Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan online perakende devi Amazon, son aylarda gündemden düşmek bilmiyor. Amerika’nın kuzeybatısındaki Washington eyaletinin en büyük kenti Seattle’da kurulu olan ve ikinci bir ”headquarters” yani merkez inşa etme arayışı içine giren Amazon, bir süre önce 238 başvuru arasından 20 kent ve bölge seçtiğini duyurmuştu. Şimdi herkes, Amazon’un 50 bin kişiyi istihdam etmeyi planladığı ikinci merkezini nereye kuracağını merakla bekliyor. Şirketin sahibi olan ve dünyanın en zengin adamı ünvanını da elinde bulunduran Jeff Bezos’un kısa süre önce Berkshire Hathaway’in sahibi Warren Buffett ve Amerika’nın en büyük bankası JP Morgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon’la birlikte sağlık hizmetleri işine gireceğini açıklaması da Amazon cephesinden gelen ve Amerika’da büyük heyecan ve merak uyandıran haberlerin en sonuncusuydu.

Amazon şimdi de serin ve yağmurlu havasıyla bilinen Seattle’ın merkezinde Spheres adını verdiği, adından da anlaşılacağı üzere küre şeklindeki yeni yapılarının açılışını yaptı. Amaç, Amazon çalışanlarına kent merkezinde nefes alabilecekleri, doğayla bütünleşip rahatlayabilecekleri bir ortam sunmak. Amazon, elemanlarından her zaman en yüksek performansı bekleyen bir firma olarak biliniyor. Ancak öyle görünüyor ki şirket elemanlarını bir yandan da ödüllendirmeyi ihmal etmiyor ve bu işi oldukça iyi biliyor. Artık Amazon çalışanlarının doğadan ilham alarak işbirliği içinde yeni fikirler üretebilecekleri, serin ve yağmurlu Seattle’ın göbeğinde yağmur ormanı havası alabilecekleri yeni bir mekanı var.

Dev bir sera ya da botanik bahçesi olarak da tanımlanabilecek Spheres, İngiltere’deki Kew Gardens ve Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentindeki Mitchell Park’taki gibi dünyanın en çok tanınan küre şeklindeki botanik bahçelerinden ilham alınarak tasarlanmış. Tasarımı, merkezi yine Seattle’da bulunan ancak küresel çapta faaliyet gösteren ünlü mimarlık bürosu NBBJ’ye ait olan, inşaatı toplam altı yıl süren ve temeli 2015 yılı Haziran ayında atılan Spheres, toplam 620 ton ağırlıktaki çelik çerçevelere oturtulmuş 2 bin 643 cam panelden oluşuyor. Enerji tasarrufu sağlayan cam paneller, yapı içinde aşırı ısınmayı engellemek için kızılötesi ışınları yansıtma özelliğine sahip.

Spheres’da dünyanın tropik ve yarı tropik bölgelerinde, yüksek irtifada yetişen bitkileri bulmak mümkün. Amazon, bu yapıyı oluşturmanın amaçlarından birinin dünyadaki biyolojik çeşitliliğe vurgu yapmak olduğunu kaydediyor. Yapı, 400 çeşit bitki türünün 40 bin örneğini sergiliyor. Avustralya’dan getirilen eğreltiotu ağacından orkidelere, minyatür begonyalardan aloe veraya, bulut ormanları olarak bilinen, yani tropik ve yarı tropik coğrafyalarda üzeri hemen hemen her zaman bulutlarla kaplı ormanlara has bitkileri Spheres’da bir arada görmek mümkün.

Dünyanın en yetenekli ve parlak beyinlerini çekmekte usta olan Facebook, Microsoft, Google, Apple gibi teknoloji devleri, yüksek maaşın yanısıra çalışanlarına doğayla bütünleşebilecekleri rahat, huzurlu ve stresten uzak mesai ortamları sunmak için adeta birbiriyle yarışıyor. Örneğin Apple’ın California eyaletinin Cupertino kenti yakınlarında kurduğu, bir uzay gemisini andıran yani kampüsü de ofis alanlarını doğaya olabildiğince yaklaştırmayı amaçlıyor. Öyle görünüyor ki Amazon’un Spheres’ı Seattle’ın merkezinin görünüşünü değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda teknoloji firmalarının kendilerini sadece ürünleriyle değil, merkez binalarıyla da tanımlama çabasına yeni bir boyut kazandıracak.