Rekabet raporunu yayınladı.

Son beş yılda olduğu gibi bu yıl da İsviçre dünyanın en rekabetçi ülkesi olarak başa yerleşti. İsviçre’yi de Singapur, Finlandiya, Almanya ve Amerika ilk beşi alarak takip etti. Sahra altı ülkelerden Burundi, Gine ve Çad, sıralamaya alınan 148 ülke arasında sondan üç basamağı aldı. Araştırma, genelde dünya ekonomisine ilişkin olumlu bir tablo çiziyor; küresel ekonominin son yıllara damgasını vuran kriz ortamından çıkmaya başladığının işaretini veriyor.

Özellikle Yunanistan ve İspanya’nın kaybettikleri rekabetçi gücü yeniden kazanmaya başladığının altını çiziyor. Bunda da iki ülkeyi saran kriz sonrasında başlatılan reformların etkili olduğu anlaşılıyor.

Peki Türkiye rekabetçilik sıralamasında nerede?

2013 yılı raporuna göre Türkiye bir önceki yıla göre bir basamak daha iyiye giderek 44. sıraya yerleşti. Raporun Türkiye bölümünde “Türkiye’deki makroekonomik ortam, artan mali açıklar ve iki haneli rakamlara yaklaşan enflasyon nedeniyle az da olsa kötüye gitti. Ancak bununla birlikte Türkiye’nin durumu hala diğer Avrupa ülkelerinden çok daha iyi konumda,” yorumu yapılıyor.

Aynı bölümde, Türkiye’nin “oldukça makul seviyede olan altyapısının” rekabetçi gücüne katkıda bulunulduğuna dikkat çekiliyor. Kara ve hava taşımacılık altyapısındaki bu iyi konuma rağmen, limanlarda ve elektrik dağıtımında daha fazla modernizasyon gerektiğine de vurgu yapılıyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun, rekabetçiliğini güçlendirmesi için Türkiye’ye verdiği tavsiye ise hem temel ve yüksek eğitim hem de sağlık sisteminde iyileştirmeye gitmesi. Bir diğer tavsiye ise istihdam piyasasının güçlendirilmesi, çünkü Türkiye bu alanda 130. sırada. Forum’un Türkiye’ye yönelik son tavsiyesi ise kamu kurumlarının etkinlik ve şeffaflığını güçlendirmesi şeklinde.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives