FullSizeRender(6)
Ugandalı mühendisler tarafından geliştirilen güneş enerjili otobüs, Afrika kıtası için bir ilk. Kiira Motors şirketi tarafından üretilen elektrikli otobüs, kısa süre önce Uganda’nın başkenti Kampala’da bir stadyumda halka tanıtıldı.

Enerjisini üzerindeki güneş panellerinden alan otobüsün marka adı, Kayoola.

FullSizeRender(5)

35 yolcu kapasiteli otobüsün tasarımcıları, otobüsün Afrika kıtasında kullanılmaya başlanan güneş enerjili ilk toplu taşıma aracı olmasını umuyor.

Kayoola projesinin baş mühendisi Mario Obuwa, elektrikli motora sahip otobüsün tamamen sessiz olduğunu söylüyor.

FullSizeRender(3)

Projenin Başmühendisi Mario Obuwa

Otobüs, elektrikli araçlarda kullanılan cer motoruyla çalışıyor. Bu motora bataryayla enerji sağlanıyor. Otobüsün üzerindeki güneş panellerine bağlı olan bataryalar motora güç veriyor. Tam şarjlı motor 80 kilometre yol katedebiliyor. Motorun şarjı bittiğindeyse güneş panelleri devreye giriyor ve otobüsün birkaç kilometre daha ilerlemesini sağlıyor.

FullSizeRender(2)

Kayoola otobüsü güneş enerjisi kullanılarak ya da elektrik enerjisi kaynağına bağlanarak yeniden şarj ediliyor. En güzeli de bu otobüsün hiç sera gazı salımı yapmaması.

Mühendis Mario Obuwa, otobüsün her sisteminin yeşil enerjiyle çalıştığını söylüyor. Tüm dünyanın gelecekte yenilenebilir ve sürdürülebilir yeşil enerjiye döneceğini belirten uzman, Uganda’nın şimdiden bu adımı atmak için yola çıktığını belirtiyor.Yüzde yüz yenilenebilir güneş ışığıyla çalışan araç, benzin kullanmadığı için de büyük oranda tasarruf sağlıyor.

Otobüsün üzerinde kullanılan güneş panelleri

Otobüsün üzerinde kullanılan güneş panelleri

Kayoola otobüsünün teknik ekibinin sorumlusu Musa Kalule Waswa ise güneş enerjili otobüsün diğer otobüsler kadar güçlü olduğunu söylüyor.

Waswa, Kayoola ve diğer otobüsler arasındaki farkın, Kayoola’nın yakıt yerine batarya kullanması olduğunu, ancak hızlanırken Kayoola’nın gücünün yakıtla işleyen diğer otobüslerden farkı olmadığını kaydediyor.

Ugandalı yetkililer, güneş enerjili Kayoola’nın başkent Kampala’nın trafik sorununa çözüm getirebileceği görüşünde.

Bir yetkili, ellerinde ne kadar çok seçenek olursa trafik sorununun da o derece kolay çözülebileceğini söylüyor.

FullSizeRender

Prototip otobüsün fiyatı şu anda 140 bin dolar civarında. Bu modelin seri üretime geçmesi durumunda fiyatın 55 bin dolara düşmesi bekleniyor.