NASA’nın en büyük projesi, Mars’a insan göndermek. Ancak bunu başarmak için sadece altı ay uzayda yol katedip Mars’a başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirmek, yeterli değil. Kızıl Gezegen’e gidecek astronotların oradaki yaşamı sürdürülebilir hale getirmeleri, kelimenin tam anlamıyla hayati önem taşıyor. Bunun için de Mars’ta bol bulunan kaynakları kullanılır hale getirmek gerekiyor çünkü Mars yolcusu astronotların ihtiyaçları olan her türlü kaynağı Dünya’dan taşımaları mümkün değil. İşte taşıma suyla değirmenin dönmeyeceğini çok iyi bilen NASA tam da bu nedenle yeni bir yarışma açtı: Karbondioksit Dönüşüm yarışması. Amaç, Mars atmosferinde çokça bulunan karbondioksiti bu gezegende işe yarayacak başka kaynaklara dönüştürmenin yollarını aramak.

Kaynak: NASA

NASA’nın CO2 Conversion yani Karbondioksit Dönüşüm yarışması, karbondioksiti hayatı sürdürmek için gereken başka bileşiklere dönüştürme konusunda fikri olan herkese açık. Yarışmanın odağı, glukoz yani şeker. Karbon ve oksijen, şekerlerin moleküler yapı taşlarını oluşturuyor. Karbondioksitten glukoz üretecek sistemler kurmak, son zamanlarda giderek daha çok gelişen biyo imalat teknolojisinin büyümesine yardımcı olabilir. Çünkü şeker bazlı biyo malzemeleri Dünya’da üretmenin maliyeti oldukça ucuzken bunu uzay misyonlarına uyarlamak, enerji ve su gibi kaynakların kısıtlı olması nedeniyle son derece pahalı ve zor. Örneğin Dünya yüzeyindeki bitkiler, karbondioksit ve suyu kolaylıkla şekere dönüştürebiliyor. Ancak uzayda aynı sürecin oluşmasını sağlamak, su ve enerji sıkıntısı nedeniyle hiç de kolay değil. NASA’nın açtığı Karbondioksit Dönüşüm yarışması da buna bir çözüm bulmayı amaçlıyor. Enerjisi bol şekerler, karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan enerji kaynakları tarafından tercih ediliyor. Glukoz, metabolizma tarafından en kolay kullanılan madde olduğu için karbondioksit dönüşümünü en kolay ve en hızlı şekilde yapabiliyor.

Kaynak: NASA
Mars Cube One uyduları

NASA’nın yarışması iki fazdan oluşuyor. Birinci fazda ekiplerin karbondioksiti şekere dönüştürecek fiziksel ve kimyasal yaklaşımlarının ayrıntılarını içeren dönüşüm sisteminin tasarım ve tanıtımını yapması gerekiyor. NASA bu faz için en fazla beş ekibe 50’şer bin dolar ödül verecek. Ödül alan ekipler, 2019 Nisan’ından açıklanacak. Sistemlerin yapımı ve tanıtımını içeren ikinci fazda başarılı olan ekip ise 750 bin dolarlık ödülün sahibi olacak.

Kaynak: NASA
InSight Mars gezici sondaj aracı

Yarışma için başvurular şu anda açık. Ekiplerin başvuru sürecini tamamlamaları için 24 Ocak 2019’a kadar zamanı var. Biyoloji, fizik ve kimya bilgisine güvenen ve NASA’ya Mars misyonunda yardım etmek isteyenler bu tarihe kadar önerilerini https://www.co2conversionchallenge.org/#phase-1-application adresindeki başvuru formunu doldurarak gönderebilir.