300 Kilo Yerden Nasıl Kaldırılır?

Posted February 6th, 2012 at 4:29 pm (UTC-5)
21 comments


300 kiloyu nasıl kaldırırsınız hakikaten? Ortalama 300 kiloyu tabii. Benim maxi-scooter’ımın scooter’lığına bakmayın 🙂 270 kilonun üzerinde ağırlığı var. Sizinki de 300, daha fazlası ya da daha aşağısı olabilir. Ne olursa olsun düştüğünde kaldırmak kolay değil.

Motorumuzun düşmesi yeterince travmatik bir deneyim. Biz üzerindeyken düştüyse tabii önce endişelenmemiz gereken başka şeyler var! Ama diyelim ki bize birşey olmadı ya da diyelim ki motor durduğu yerde bir sebepten düştü. İşte o zaman kaldırmak bize düşebilir. Çevrede “Bir el atıverseniz de kaldırsak şu motosikleti” diyebileceğiniz birileri de yoksa üstelik!

İşte Washington’da Harley Davidson’ın sertifikalı eğitmenlerinden birinin verdiği eğitimde bu konu ele alındı. Sizler için o eğitimi görüntüledim. Üstüne de seslendirdim. Sesli, videolu, yorumlu yazı gibi birşey oldu yani 🙂

Biliyorum, Türkiye’deki her derde deva motosiklet forumlarında sık sık bahsi geçen bir konudur. Bu konuda da çok yararlı yazılar okudum forumlarda, zamanında… Birçoğunuz zaten biliyor da olabilirsiniz. Ama bir de benden, bir de Amerika’daki eğitimden dinlemenin sakıncası olmaz değil mi? 🙂

Sesi açmayı unutmayın. Özellikle de Selin’in Sesi’nden dinlemeyi sevenler 😉


Başınızdan böyle hazin bir düşme anısı geçtiyse de n’olur paylaşın. Hepimiz hatalarımızdan öğrenelim…

21 responses to “300 Kilo Yerden Nasıl Kaldırılır?”

  1. Fahrettin says:

    Eğitici bir video, sanki ordaymış gibi. Teşekkürler.

  2. R 1200ST says:

    Güzel Konu. Bu Linktede Farklı Kaldırma Şekli var.K 1600 GTL 330 KG
    http://www.youtube.com/watch?v=sOFy6-KZNFE

    Teşekkürler.

    • Motosikletli Kız says:

      Katkın için teşekkürler Sercan. Ama bu eğitimde, verdiğin linkteki gibi kaldırmanın kollara ve bele çok zarar verebileceği söyleniyor. Katılıyorum da… Sen sen ol, dikkatli davran başına böyle birşey gelirse… Umarım gelmez tabii 🙁

  3. ıcah liamsi namarhak says:

    çok güzel bir egitim. anlattı anlattı ve sonunda uyguladı. özellikle tecrübesi olmayan ve bayan için harika ders. anlattıklarını çevirdiginiz için teşekür ediyorum.

    hangi konuda olursa olsun her konuda bir bilene danışmak veye bir bilenden ögrenmek lazım.
    her işin bir püf noktası daima vardır.

    genelde motosiklet videodaki temiz ve saglam olmuyor yere düşünce. eyvah diyorsunuz fakat iş işten geçmiş oluyor ve bir takım hasarlar ve tamiratı sizi bekliyor otomatik. özellikle kaza anında sürüklenirse daha fazla hasara neden oluyor. cana gelecegine mala gelsin derler ya. sürücülerinde bunu en az hata ile atlatmaları en büyük dilegimdir.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve selin ine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle.

    not:yaşadıgınız civarda motosiklet müzesi varsa veya eski ilke motosikletler ilgili derleme yapabilirsiniz. artık şu fuardan çıksak diyorum. bana katılanlar el kaldırsın görelim…

    • Motosikletli Kız says:

      Fuardayız ama konular değişiyor 🙂 El kaldıranlar çok olursa son videoyu koymayacağım. Ama benden söylemesi motosiklet intercomları üzerine faydalı bilgiler içeriyor 😉

  4. Ogün says:

    Öğrenmek, Öğretmek Ne güzel paylaşmaksa hepsinden güzel… teşekkür ederiz ….

