Hepimizin ayrı bir yeteneği var. Kimimiz iyi yazarız, kimimiz iyi konuşur, kimimiz süper dans eder, kimimiz atletiktir girdiği her yarışta başarılı olur, kimimiz de duygularımızı çok güzel ifade ederiz. Türkiye’nin ilk ve tek motosiklet şarkıcısı Ogün Bülent Görgün de işte bu son gruptan. Yaşadıklarını, gördüklerini, hissettiklerini yazan, besteleyen ve yorumlayan bir isim…
Ogün’ü sosyal medya sayesinde tanıdım. Bir televizyon programındaki performansını izledikten sonra “Ogün’le kesin bir röportaj yapmalıyım” dedim kendi kendime. Telefonda tanıştığımızda sesindeki enerjiden Ogün’ün ne kadar güler yüzlü, sevecen birisi olduğunu anlamak zor olmadı. Hislerimde yanılmadığımı düşünüyorum… Siz de aşağıdaki ses dosyasından röportajımızı dinlerken ne dediğimi anlayacaksınız 😉
“4 Teker Bedeni Taşır, 2 Teker Ruhu Taşır”
Lise yıllarından sonra TRT İstanbul radyosunun çok sesli Türk müziği korolarında müzik yaşamına başlamış Ogün… TRT sonrasında kendi kanatları üzerinde uçmaya başlamış.
Aşk şarkıları yaparak başlamış bu işe Ogün Bülent Görgün. Sonra hepimizin başına gelen “O An”ı yaşamış. 1993-1994’te Kuşadası’nda kanına motosiklet tutkusu girmiş. Sonra iflah olmamış 🙂
“Aşk şarkılarım motosiklet aşk şarkılarına dönüştü” diye anlatıyor o günleri Ogün. Röportajın bu kısmında bütün motor tutkunlarının ne anlama geldiğini çok iyi bildiği o deyişi hatırlatıyor: “4 teker bedeni taşır, 2 teker ruhu taşır”… Ogün’ün anlattıkları hiçbirimize yabancı değil. Rüzgarın tenimize değişinden hoşlanarak başlamış olmamız ilk motosiklet maceramıza. Doğaya daha yakın hissederek… Ogün de tam bunları söylüyor zaten röportajda bana.
“İçimdeki Çığlığı Anlatmalıydım”
“Motosikletçilerin kimsesizler yurtlarını, Darülaceze’yi ziyaretlerinde birlik ve beraberliklerini gördükten sonra gidiş-sürüş ve kavuşmaların ardından motosiklet kazalarında kaybettiğimiz arkadaşları görmek bende büyük bir hüzün yarattı. Bu çığlığı bir şekilde anlatmalıydım” diyor Ogün.
Benim de internette görüp çok sevdiğim ilk şarkısı işte böyle ortaya çıkmış. Motosikletçilerin serseri olmadığını “Kimse bize serseri demesin, Yollarımızdan eylemesin, bizler de canız yanarız, kaybettiklerimize ağlarız” diye anlatmış “Farkedin Artık Farkedin” adlı şarkısında.
“Motosikletçi Abi/Abla” ve ardından “Rüzgarın Çocukları” şarkıları gelmiş.
“Neden Çarptın Bana Kamyoncu?”
Ogün, neredeyse yaşadığı hissettiği herşeyi şarkı yapabilen ve müziğin evrensel diliyle anlatabilen bir müzisyen. Örneğin bir kamyonun U dönüşü yapılmayan bir yerde dönüş yapıp Ogün’ün kaza yapmasına sebep olması da notalara dökülmüş, yine onun tarafından. Ayağı kırılan Ogün’ün gitarından “Neden Çarptın Bana Kamyoncu” diye dökülen bir şarkı olmuş bu acı deneyim…
“Motosikletçiliği yaşayan bir insan olarak bunu bir misyon edinip, Türkiye ve dünyadaki motosiklet kardeşliğini pekiştirmek” istiyorum diyor. “Amacım bu yeteneğimi sadece para kazanmak için harcamak değil” diye ifade ediyor kendini.
250 CC’lik bir motosiklet kullanan Ogün Bülent Görgün, bu motosikletle çok özdeşleştiğini bir türlü “motorunu değiştir/büyüt” çağrılarına uyamadığını söylüyor. Motorun hacmi, şekli, değeri önemli değil diyenlerden yani o da. “Önemli olan 2 teker üstünde olmak” diye düşünenlerden.
“Bir scooter’a binen de racing’e binen de o ruhu yaşayabilir. Ben motosikletçiliği zengin kültürü olarak gören bir kesimin sanatçısı olmak istemiyorum, ben bütün ülke ve dünyada motosiklet ruhunu, insan ve doğa sevgisini yaşayanların sanatçısı olmak istiyorum” diyor röportajımızda Ogün.
“İlk motorumuz ilk aşkımız gibidir” başlıklı bir yazı yazmayı planlayan bana da ilham veriyor bu sözleriyle… 😉
Ogün’ün hepinizin başarılarıyla tanıdığı Name Ekin’in de yer alacağı bir klip hazırlığında olduğunu, kuryelerin sıkıntılarını bir şarkıda anlattığını, çeşit çeşit projelerini, kısacası bu kısa ama çooook eğlenceli sohbetimize sığan herşeyi dinlemek için aşağıdaki dosyaya bir “tık” yeter 🙂
Ogün’ün röportajın sonunda bizlere armağan ettiği şarkının sözleriyle bitiriyorum ben de bu yazıyı. Siz anlarsınız 😉
(…)
Motorcusun, sen benim canımsın
Sür yollara, sür yıllara motorcu
Motorcusun, sen beni anlarsın
Sür yıllara, sür yollara motorcu…
(…)
Not: Böyle bir yazıda 2009’da Amerika’da hayata gözlerini yuman bestekar/müzisyen Orhan Atasoy’u anmadan olmaz. Ogün’ün de röportajımızın başında bahsettiği gibi belki de Türkiye’de ilk motosiklet şarkısının sahibi sevgili Orhan Atasoy’du. Kendisi de sıkı bir motorcu olan Atasoy’un bu şarkısını Youtube’da Yeşilçam görüntüleriyle derlemişler. Aşağıda bulabilirsiniz:
http://youtu.be/qer6eFQzg5Q
11 responses to “Sen Beni Anlarsın…”
Guzelmiş 🙂
😉
Balıkesir festivalinde canlı dinleme şansını buldum,evet yazdıklarınız kadar var.
sevgili ogün ile; 2008 yazında 3.marmok/datça motosiklet festivalinde ailemle birlikte tanışma fırsatı bulmuştum ve orada bir yıl süreyle ilk olsun örnek olsun, start olsun diye ogün ve 5-6 arkadaşla birlikte motosiklet kardeşliği platformu diye bir mütevazi siteylede moto kardeşliğini başlatmıştık…ve naçizane iyide geri dönüşümler almıştık…o günden bu güne ogün şarkılarıyla kulaklarımızı çınlattığı kadar, o dostane ve samimi kişiliği, sanatçı kimliği, kardeşlik…. bilakis moto tutkulu kardeşlik yüreğiyle kalplerimiz de o ritmi hep yaşatıyor ve halende yaşatmaktadır…uzun zaman var ki yüz yüze gelemesekte arada bir facebook tan halleşiriz…hatta ogün bizim evin şarkıcı olarak anılmaktadır çoluk cocuk aile yuvamda…yani ogün burada yaşatılmaktasın….selam olsun kardeşimize….ve de selin, ogün ü buradan yine misafir ettiğin için hane_i yüreklerimize sonsuz teşekkürler….
ogün ile motosiklet kardeşliğimizin başlangıındaki fotolarımızın linki;
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.273999425960153.85796.100000502935640&type=1
Sevgili Aydın Bey,
Ogün’ü tanıyan herkesin benim telefonda hissettiğim neşe ve sıcaklığının gerçek olduğuna tanık olmuş olması ne güzel. Bu kadar seveni olan, yürekten bir motosikletçiyi bu sayfada konuk etmekten ben de çok mutluluk duydum. Katkınız için teşekkürler 😉
yeni konu..yeni heyecan..motosiklet müzikleri o da güzel.. İlerde İnş.Festivallerde Görmek Dileğiyle. konuşurken çok heyecanlı olduğunu gördüm..:)Sınav dolayısıyla fazla takip edemiyorum.
Motosiklet, iki tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.
İlk örnekleri bisikletlere motor takma girişimleriyle ortaya çıkmıştır. 1869 yılında ABD Massachusetts’li Sylvester Roper buhar gücüyle çalışan motosiklet benzeri bir taşıtı geliştirmeye çalışmıştır. 1893 yılında Felix Millet beş silindirli bir motoru bir bisikletin ön tekerleğine takarak bugünkü motosiklete oldukça benzeyen bir taşıt gerçekleştirmiştir.
