Amerikan Kongresi, Obama’nın yeni göçmenlik yasa tasarısına ayak direse de bazı teknoloji şirketlerinin girişimiyle özellikle vasıflı işgücün yakından ilgilendiren yeni bir değişiklik gündeme geldi.
Geçtiğimiz hafta İç Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan yeni bir teklife göre, ileri teknoloji alanında halen H-1B vizesiyle Amerika’da yasal olarak çalışan yabancı uyrukluların eşleri de artık Amerika’da çalışma izni alabilecek. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında uzman olan yabancı uyruklulara verilen H-1B vizesi, daha önce eşlere Amerika’da oturma hakkı tanıyor ama çalışma izni verilmiyordu. İç Güvenlik Bakanlığı’nın değişikliği uygulamaya koyulduğunda Yeşil Kart başvurusu aşamasında olan H-1B sahiplerinin eşlerine çalışma hakkı tanıyacak.
Washington’daki Butzel & Long şirketinin Türk ortaklarından avukat Efe Poturoğlu’na göre, yeni değişiklik yürürlüğe girerse bundan yaklaşık 100 bin eş yararlanabilecek. Daha sonraki yıllarda da bu rakamın 30 bin civarında seyretmesi bekleniyor. Yine Poturoğlu’na göre önerilen yeni yasanın amaçlarından biri kendi alanlarında ün yapmış yabancı uyruklu profesör ve araştırmacıların yeşil kart alabilmelerini biraz daha kolaylaştırmak.
Bu değişikliklerin arkasında üniversiteler olduğu kadar Facebook gibi önde gelen teknoloji şirketleri de var. Bu çevreler, yüksek vasıflı eleman bulmakta zorlandıklarını ve bu konuda Amerika dışında varolan potansiyel işgücünü çekmede göçmenlik yasalarının zorluklar çıkardığını söylüyor.
Facebook bu iddiayı gündeme getirenlerin başında yer alıyor. Hatta Facebook kurucusu Mark Zuckerberg bu konudaki lobi çalışmalarını daha kurumsal bir düzeyde yapma amacıyla FWD.us adlı bir grup da oluşturdu. Zuckerberg, gruba katılan diğer teknoloji şirketleriyle beraber Kongre ve Obama yönetimine baskı yaparken, bazı çevreler de bu girişimi “ucuza iş gücü bulma” çabası olarak niteliyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nın değişiklik teklifi yürürlüğe girerse eşleri yüzünden çalışma vizesi alacak olan yüz bin kişinin, aynı sayıda Amerikalı’nın iş bulmasını engelleyeceğini iddia ediyor. Bu çevrelere göre Amerika, zaten her yıl bir milyon kişiye göçmenlik vizesi, buna ek olarak da yediyüz bin kişiye geçici çalışma izni veriyor ve bu rakamları yükseltecek her girişim Amerikalıların iş bulma şansını azaltıyor.
Peki Obama yönetiminin, “Amerika’nın rekabetçi gücünü artırma ve daha fazla yüksek vasıflı eleman bulma” şansını yükseltecek tek taraflı kararı nasıl işlerlik kazanacak?
Bu soruyu yine Efe Poturoğlu yanıtladı: “İç Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı değişiklik bu hafta resmi gazetede yayınlanacak. Yayın tarihinden itibaren altmış gün içinde konunun tüm paydaşları yönetime bu kararla ilgili olumlu-olumsuz görüşlerini bildirdikten sonra yürürlüğe girebilecek.”
Peki olumsuz görüşler daha fazla ise Obama yönetimi geri adım atabilir mi? Efe Poturoğlu’na göre Obama yönetiminin bu aşamada geri adım atma şansı çok düşük. Obama yönetimi geniş kapsamlı reformun hala Kongre’den geçmemesinden dolayı huzursuz. O nedenle de parça parça şekilde bu sorunu çözmeye çalışacak gibi görünüyor. Eğer bazı konularda çok fazla olumsuz görüş gelirse ufak tefek değişiklikler yapılabilir ve bu, yasalaşma süresini uzatabilir. Poturoğlu, “Bu aşamada tamamen geri çekilme ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu” görüşünde. Ancak yine de sonucu ancak zaman gösterecek…