Amerika’da Kaybolan İşler

Posted October 24th, 2013 at 11:05 am (UTC-5)
Leave a comment

Amerika 2008 yılından bu yana girdiği ekonomik krizi atlatmayı tam olarak hala becerebilmiş değil. Bunun en temel göstergelerinden biri de FED’in, yatırım ve tüketim harcamalarını hızlandırmak için başlattığı varlık alım programından bir türlü vazgeçememesi. FED bu programa başladığında enflasyon %2,5’in altında kaldığı ve işsizlik %6,5 civarına inmediği sürece programın devam edeceğini söylemişti.

Bu yıl ortalarında FED, ekonomideki canlanmaya işaret ederek, tahvil alımlarını yavaşlatmaya başlayacağını söylemişti. Ancak hükümetin kapanmasıyla sonuçlanan siyasi anlaşmazlık ve son istihdam raporu FED’in bu kartını kullanma şansını elinden aldı gibi.

Son istihdam raporu her ne kadar işsizlik oranını son beş yılın en düşük seviyesinde gösterse de, bunda temel etken daha az Amerikalı’nın işsizlik maaşına başvurması, daha çok Amerikalı’nın iş aramaktan vazgeçmesi. FED Başkanı Ben Bernanke’nin de her zaman vurgu yaptığı gibi istihdam piyasasındaki asıl sorun bu; kronik işsizlik ve kronik işsizler. Bunun yanında kalifikasyonlarının çok altındaki işlerde çalışmak zorunda kalanlar ve kısa süreli ya da yarım zamanlı işlerle yetinmek zorunda kalanlar da istihdam piyasasını zorluyor.

Yapılan bir araştırma da bunu bir kez daha gözler önüne seriyor. İstihdam piyasasında tam zamanlı işler gitgide azalırken, bunun yerini yarı zamanlı işler alıyor. Serbest Meslek Sahipleri Sendikası tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerika’da her üç kişiden biri artık serbest, proje bazlı ya da sürekli olarak kadrosuz çalışarak hayatını kazanıyor.

Yarım zamanlı, proje bazlı ve kadrosuz çalışanların da yıllık izin, hastalık izni, sağlık sigortası ya da emeklilik gibi temel sosyal hakları yok. Proje veya geçici iş buldukça çalışan bu Amerikalıların iş güvencesi olmadığı gibi yarına dair huzurları da yok.

Federal hükümetin 17 yıl aradan sonra kısmen kapanmasına neden olan yeni sağlık reformunun da tam zamanlı işlerin daha da azalmasına neden olması bekleniyor. Hatta bazı işverenler daha şimdiden tam zamanlı çalışanlarının saatlerini azaltarak onları yarım zamanlı hale getirmeye bu şekilde de sağlık sigortası masraflarını azaltmaya yöneldi. Diğer işverenlerin de aynı yolu seçip seçmeyeceğine bağlı olarak Amerika’da tam zamanlı işlerde çalışabilenlerin sayısı giderek daha da azalabilir. Bu durumda da Amerika’da kaybolmaya yüz tutan iş alanlarının başını tam zamanlı işler çeker, hangi sektörde, hangi meslekte olursa, olsun.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives