Hayatında hiç okula gitmemiş çocuklar sadece tablet bilgisayar kullanarak okuma yazma öğrenebilir, matematiksel beceri elde edebilir mi? Tesla ve Space X CEO’su Elon Musk’a ve teknolojik gelişmeleri desteklemek için yarışmalar düzenleyen örgüt XPrizeE’a göre yanıt, evet! XPrize ve Elon Musk, dünyanın en yoksul çocuklarının kendi kendilerini eğitmeleri için oluşturulan girişime 15 milyon dolarlık katkıda bulundu.

XPrize’ın fonlarıyla desteklenen Küresel Öğrenme yarışması, girişimcilerin iklim değişlikliği ve sağlık hizmetlerine erişim gibi tüm insanlığı ilgilendiren meselelere çözüm önerileri getirmesi için açıldı. Yarışmanın direktörü Matt Keller, aslında çok çılgın bir fikirle yola çıktıklarını kabul ettiğini söylüyor. Yarışma şimdi de küresel eğitim meselesine eğiliyor ve hayatında hiç okula gitmemiş çocuklar için en iyi eğitim uygulamasını geliştiren şirket ya da ekibe 10 milyon dolarlık ödül verileceğini duyuruyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’ya göre tüm dünyada 263 milyon çocuk, okula gitmiyor ya da gidemiyor. XPrize’dan Matt Keller, nasıl bir amaçla yola çıktıklarını şöyle açıklıyor: ”Dünyanın en ücra noktasında yaşayan çocuklar için öyle bir uygulama yaratalım ki, ellerine alır almaz okuma yazmayı öğrenmeye başlasınlar.”

XPrize yarışmasına 198 ekip katıldı. Bunların arasından beşi finale kalmayı başardı ve her biri birer milyon dolarlık ödül almaya hak kazandı. Finalistler, tablet bilgisayarlar için tasarladıkları eğitim uygulamalarını Kasım ayından itibaren testlere tabi tutacak. Tanzanya’nın Tanga bölgesinde bulunan 150 köyden yaklaşık 4 bin çocuk, Google’ın bağışladığı tablet bilgisayarlarla uygulamayı kullanmaya ve böylelikle kendi kendilerine eğitim almaya başlayacak. Bir grup öğrenci, eğitim sürecinin başında temel okuma-yazma ve matematik becerileri üzerine bir deneme sınavına girecek. Aynı grup öğrenci, 15 ay sonra yeniden sınava alınacak. Öğrencilerin en çok ilerleme kaydetmelerini sağlayan uygulamayı geliştiren tasarımcılar, 10 milyon dolarlık ödülün sahibi olacak. XPrize, tablet bilgisayarların öğrencilere eriştirilmesi ve bilgisayarların düzenli bakımdan geçirilmesi için Tanzanya Hükümeti, UNESCO ve Dünya Gıda Programı’yla işbirliği yapıyor. XPrize yetkilisi Matt Keller, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda hükümetlerin, kalkınma örgütlerinin ve yardım kuruluşlarının, önceliği, yeni okullar inşa etmeye ve genç öğretmenleri eğitmeye verdiğini, ancak okulda eğitime erişimi olmayan ya da gittikleri okullar çok kötü olan milyonlarca çocuğun da fırsata ihtiyacı olduğunu kaydediyor.

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre tüm dünyada 2030 yılına kadar ilk ve orta dereceli okullarda görev yapacak 68 milyon 800 bin öğretmene ihtiyaç var. XPrize yarışmasının beş finalistinden biri olan Onebillion örgütünün kurucularından Jamie Stuart’a göre bu hedefe ulaşmak mümkün değil. Bu nedenle çocukların eğitimi için çok daha radikal alternatifler bulmak gerekiyor. Onebillion’ın tasarımcıları, geliştirdikleri Onecourse adlı uygulamayı son on yıldır Malawi’de teste tabi tutuyor. Uygulama, çocukların yetişkin yardımına ihtiyaç duymadan, kendi kendilerine keşfedebilecekleri şekilde geliştirilmiş. Uygulamayı kullanan çocuklar, okuma-yazma ve matematiksel kavramları kendi dillerinde konuşan bir öğretmen tiplemesiyle öğreniyor. Onebillion’a göre uygulamanın başarılı olmasında rol oynayan en büyük etkenlerden biri, hayatında eline hiç bilgisayar almamış çocukları öncelikle tablet bilgisayarlara alıştırmak. Bu nedenle herşeyin yalın ve anlaşılabilir olması hayati önem taşıyor.

XPrize yarışmasında finale kalan diğer ekiplerden biri olan Curriculum Concepts International’ın uygulaması, video oyunlarını ve kitapları biraraya getirirken Chimple firması, oyun ve keşif bazlı öğrenime odaklanıyor. Kitkit School adlı uygulama ise aslında öncelikle özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için tasarlanmış. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden uzmanların geliştirdiği RoboTutor ise yapay us odaklı bir eğitim modelini öne çıkarıyor.