Başarılı ilk iki tekerlekli motorlu taşıt tasarımını Fransız mucitler Michael ve Eugene Werner gerçekleştirmiştir. Werner kardeşler aracın motorunu, kadronun altına iki teker arasına yerleştirdiler. O tarihten sonra motosiklet tasarımlarında motor hep aynı yerde kalmıştır.
Üretilen motosikletlerde tip ayrımından çok kullanıcıların tercihleri öne çıkmaktadır. Örneğin hem gezi hem de spor motosikletlerinin özelliklerini tek motosiklette barındırma çabası sonucu üretilen gezi-spor motosikletleri çok fazla motor sever tarafından tercih edilmektedir. Tabiki bu motosiklette gezi motosikletinin sürüş rahatlığı olmamasının yanında bir spor motosikletteki hız da beklenmemelidir. Sonuç olarak gezi motosikletinden daha iyi performansa sahip olup spor motosikletinden daha iyi sürüş rahatlığı sunan bir motosikletti
Motosikletlerin üretimi
Kullanılmakta olan modern motosikletler aşağıdaki parçaların standart üretimi ile yapılmaktadır.
Şasi
Bir motosikletin şasisi alüminyum ya da çelik desteklerin kaynak yardımı ile birleştirilmesi sonucu üretilir ve motorun ana iskeletini oluşturur. Bazı özel üretim motosikletlerde karbon-fiber ve titanyum kullanılır ki bu şekilde üretilmiş bir motosikletin maliyeti oldukça yüksektir. Motosikleti taşıyan ve dengesini sağlayan şasidir ve sağlamlığı önemlidir. Profesyonel motosikletlerin şasileri milimetrik hesaplarla dengelenir.
Ön Çatal
Motosikletlerde ön tekerin takıldığı ve sürücünün motosikleti kontrol edebilmesi için gerekli olan motosiklet gidonunun eklendiği parçadır.
Motor
Şu ana kadar üretilmiş hemen hemen tüm motosikletler benzinle çalışan içten yanmalı motorlar yardımı ile çalışmaktadır. Ancak bazı küçük Scooter tipi modeller elektrik motoru ile de çalışmaktadır.
Vites
Modern motosikletlerde genellikle beş ya da altı ileri vites bulunur. Yalnızca bazı özel motosikletlerde (Honda Goldwing ve BMW K1200LT modeli) geri vites sistemi de kullanılmaktadır.
Gidon
Genellikle birbirine kaynak yardımı ile eklenmiş çelik ve alüminyum parçalardan oluşur. Bazı motosikletlerde gidon kaynak yapılmaksızın tek parça halinde de üretilmektedir.
Tekerlekler
Motosikletin en önemli bölümlerinden biridir. Çünkü motosikletin hareket yeteneği ve hızı tekerleklerin temas ettiği yüzeyin fiziksel yapısından fazlasıyla etkilenir. Dolayısıyla tekerleklerin üretimi artık neredeyse bir bilim dalı haline gelmiştir.
Frenler
Motosikletlerde birbirinden bağımsız iki çeşit fren sistemi bulunur. Bunlar ön ve arka fren sistemleridir. Bazı modellerde bu iki sistem birbiriyle etkileşimli olarak dizayn edilmiştir. Ön fren arka frene göre daha güçlü ve etkilidir.
Süspansiyonlar
Modern dizayn motosikletlerde ön ve arka süspansiyonlar olmak üzere iki tip süspansiyon sistemi vardır ve bunlar doğrudan şasiye bağlıdır.
Aygıtlar
Özel arazi motosikletleri hariç hemen hemen tüm motosikletlerde hız göstergesi odometre (yol göstergesi) ve takometre standarttır. Yağ göstergesi ve benzin göstergeleri de günümüz modellerinde mevcuttur.
bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve selinine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle..
Bunları merak edenler olabilir. Katkınız için teşekkür ederim. Amerika’nın Sesi, katkılarınıza hep açık 🙂
Tüm motosiklet tutkunu arkadaşların 30 Ağustos Zafer bayramı ve ramazan bayramı kurtlu olsun….
Sevgilerle..
Ahmet Bey, bayramda da buraları yalnız bırakmadığınız için teşekkürler. Ben de sizlere güzel, mutlu ve huzurlu bir bayram diliyorum. Sevgiler…