Amerika’da Kasım ayında Kongre ara seçimleri yapılacak. Bu seçimler, Kongre’yi oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yapısını değiştirecek, yani Kongre’nin kontrolunun ya Cumhuriyetçi Parti’de kalmasını sağlayacak ya da kontrolu Demokratlar’a devredecek olmasından ötürü Başkan Trump ve yönetimi açısından hayati önem taşıyor. 2016 başkanlık seçimlerinden önce kamuoyu görüşünü etkilemek için Rusya kaynaklı çok sayıda sahte hesabın Facebook üzerinden faaliyet gösterdiğinin ortaya çıkması, sosyal medya devinin Amerikan siyaseti üzerinde oynadığı rolün boyutlarını tartışmaya açmıştı.

Facebook kısa süre önceyse ”eşgüdümlü sahte faaliyetler” içerdiği gerekçesiyle 32 Facebook ve Instagram hesabını kapattığını açıkladı. Kapatılanların 17’si Facebook profili, sekizi Facebook sayfası, yedisiyse Instagram hesabı. Sosyal medya devi, en az 290 bin Facebook ve Instagram kullanıcısının bu hesapların yaydığı mesaj ve reklamlara maruz kaldıklarını bildirdi. Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin Dijital Forensik Araştırma Laboratuarı tarafından yapılan analize göre sahte hesapların çoğu, sol görüşlü ve liberal Amerikalı seçmenleri hedef alıyordu.

Facebook, yayınladığı blog yazısında bu hesapların en eskisinin 2017 Mart ayında oluşturulduğunu bildirdi. Hesapları oluşturanların Facebook ve Instagram’da Amerikan ve Kanada dolarıyla ödenen yaklaşık 11 bin dolar tutarında 150 reklam yayınladığı da Facebook’un verdiği bilgiler arasında. Hesapların kimler tarafından açıldığı ve yönetildiği konusunda henüz net bir veri olmadığını kaydeden Facebook, açılan soruşturmanın henüz emekleme aşamasında olduğunu vurguladı. Ancak dikkat çeken bir açıklama, bu hesapları açan kişi ya da kuruluşların gerçek kimliklerini gizleme konusunda, geçmişte merkezi Rusya’da bulunan ve kısaca IRA olarak bilinen İnternet Araştırma Dairesi’nden çok daha büyük bir çaba içine girmiş oldukları yönünde.

Ancak dijital forensik incelemenin sonuçlarına göre Facebook’un kapattığı son hesaplarla Rusya’daki IRA tarafından yönetilen hesaplar arasında kullanılan linguistik açısından benzerlikler olduğu ortaya çıktı. Bu online faaliyetlerdeki ortak nokta, anadili İngilizce olmayanları kolayca ele veren çeviri hataları ve gerçeklere dayanmayan, ancak duygusal tepkiye yol açacak nitelikte kışkırtıcı ve kutuplaştırıcı içerik.

Öte yandan Beyaz Saray, Facebook’un Kasım’daki kritik ara seçimleri etkilemeye yönelik sahte hesapları kapattığını açıklaması üzerine firmayı övdü. İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ise Facebook’la iletişim içinde olduklarını kaydetti.

Ancak kimi Kongre üyeleri, Facebook’un çabalarını alkışlamakla birlikte yetersiz bulduklarını ima etmekten çekinmiyor. Bu Kongre üyelerinin başını çeken Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat Partili üyesi Adam Schiff, Facebook’un son açıklamasının aslında uzun zamandır korkulanın gerçek olması anlamına geldiğini söyledi. Schiff, ”Daha önce kim olduklarını ortaya çıkardığımız Rus unsurların izlerini taşıyan bu yabancı öğeler, Amerikan seçmenini kendi eksenine çekmek için sosyal medya platformlarını suistimal etmeye ve adeta birer silah olarak kullanmaya devam ediyor,” dedi. Schiff, Kasım seçimlerinden önce Amerika’nın sanal savunma saflarını güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Ancak yine de öyle görünüyor ki gerek Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesinde oynadığı rol, gerekse Cambridge Analytica skandalından sonra aldığı darbe, Facebook’u dış tehditlere karşı çok daha duyarlı hale getirmiş. Ara seçimlere yüz günden az kalan şu dönemde Google ve Twitter gibi başka internet devlerinin de Facebook’un hassasiyetini örnek alıp seçim güvenliği konusunda adımlar atıp atmayacağı ise ayrı bir merak konusu.