Afraid woman

Cerrahide robotların kullanılması, tıbta artık standart bir uygulama haline geldi. Son derece hassas ameliyatlar cerrahların elleriyle değil, robotların olağanüstü beceriye sahip kollarıyla yapılıyor. Bilgisayar destekli tıbbi gereçler, doktor ve hemşirelerin işini kolaylaştırıyor, yükünü azaltıyor. Ne demişler, alet işler el övünür. Doktorlar da el ve kol becerisi yüksek robotlar sayesinde ameliyatları çok daha kısa süre içinde tamamlayabiliyor.

Şimdi tıbbi robotlar dişçilikte de kullanılmaya başlandı. Bu, dişçi koltuğu korkusu olanlar için müjdeli bir haber çünkü bu makinalar sayesinde örneğin diş kaplamaları sadece birkaç saat içinde tamamlanabiliyor. Hastanın defalarca dişçiye gitmesine hiç gerek kalmıyor.

Diş kaplaması, eskiden oldukça zahmetli bir işti. Kalıcı kaplama laboratuarda hazırlanırken hasta, geçici olarak takılan kaplamayı kullanmak zorunda kalırdı. Ancak bu günler süren tedavinin tamamlanma süreci, tıbbi robotlar sayesinde şimdi yalnızca iki saate indi. Dişçi koltuğunda oturma süresiyse çok daha kısaldı. Washington’da dişçilik yapan Doktor Michael Silveus, kaplama için hastaların dişçi koltuğunda sadece ve sadece 12 dakika oturduğunu, işin geri kalanını hastanın ağzının içinde uğraşmadan tamamladıklarını söylüyor. Bu 12 dakikanın beş dakikası, dişi yontmakla geçiyor. Kaplama yapılacak dişin ölçücü, ucuna kamera bağlı olan bir aletle yapılıyor. Kamera, dişi ve dişin çevresindeki dokuları tarıyor. Bu aşamada devreye bilgisayar giriyor, bilgisayar yazılımı yeni kaplamanın tasarımını yapıyor ve robot frezeleme makinası için gereken komutları çıkarıyor.

Dişten büyük olmayan küp şeklindeki porselen kalıp, frezeleme makinasındaki iki matkabın arasına yerleştiriliyor. Traşlama işlemi gerçekleşiyor ve küp şeklindeki porselen, mükemmel uyumlu kaplamaya dönüşüyor.

dişçi 1

Kaplamanın sertleşmesi için 10 dakika yüksek sıcaklıkta fırınlanması gerekiyor. Bu süre içinde kaplamaya, hastanın ağzındaki diğer dişlerle uyumlu renk de veriliyor. Böylelikle kaplama kısa süre içinde hastanın ağzına takılmaya hazır hale getiriliyor.

Doktor Silveus’a göre bu teknoloji bile kısa süre içinde antika hale gelebilir. Bunun nedeni, uzmanların diş protezlerinde genetik mühendisliği ve klonlama teknikleri üzerine yaptıkları çalışmalar. Ancak Silveus’un hastaları şimdilik bir günde hazırlanan kaplamalarla yetinmek durumunda 🙂