Türk motorcuların kalbi 1–4 Mart tarihleri arasında yapılacak Eurasia Moto Bike Expo fuarıyla atıyor. Facebook ve Twitter’ın başını çektiği sosyal medyada, motosiklet forumlarında buluşmalar planlanıyor, davetiye mesajları atılıyor. Kısacası, fuar merakla bekleniyor! 🙂 Fuarda modellerini sergileyecek üretici ve dağıtıcı firmaların yanı sıra motosiklet forumlarının temsilcileri de stant açacak. İşte önümüzdeki birkaç günde, muhtemelen sizin de üyesi olduğunuz bazı motosiklet forumlarının temsilcileriyle yapılmış röportajları göreceksiniz Motosikletli Kız sayfalarında… Sık sık buraları kontrol etmeyi unutmayın 🙂
@selininmacerasi adlı kişiyi takip et
Bugünün ilk konuğu, Motosikletli Kız’a ve yazılarına da hep büyük özen, ilgi ve destekle yaklaşan Scooter Bilgi Forumu yöneticileri. Ahmet Tezer, Cemal Dolunay ve Ahmet Erşen Bıçakçı… Ahmet Bey (Tezer), çalışma arkadaşlarıyla birlikte, 4 soruluk e-posta röportajımı yanıtlama nezaketini gösterdi. Benim de bilmediğim bir sürü şey anlattı. Özellikle her marka ve model scooter kullanıcılarının dikkatle incelemesi gerek!
Uzunca biraz, evet 🙂 Eh çay, kahve molası serbest. Ama Fuar sürprizleri hakkında ipuçları bulabilmek için tamamını incelemek şart. Haydi iyi okumalar 😉
Motosikletli Kız (MK) 1- Fuardaki stantlardan birinde, Scooter Bilgi Forumu standında olacaksınız. Bize biraz anlatır mısınız? http://www.scooter.web.tr adresinde faaliyet gösteren “Scooter Bilgi Forumu” ne zaman kuruldu? Bu proje için kaç kişi kafa kafaya verip adım attı önce? Nasıl başladı yani öykünüz?
Bizler, internette üye olduğumuz motosiklet forumlarında tanıştık ve düşünce frekanslarımızın benzediğini gördük. Üye olduğumuz forumlarda gruplaşmış bir yapının olması ve yüksek fiyatlı scooter motosikletleri olanların bir “fanus” oluşturduğunu gördük. Üretildiği ülkeye, fiyatına, marka ve modele göre, kullanıcılarının bu fanusun dışında tutulması bizi etkiledi.
Biz bu tür ayrımları kabul etmiyorduk. Özelliklede diğer motosiklet gruplarında, kullandığımız “scooter motosikletler” binilecek motosiklet grubunda kabul edilmiyordu. Biz de scooter sahibi ve kullanıcısı olarak kızamıyorduk. Ucuz fiyatla üretilen ve (Özelikle Çin’den ) ithal edilen scooterların kullanım alanları genişti. Çevrede su servisi yapan, pizza ve pidecide çalışan scooter sürücülerinin çoğunun ehliyetsiz olması, binicilerin hoş olmayan kullanım tarzları bu imajın oluşmasında etken olmuştu. Kısaca, scooterler ‘a karşı soğukluk oluşmuştu.
Scooter’lara Hak Ettikleri İtibarın Verilmesi İçin Kolları Sıvayan Forum
Kabul edilse de edilmese de dünyada en çok satılan motosiklet grubu olan ve küresel bakışla ulaşımda en çok kullanılan scooterların itibarının arttırılması gerektiğini; gereken değerini bulması gerektiğini düşünüyorduk. İlk olarak bu düşünceyle yola çıktık. Amacı ve politikası bize göre çok belli olmayan motosiklet forumlarına üyeydik. Yazım diline bile dikkat edilmeyen, üye kalitesinin de paralel olarak etkilendiği oluşumlar bizi dışarı itti.