  5. Yücel ÖZ says:

    Tesekkurler

  6. speedy2 says:

    Daha önce görmeme-uygulamama rağmen bir anda kendimi videodaki kızla motoru yerden kaldırırken buldum.
    Sayende,sonrasında yüzümdeki gülümsemeyi yalnızca ben gördüm.
    Çok hoştu.

  7. Aklıevvel says:

    Selin hanım verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Geçen gün bisikletimle giderken düşürmüştüm. Aynen o şekilde kaldırdım. Ne kadar kolaymış :))

  8. Ahmet Erşen says:

    Selin , tebrik ederim ..

    Düşmeden sonraki ne yapacağını bilememenin verdiği telaş sonrası , motorumuzu sağlıklı ve kolay bir şekilde kaldırabilmenin yolunu öğrenmiş olduk..

    Müsaade edersen ben bu konuda bilhassa vites ile arka tekeri kitleme imkanı olmayan Scooter kullanıcıları için bir bilgi aktarmak istiyorum..Birçok Scooterde bilhassa 150 cc ve daha yukarı değerde olanlarda , arka tekeri kilitleyen el freni mevcuttur .Motoru yerden kaldırmadan önce el frenini kullanmak sureti ile , kaldırma işlemini öne ve arkaya kayma rizkini ortadan kaldırarak yapabilir..

    Saygılarla..

    • Motosikletli Kız says:

      Çok önemli bir noktayı hatırlattınız. İyi ki yazdınız. Okuyuculara bunun da faydası olacaktır. Katkınız için çok teşekkür ederim. Sevgiler…

  9. Harpoon says:

    Sizden beklediğimiz gibi (artık bu beklentiyi oluşturdunuz) çok faydasını göreceğimiz bir konuda daha paylaşımda bulundunuz.Güzel anlatımınızla birlikte emeğinize sağlık diyorum.Teşekkürler Selin Hanım.

  10. Bahri UYSAL says:

    Yine motosiklet kullanıcılarına çok faydalı olabilecek bir paylaşım daha 🙂
    Teşekkürler paylaşım için, bu taktiği bilmeyen arakdaşların başına gelirse çok faydalı olur.

  11. Ahmet Tezer says:

    Motosikleti yerden kaldırmak konusunda yaptığınız paylaşım gerçekten çok faydalı.Konuyla bağlantılı bir anekdot anlatayım. Sizin kontrolünüz dışında trajikomik düşmeler oluyor . Zincirleme talihsizlikler yaşıyorsunuz ; Yağmurlu bir günde metropol içinde sürüş yapıyorum, dikkatsiz bir otomobil sürücüsü , Aynadan arkaya baktığımda önüne bakacağına binaların 2. katından üst kısımlarına bakarak adres arıyor ve ilerliyor. Üzerime doğru geldiğini gördüm, önümde otobüs vardı ve durdu. Arada kaldım bana çarpacağını anladığım anda otomatik yolun sağ tarafına doğru kaçmaya çalıştım, bu tarafta yağmur olukları ve mazgalları varmış farketmedim . Yağmurda ıslanmış mazgallar üzerine yağ sürülmüş gibiydi, anında yerdeyim. Sağ ayak bileğimin üzerinde 100 kusur kiloluk scooter ve üstelik çalışıyor, Benzin akıtıyor. Hareket edemiyorum edersem ayak bileğime zarar vereceğim. Telaşlıyım çalışan bir scooter ve akan benzininde tutuşma ihtimali var. Yol kenarındaki seyircilerden birisi yardıma koştu, İlk önce beni kolumdan kaldırmaya çalıştı, “kardeşim aman dikkat ayağımı kıracaksın” dedim. Scooteri kaldırmasını istedim. Nasıl kaldırayım diye sordu ?. Ben yerden talimat vermeye başladım, elçiklerden tutmasını sol freni hafifce sıkarak yavaşca kaldırmasını söyledim. 150 cc lik scooterim bu şekilde yerden kaldırıldı, diğer motosikletlerden hafif olması kolay kaldırılmasında etkendi benim ayağım kurtulunca sol ayak üstünde aksayarak yan sehpaya aldım. Motoru stop ettim. Beni tehlikeye sokan otomobil sürücüsü adres aramaya devam ederek yoluna devam etti. Şanslıydı trafik akmaya başlamıştı.

    • Motosikletli Kız says:

      Ahmet Bey,

      Daha önce cevap yazmak istedim. Geç kalınca arası açıldı. Kusuruma bakmayın. Konuya en anlamlı katkılardan biri buydu oysa…

      Yeri gelmişken yazayım. Gerçekten ucuz atlatmışsınız. Sizin anlattıklarınızı okurken eski Olacak O Kadar’ları hatırladım. Hani şu tam teçhizatlı kameraman Cevat Kelle’nin falan olduğu Orada trafik kazaları sonrası yaşanan trajikomik kurtarma öykülerini hicvederlerdi ya! 🙂 Adam sağ çıkar ama kurtarmak için yardıma koşanların elinde hırpalanır falan Bazen karşımızdakine iyilik yapayım derken göz de çıkarabiliyoruz 🙁 Bu yöntem içine düştüğünüz durumda kullanılamazdı belki ama motosikletimizin üstümüze düşmesinin yaratabileceği riskleri de vurgulamak için çok yerinde oldu…

      Bir daha yaşamamanız dileğiyle…

      Katkınız için teşekkürler 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MOTOSİKLETLİ KIZIN ÖZÜ


Merhaba,

Motosikletli Kız ben. Ya da ismimi bilmek isteyenler için, kısaca Selin… Yıllardır hem haber editörü olarak medyanın tozunu yutuyorum hem de iki teker üstünde yolların. Şimdilerde Amerika'da, televizyon habercisi olarak devam ediyorum macerama...

Her İstanbul mağduru gibi trafikten kurtulmak için bir helikopter almanın (!) en iyi alternatifinin ne olacağını düşündüğüm o günlerde aldım ilk motorumu.

11 yılda 4 motor, binlerce kilometre yol ve her aklıma düştüğünde yüzümde hınzır bir gülümsemeye yol açan milyon anıdan sonra hayalini kurduğum yollarda, Amerika’dayım. Rüzgarın bile farklı estiği dev kıtadaki uzun, upuzun yollarda…

Ağrı kesicim, heyecanım, kafam bozuk olduğunda derin bir nefesle düşüncesini içime çekmeye çalıştığım motorumla. Bir o kadar bildiğiniz ve bir o kadar bilmek isteyeceğiniz şeyi biriktirdim eteğimde. Paylaşmaya hazırım. Tüm rüzgar tutkunlarına, iki teker aşıklarına, motosiklet delilerine açık davet:

Gelin birlikte kaybolalım rüzgarın içinde…

motosikletlikiz@gmail.com

Sağlıklı Sürüş İçin Bilmeniz Gerekenler (1)

VİDEOLU YAZILAR :)

Amerika Yollarında (2)

Motorda Kolları Dinlendirmek

Amerika Yollarında (1)

Amerika Yollarında (3)

Motosikletli Kız Amerika'daki Fuarda

Reflektörleri Taktım, Sizin İçin Test Ettim ;)

İnterkom Almadan Bunu İzlemelisiniz

2014 The Washıngton Auto Show

Kask Hayat Kurtarabilir!

Motorda Dertler Nasıl Unutulur?

Motorla Amerika'da (2011'den Kalanlar)

Binlerce Motor Yollara Dökülürse!

Burada Sizin Yazı ve Fotoğraflarınız da Var!

Sizin Köşeniz

Bu Blogda Neler VAR Neler YOK?

*Bu blogun yazarının gözünde hiçbir motor (marka, cins, tür, yıl, renk, güç açısından) bir diğerinden üstün değil (Kabul edin her motor sahibine güzel gelir)

*Bu blogda Amerika VAR, Türkiye VAR. Bu ikisinden herhangi birinin yerden yere vurulmasına yer YOK.

*Bu blogda izlenimlere, araştırmaya ve zaman zaman şahsi fikirlere ve öykülere yer VAR. Dolayısıyla hiçbir fikre, yoruma katılmamak YOK.

*Bu blogda her türlü olumlu katkıya yer VAR. Motor tutkunlarının birbirini kırıp dökmesine izin YOK.

*Bu bloga her türlü eleştiriyi yöneltmeye hakkınız VAR. Ama ara sıra da olsa yapıcı olmayı unutmak YOK.

Not: Blog kuralları her an değişebilir. İtiraza yer YOK:)