Boynuzlu kurbağa

Boynuzlu kurbağa

Birçok yeni teknolojik gelişme, uzmanların doğayı gözlemlemesiyle, doğadaki mucizelerin izlerini sürmesiyle gerçekleşiyor. Uzayın daha derinlerini görmek için istakozların göz yapılarına benzer teleskoplar tasarlanıyor. Japon mühendisler, yeni hızlı trenleri, yalıçapkını kuşlarının gagalarından esinlenerek biçimlendiriyor. Doğayı ilham kaynağı olarak düşünen uzmanlar şimdi de dikkatlerini kurbağaların yapışkan özelliklerine çevirdi.

Singapur'a özgü bir geko türü olan Tokay

Singapur’a özgü bir geko türü olan Tokay

Almanya’daki Kiel Üniversitesi’nden Thomas Kleinteich, kurbağaların yapışkan dillerinin, bir kertenkele türü olan gekoların ayak ve tabanlarıyla ortak özellikleri olup olmadığını araştıran bir bilimadamı. Geko, bilim dünyası tarafından uzun yıllardır mercek altında tutulan bir hayvan. Bunun nedeni, gekoların olağanüstü ayak tabanları. Gekolar sahip oldukları yapışkan ayak yapısıyla düz duvarda, tavanda rahatlıkla yürüyen yaratıklar.

Londra Hayvanat Bahçesi'nde bir kurbağanın ağırlığı ölçülüyor

Doktor Kleinteich’a göre kurbağaların dillerindeki yapışkan madde, biyolojide yeni bir yapışkan sistemi oluşturuyor. Uzman, Almanya’da oldukça popüler bir evcil hayvan türü olan boynuzlu kurbağaların kullanıldığı bir deney geliştirdi. Kleinteich, basınca duyarlı camlardan oluşan teraryuma yerleştirdiği kurbağanın dikkatini canlı çekirgelerle çekmeye çalıştı. Kurbağa, çekirgeleri yakalamaya çalışırken Kleinteich’ın ekibi, kurbağanın diliyle yüklenmesiyle cama uyguladığı basıncı ölçmeye çalıştı. Kurbağanın dilini cama yapıştırması ve çekmesiyle oluşan güç ölçüldü, ayrıca kurbağanın dilinin cam üzerinde bıraktığı izler alındı. Dört kurbağa kullanarak 80 deneme yapan ekibin vardığı sonuç, oldukça şaşırtıcı. Uzmanlara göre kurbağaların dilinin yapışkan gücü, beden ağırlıklarının kat be kat üzerinde. Bir başka şaşırtıcı bulgu ise kurbağaların dillerinin üzerindeki sümüksü, mukozamsı maddeyle ilgili. Uzmanlar bu araştırma öncesinde bu maddenin yapışkan özellik üzerinde büyük etkisi olduğunu düşünüyordu. Ancak durumun öyle olmadığı anlaşıldı. Yapışkan özellik mukoza maddesiyle değil, dilin yapısıyla daha çok ilgili.

Gri kurbağa

Doktor Kleinteich, yapışkan ayak tabanlarının geko kertenkelelerinin düz duvara tırmanmalarını sağladığını, kurbağaların dilininse çok hızlı olduğu için çok daha dinamik bir yapıya sahip olduğunu söylüyor. Kurbağa dili, saniyenin binde biri içinde hedef nesneyle temas kuruyor. Yani yapışkanın yapışmasını beklemek gerekmiyor. Kleinteich’a göre kurbağalar böceklerden küçük kuşlara son derece çeşitli şekilde beslendikleri için dilleri de farklı nesnelerle temasa giriyor. Bu da dillerinin yapışkan özelliklerinin oluşmasında rol oynuyor olabilir.

Araştırmada bir sonraki adım, farklı kurbağa türlerinin dillerinin incelenmesi ve yapışkan özelliklerindeki ortak noktaların belirlenmesi. Uzmanların nihai amacıysa kurbağa dilinden esinlenerek formüllenen yapışkan maddelerin üretilmesi. Ancak Kleinteich’a göre bu aşamaya gelmek için daha katedilecek çok yok var.