Ahmet Tezer’den de bu forum kurulum teklifi gelince, diğerleri gibi olmamanın yollarını aramak şartı ve uygulaması ile başladık. Ne de olsa üyesi bulunduğumuz diğer forum grup veya grupların tanıdığımız saygı ve sevgi duyduğumuz arkadaşlarımız da vardı. Onlara haksızlık etmek de bize uymazdı. Ülkemizde var olan paradigmaları az da olsa bir zümre üzerinden kaldırmak da en önemli ama en zor hedefti bizim için. “Scooter kullanıyorsan motorcu değilsin, zaten scooter da motor değil, madem scooter kullanıyorsun 50 TL ‘lık kask sana yeterde artar bile, hele güvenlik giysilerine hiç ihtiyacın yok” diyenlere derdimizi anlatmalıydık. Yani kısacası “onlara” göre biz scooter kullanıcıları “kız tavlası” oynuyorduk ! 🙂
“İthalatçıların Ortada Bıraktığı Kullanıcılara Yardım Etmek İstedik”
Zaman geçtikçe sorunlarında bunlarla sınırlı kalmadığını gördük. Türkiye’ye ilk scooter ithalatından bu yana “ithalatçı” adı altında kurulan 400 küsur firma, on binlerce scooter getirdiler. Amaç tabiî ki “Tatlı Kâr”dı. Fakat işler bununla bitmiyordu. Yedek parça stoku, iyi bir servis ağı ve istikrar gerekiyordu. Maalesef bu yükümlülükleri taşıyamayan yüzlerce firma sahneden çekildi. Çekilirken binlerce scooter kullanıcısını güvencesiz ortada bıraktılar. Birçoğu ne yapacağını bilemez halde parça ve servis yokluğundan motorlarını FEK ettiler (Trafikten düşürdüler). Hala var olanlara nasıl katkıda bulunabiliriz, sorunlara nasıl ortak çözüm bulabiliriz diye düşündük. Çözüm oluşturabilirsek kişilere ve ülke ekonomisine de katkıda bulunabileceğimizi düşündük.
Türkiye’de servis ve ekipman alt yapısı ilk ithalat sürecinde hazır değildi. Firmaların ithalat yapabilmeleri için belli adette servis alt yapısı kurulması gerekiyordu. Bu dönemde -iyi motosiklet ustalarını tenzih ederek- temeli “bisiklet ve moped tamiri olan servis – tamirciler” dört zamanlı motorlara servis olunca ortalık karıştı. Çünkü yeni bir teknoloji ile karşılaştılar. Deneme yanılma yöntemleriyle onarım yapmaya çalıştılar. Konuyu az – çok bilenler pireyi deve yaparak küçük arızayı büyüttüler hatta sonunda birçok scooter hurdaya döndü. Sahiplerini üzdüler.
Bu nedenlerle scooter kullanıcılarının bilinçlendirilmesini sağlamak; bir şekilde bu sıkıntılara çözüm bulmalarına ve aslında kolay olan birçok bakımı kendilerinin yapmasına yardımcı olmak ve bunu da forum kurucuları olarak hepimizin uzun yıllardır var olan motosiklet alt yapısını ve teknolojinin imkânlarını da kullanarak yaptırabilmek için birşeyler yapabileceğimize inandık.
Forumlardaki Yazışma Kuralları Yeni Bir Oluşumun Temellerini Attı
Maalesef forumlardaki yazım tarzı internetin yarattığı kurallara uyum sağlamıştı. Yazım, üslup, hitap kalitesi inanılmaz düşmüştü. Bazı yerlerde “istisna eğitimcilerin” buna dâhil olduğunu görüyor, sıkılıyor ve üzülüyorduk. Son üye olduğumuz forumda üslubun ve hitabın dozunun kaçması ve kurucularımızdan olan bir arkadaşımızı bu konuda üzmeleri bardağı taşıran son damla oldu. Yeni bir oluşumun temellerini atmaya karar verdik.
2009 yılı Aralık ayı başında organizasyon başladı. Ahmet Tezer fikri alt yapısını tasarladı, Cemal Dolunay ile bir araya gelip çalışmalar yaptı. Olumlu geçen planlamalar sonunda tespit ettiğimiz şartları yerine getirebileceğimize inandık. Bu süreçte yönetime Ahmet Erşen Bıçakçı dahil oldu. Birlikte oluşturduğumuz güç ile bir ay içinde Scooter Bilgi Forumunu faaliyete geçirdik. İş burada kalmıyordu tabiî ki… Esas çalışmalarımız bundan sonra başlıyordu. İş bölümü yaptık.
