Türk bayrağı önünde Aziz Patrick Günü

Posted March 13th, 2011 at 8:14 pm (UTC-5)
Leave a comment

Philadelphia’da  bugün Aziz Patrick onuruna geçit resmi vardi. Tesadüfen rastladım.  Gerçi Aziz Patrick Günü 17 Mart’ta kutlanıyor ama yaşamasını çok seven İrlandalilar eğlenmeye bugünden başlayalım diye düşünmüs olabilirler.  Aziz Patrick’siz İrlanda düşünülemeyeceği gibi içkisiz  Aziz Patrick günü de düşünülemez. Resmi renk ise yeşil..
(Resimleri büyük boy görebilmek için üstüne ayrı ayrı  iki kez tıklamanız gerekiyor)

Efsaneye göre Aziz Patrick 60 yaşlarındayken Hrıstiyanlığı yaymak için İrlanda’ya gitmis ve görevini onların inançlarını aşağılamadan yapmış. İrlandalıların din ve kültürüne saygı göstermiş, eski inançlarını unutturmak yerine yenisiyle birleştirmiş. Hrıstiyanlığın üçlü “baba-oğul-kutsal ruh” kavramını onlara anlatmak için üç yapraklı yonca kullanmış


İrlanda’da 17 Mart hem resmi tatil hem de Katolik kilisesi için kutsal bir gün.Dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan İrlandali ya da İrlanda asılılar için bir çeşit hasret giderme günü.

En büyüğü İrlanda kökenli Amerikalıların çok olduğu New York’da olmak üzere çeşitli kentlerde etkinlikler yapılır, geçit resimleri düzenlenir.

Amerika’da da milyonlarca insan bu günü yeşil giysiler giyerek barlarda, publarda, aile toplantılarında yiyip içerek kutlar.

Yüzümü kızartıp  yemyeşil yaldızlı çukulatalardan ben de aldım. Ayıptır söylemesi içlerinden köy sakızı çıktı.

Tören Kraliçesi

Yeşil renk hem ilkbahar hem de İrlanda’nin rengi olduğundan Aziz Patrick Günü’nün de sembolü olmuş. Aziz Patrick Günü barlarda yeşil renkli bira satılır, bazi yerlerde çeşmelere, nehirlere  yeşil boya dökülür..

Bu özel günde herkes İrlandalı sayılır. İrlandalı olmak gerekmediği gibi Avrupalı bile olmak şart değil.

Aziz Patrick Günü gibi Türkiye’de de,  elhamdulillah  hepimiz Türk olmakla birlikte, böyle Laz Günü, Kürt Günü, Ermeni Günü, Tatar Günü gibi özel günler olsa diye düşünürken bir de baktım Türkiye sokağına gelmişim. Üstünde de anlı şanlı, rüzgarda nazlı nazlı esen  bayrağımız.

Tabelanın altında Türkçesi de var.

Arka planda, köşedeki anıtın ne olduğunu, havada uçan kadın ve erkeklerin neyi temsil ettiğini ise anlayamadım. Belki siz anlarsınız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *