Başınıza bir örtü geçirdiğinizi ve görünmez olduğunuzu düşünün. Tıpkı Harry Potter gibi.  Görünmez olmak, birçok bilim-kurgu roman ve filminin, pek çok fantazinin konusu olmuştur. İşte şimdi bilim dünyası, bu fantaziyi gerçeğe dönüştürmeye daha önce hiç olmadığı kadar yakın.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde geliştirilen kumaş gözle görülemeyecek kadar küçük altın antenlerle kaplı

Berkeley’deki California Üniversitesi’nde geliştirilen kumaş gözle görülemeyecek kadar küçük altın antenlerle kaplı

‘Görünmez adam’ pelerini, aslında yeni bir kavram değil. Bilim insanları, çok uzun yıllardırgörünmezliği mümkün kılabilecek teknolojiler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Ancak Berkeley’deki California Üniversitesi’nden uzmanlar, gerçek anlamda görünmezlik sağlayacak bir kumaş üretmeye ilk kez çok kadar yakın.

Berkeley’den malzeme uzmanı Doktor Xiang Zhang, görünmez kumaşı tasarlayan beyinlerden biri. Tasarlanan ürün, optik teknolojisindeki son gelişmeleri kullanıyor.

Peki normalde insan gözü, nesneleri nasıl görür? Yanıtı çok basit: bir nesnenin yüzeyinden yansıyan ışık, yansıma sırasında etrafa saçılır. Ertafa saçılan ışık, o nesnenin şeklini ortaya çıkarır. Ancak yeni geliştirilen ve görünmezlik sağlayan kumaş, ışığın zıplayarak yansımasını ortadan kaldırıyor. Bu da nesnenin gözle görünmez olmasını sağlıyor.

Tasarlanan kumaşın üzerinde milyonlarca nano anten bulunuyor. Altından yapılan bu gözle görülmeyen yansıtıcı antenlerin kalınlığı, insan saçının telinin binde biri kadar. Bu altın antenler, ışığın etrafa saçılmasını durduruyor ve ışık, sanki duvar, ayna ya da yer döşemesi gibi dümdüz bir yüzeyden yansıyormuş gibi görünüyor.

Görünmezlik sağlayan teknoloji daha önce de geliştirilmişti, ancak oldukça hantal olan bu tasarımlar ışığı bir nesnenin etrafında kıvırmayı sağlıyor ve pürüzsüz olmayan nesnelerde görünmezlik, mükemmek olarak elde edilemiyor.

Doktor Zhang’in geliştirdiği çok küçük aynalar ise bu sorunu çözer nitelikte. Bu aynalar o kadar küçük ki, kumaş bir nesneyi adeta eldiven gibi sarıyor, girinti ve çıkıntıları kaplıyor ve sanki nesne pürüzsüz bir aynaymış gibi ışığı yansıtmayı başarabiliyor.

Uzmanlar, şimdilik, gözle görülemeyecek kadar küçük nesneleri bu kumaşla kaplayıp görünmez hale getiriyor. Ancak Doktor Zhang, teknolojinin makro düzeyde de aynı şekilde işleyeceğini söylüyor. Uzmana göre önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde insanları kaplayacak büyüklükte görünmez kumaş üretmek mümkün olabilir.

Görünmezlik teknolojisiyle en çok ilgilenen alanlardan biri de ordu. Askerleri ya da savaş uçaklarını görünmez hale getirmek, ordu için oldukça cazip. Öte yandan Doktor Zhang, kozmetik dahil bu teknolojinin günlük hayatta da yer alacağını dile getiriyor. Örneğin göbekli bir kişiyi sıkı karın kaslarına sahipmiş gibi göstermek ya da yüzünde yara olan kişilerin bu yaralarını saklamak, bu teknoloji sayesinde gerçek olabilir.