Ahmet Tezer, forumun alt yapısı, internet araştırmaları ve yeni konular oluşturma, forumla ilgili bağlantıları sağlama düzenleme, yönetilmesi görevini aldı.
Cemal Dolunay forumun genel politikası hakkında teoriler üretecek; bunun ekrana nasıl yansıtılması gerektiği konusunda fikir oluşturacak; forumda açılan konulara yorumlarını katacaktı.
Ahmet Erşen Bıçakçı ise “Teknik Uzman” olarak, sorunların çözümünü sağlayarak katkıda bulunacaktı. Tüm forum yönetimi olağan üstü gayret göstererek binlerce konuyu foruma aktardılar. Buradaki çalışmalarımız deneyimler, videolar ve resimlerle desteklendi. Tüm scooter kullanıcıların anlayabileceği en basit şekilde düzenlendi. Bu arada yönetim sık sık bir araya geliyor gelişmeleri tahlil ediyor, forumun gelişimine katkı sağlayacak yeni fikirler üretiyordu.
Sosyal Medyanın Kullanımında Öncü Adımlar
İkinci aşamada “sosyal medyada”, yani Facebook, twitter, myspace, digg’de yerimizi aldık. Youtube’un yasaklı olduğu bir dönemdi. Alternatif videolarımızı paylaşacağımız site olarak Dailymotion’u seçtik. Alan açtık. Birbirinden değerli scooter model ve onarım videolarını paylaştık. Hürriyet gazetesi Yazarkafe’ye yazar olduk. Blogspot’ta blog oluşturduk. Resim paylaşımları için Photobucket’ı kullandık. Biz bunları yaparken birçok popüler forum bu gelişmelerin içinde değildi.
2011 Yılında ise başarılı çalışmalar, araştırmalar yaptık. 2011 Motoplus Motosiklet Fuarı’nda ilk standımızı açtık. Kullanıcı sayımız arttı. Scooter severler bilgi açlığını karşılayabilecekleri bir mecranın olduğunu öğrendiler. Türk iye’yi geçiyorum, forum olarak Dünya’da ilkler arasında standımızdan, web sayfamız üzerinden internet bağlantılı canlı yayın yaptık. Başarılı bir fuar yaşadık.
2012 Yılında tekrar adı Euroasia Motobike Expo olarak değişen Motosiklet, Bisiklet ve Aksesuarları fuarına katılıyoruz. Bu tabii ki istikrarlı çalışmanın ödülüydü. Fuar alanında adresi değiştirmedik. 2011 Motoplus fuarındaki aynı adresimizde “11’nci Salon K 05 Standımızda” olacağız.
MK 2- Fuarda nasıl bir stant açacaksınız? Yani amacınız Scooter Bilgi Forumu ‘nu tanımayanlarla tanışmak olacak muhakkak ama… Yeni üyeler kazanma fikri de vardır eminim?😉
2011 Motoplus fuarından aldığımız güç ve deneyim bize bu yıl daha iyi hazırlanmamız için referans oldu. Geçen yıl olduğu gibi 2012 Euroasia Motobike için de bilgilendirici bir broşür hazırladık. Broşürde kısa kısa scooter yorumları, sürüş teknikleri, yeni aksesuarlar ve tanıtımlar var az fakat öz. Motosikletleri fark edin. Doktor gelmeden kaskımı çıkarma ve Scooter Bilgi Forumu’nun Logosundan oluşan 3 tip sticker hazırladık. Bunlar herkesin rahatlıkla kullanabileceği şekilde şık ve kullanışlı. Projeksiyon ile çeşitli bilgilendirici video gösterileri fuar süresince stant arka planda yansıyacak.
Rahmi Barutçu “Scooter Bilgi Forumu’nun Standında Olacak
Bu yıl yenilik olarak etkinliklerimiz var. “İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı” Sayın Rahmi Barutçu 03.03.2012 Cumartesi günü Saat 14.00’te standımızda olacak. Tüm sürücülerin sorularını yanıtlayacak. Türkiye’de yeni faaliyete geçen 18 model ile satışa giren PGO-Vitello-Vitobis yetkilileri standımızda modelleri ile ilgili sorulara cevap verecekler. Sürpriz olarak fuarda bu yıl olmayan önemli bir markanın tekrar faaliyete geçmesi yeni yapılandırma hakkında scooter severleri standımızda bilgilendirecekler.
Fuardan Canlı Yayın mı?
Sürpriz etkinlikler için son güne kadar çalışıyoruz. Canlı yayın yine yapabiliriz kısmet. Standımıza gelen ve standımızda ağırladığımız scooter severleri fotoğraflayıp anında forumda yayınlıyoruz. Özellikle motor ve mekanik parçalar işler vaziyette sergilenecek; teknik sorular üzerinde cevaplanacak. Amerika’da bulunan Türkiye’de üretilmeyen bir Teknik aparatı ürettik sergileyeceğiz. Bu sürpriz! Standımıza gelen görür.
Üye kayıtlarını matbu kayıt forumları veya online alacağız. Tabiî ki katılan motosiklet forumlarının amacı yeni üyeler kazanmak. Bu kadar etkinlikle üye olmazlarsa ayıp olur değimli 🙂 Üstelik çay, kahve, ikram bedava 😉
Bizim acımızdan faydaları ise: Fuara katılan firma yetkilileri ile görüşüp çeşitli çalışmalar yapacağız. Daha iyi çözümler için, özellikle modeller, servis ve teknik konuda daha sıkı işbirliği ve döküman elde etmeye çalışacağız.
MK 3- Bu seneki fuar şüphesiz sizin forumunuza da çok malzeme sağlayacak. Forum mesajlarının büyük bölümü bu konuda olacak. Fuarın ardından gelen rüzgâr ne kadar sürer tahminen?
Fuarın konuşulması en fazla 2 ay sürer. Fakat satışlardaki etkisi yıl boyunca devam edecektir. Scooter almak ve değiştirmek isteyen kişiler alım veya değiştirme planlarını yıl içine yayarak, bütçelerini ayarlayacaklar; planlarını gerçekleştirecektir. Aksesuarlar ve yeni ürünler uygun fiyatla alınacak veya yıl içinde katılan firmalarla bağlantıları geniş zamanda devam edecektir.
Bizim açımızdan bakarsak; Scooter Bilgi Forumu olarak toplayacağımız malzeme, döküman, fotoğraf ve röportajlar uzun süre çeşitli konularımızda olacak, fuar konusu ise gördüğü ilgi süresinde forumda haber olacaktır.
3-Forumda fuar için ayrı bir bölüm oluşturacak mısınız? Oluşturmayı planlamıyorsanız en çok modeller bölümünde mi, genel sohbet gibi başlıklarda mı yoğunlaşmasını bekliyorsunuz muhabbetin?
Biz fuar ile ilgili çalışmalarımıza dört ay öncesinde başladık. Bir ay önce çeşitli başlıklar altında işlemeye başladık. Fuar banner’ı ve linki 2 aydır ön sayfamızda. Fuar bileti ile ilgili başlık hali hazırda aktif. 1 hafta kala “Etkinlikler” başlığı açılacak. Fuarın havasını ayrım yapmadan tüm motosiklet severler takip edebilecekler ve tartışabilecekler
MK 4- Fuar bitecek ama motosiklet aşkı hep sürecek… Bu aşkı beslemek için kurulmuş platformlardan biri de sizsiniz. Scooter Bilgi Forumu’nun motosikletçilerin dünyasında nasıl bir konumda olmasını hedefliyorsunuz? Bir başka deyişle, amacınız nasıl motosikletçileri ve konuları bir arada toplamak?
Bizim başta belirttiğimiz kuruluş nedenlerimiz ile kafamızda tasarladığımız kurguladığımız gelecek resmimiz var. Scooter ve motosiklet topluluğuna varlığımızın temel amacını kaybetmeden yardımcı olmak.
Scooter Bilgi Forumunun temeli Teknik sorunlara çözüm bulma ağırlıklıdır. Çok özel, geçmiş ve günümüze ait özgün araştırmalarımız var. Tabii ki yeni modeller, modeller üzerinde tartışmalar, aksesuar, yedek parça, modifiye, aksesuar, gezi, sohbet paylaşımlarımız içinde. Sürüş tekniklerine ve trafik eğitime özellikle önem veriyoruz. Forum üyelerinin de bilgilerini, deneyimlerini paylaşımını teşvik etmek beraberce gelişmelerini sağlamak istiyoruz.
Scooter Kullanıcılarını Marka, Model Ayırt Etmeden Bir Arada Toplamayı Hedefleyen Forum
Scooter konusuyla ilgili bilgilere ihtiyacı olan herkesin daha yoğun ilgisini sağlamak istiyoruz. İzlenme oranımız yüksekse de scooter severlerin forumda aktif, daha katılımcı olmalarını istiyoruz. En iyiler arasında olmak her forumun amacı. Bu sözle olmuyor, gayretli ve zengin çalışmalar sunmak zorundasınız. Konularımız, araştırmalarımız ve aktivitelerimiz ile bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Kurallarımız var, forumumuz içinde giriş bölümünde yazar. Forum üyelerimizin doğru bilgilerle gelip düzgün üslupta, yazışma kurallarına uyumlu olmalarını istiyoruz ki anlattıkları sorunları veya cevap verdikleri mesajlar anlaşılsın.
Sloganımız “Scooter severlerin buluşma noktası, sıcak bir ara”… Tüm scooter motosiklet severleri ayırım yapmadan bir arada görmek istiyoruz. Temel amaç ise scooter kullanan herkesi bir araya toplamak
Teşekkürler Scooter Bilgi Forumu 😉
Röportaj: Motosikletli Kız (Selin)
10 responses to “Scooter Bilgi Forumu’yla 5N 1K”
oldukça güzel bir röportaj olmuş eline sağlık Selin,sorulan sorular ve yanıtlanan samimi cevaplar, fuarda görüşmek üzere…;)
Fuara katılamıyorum ama kalbim sizlerle 😉 Teşekkürler 😉
Tüm scootercileri doğru noktada buluşturmak için çaba gösteren tüm Scooter Bilgi Forumu ekibine başarılar. Sizede başarılar.
selin hanım gerçekten güzel bir aktivite yapmışınız. çok uzundu fakat yinede göz gezdirdim. motosiklet dünyasının gizemlerine ulaşmışınız. fuar bize uzak oldugu için katılma olanagım olmayacak. göz gezdirmek ve birisini alabilmeyi hayal edebilmekten mahrum kalacagım.
amerikadaki fuardan çıkmış türkiyedeki fuara dalmışınız. inanın bu fuarların atmosferine biraz uzagım. belki sizler kendinize göre haklısınız. amacım eleştirmek degil. durum degerlendirmesi yapmak sadece.
bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve selin ine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda sişze başarılar dilerim saygı ve sevgilerimle. her zamanki gibi..
not:biliyormusunuz bu yazı bana bir şeyi anımssattı. dünyada ne kadar renkli ve güzel hayatlar varki. bazı şeyler insanları o kadar sarıyorki yaşama biçimleri haline gelebiliyor. herkesin renkli hayatının olması ve onlarla mutlu olmaları en büyük dilegimdir.
Selin , , teşekkür ederiz..
Mesleğinin profösyonelliğini roportajına da yansıtmışsın..,,..
Eline ve emeğine sağlık.
Asıl emek sizindi. Sorularımı yanıtladığınız için ben de teşekkür ederim.
selin çok güzel bir ropörtaj olmuş.
ahmet abileri sewerek takip ediyorum. Fuarda zaten kendileriyle görüşecem uzun zaman oldu 🙂
oldukça güzel bir röportaj olmuş eline sağlık Selin,sorulan sorular ve yanıtlanan samimi cevaplar, fuarda görüşmek üzere 😉
ok güzel röportajlar içinde en anlaşılır net cevapların verildiği olmuş. Sitenin de üyesiyim. elinize sağlık.
Güzel bir çalışma . Röportajlar içinde en iyisi bu olmuş.