Huawei’nin Çin’in Guangdong bölgesindeki sanayi kenti Dongguan’daki binalarından biri üzerindeki logoso
Kaynak: REUTERS

Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşları hala devam ederken Trump Yönetimi, yeni bir hamleyle, ulusal güvenliğe yönelik tehdit unsuru oluşturduğu gerekçesiyle Çin menşeli tüketici elektroniği ve telekomünikasyon devi Huawei’yi kara listeye aldı. Yeni kısıtlamalar uyarınca Amerikan teknoloji firmalarının Amerikan Hükümeti tarafından tahsis edilen ruhsat olmadan Huawei’ye teknoloji ihracatı yapması, yasakladı. Ancak Trump Yönetimi şimdi yeni bir hamleyle Huawei’ye mevcut cihazları desteklemesi için 90 gün süre tanıma kararı aldı. Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei’ye 19 Ağustos’a kadar tanınan geçici ruhsatla firmanın kritik ürün desteği sağlamasına olanak tanınacağını belirtti. Ancak bu geçici ruhsat, Huawei’ye Amerikan teknoloji firmalarının çoğuyla iş yapma serbestisi tanıdığı anlamına gelmiyor. Daha çok mobil telefon operatörlerini rahatlatmaya yönelik bu adım, örneğin Amerika’nın daha çok kırsal eyaletlerinde Huawei marka ekipman kullanan operatörlerin 90 günlük süre zarfında ”yeni düzenlemeler” yapmasına, yani Huawei marka ekipmanları başka markalarla değiştirmesine imkan tanıyor.

Kaynak: AFP

Trump Yönetimi’nin Pekin Hükümeti’nin casusluk programlarına katkıda bulunmakla suçladığı Huawei’nin uluslararası çaptaki faaliyetlerini kısıtlayacak bu hamle, yeni nesil mobil teknolojisi 5G’nin küresel arenadaki öncüsü olmayı amaçlayan firmanın hızını keser nitelikte.

Arama motoru Google, Trump Yönetimi’nin getirdiği yaptırımlara uymak için Huawei’nin Android işletim sistemine erişimini kısıtlayacağını açıkladı. Google’den yapılan açıklamada Güney Kore menşeli Samsung’dan sonra dünyanın ikinci en büyük akıllı telefon imalatçısı olan Huawei’ye yapılacak teknoloji satışlarının ihracat ruhsatı gerektirmesinin yol açacağı sonuçların değerlendirileceği ve kısıtlamaya uyulacağı bildirildi.

 

Başkan Donald Trump
Kaynak: REUTERS

Gerek Android işletim sistemini geliştiren Google, gerekse Huawei, dünyanın dört bir yanında kullanılan Huawei marka milyonlarca telefonun Gmail, YouTube ve GoogleMaps gibi uygulamalara erişiminin kesilmeyeceğini duyurdu.
Uzmanlara göre Google’ın sunduğu bazı hizmetlerin Çin’de kullanımı hala yasak. Bu nedenle Trump Yönetimi’nin getirdiği kısıtlamalar, çoğunlukla Huawei’nin uluslararası müşterilerini etkileyecek. Bu da Google’ın uygulamalarını içermeyen Huawei marka telefonların tüketicilerin gözünde cazibesini yitirmesi anlamına geliyor. Öte yandan dünyanın önde gelen çip, işlemci ve modem üreticilerinden Intel, Qualcomm, Broadcom ve Xilinx gibi firmalar da Huawei’ye yapılan tedariği keseceklerini açıkladı. Huawei, geçen yıl ürettiği 208 milyon adet akıllı telefonun yarısını yurtdışına ihraç etmiş, diğer yarısını ise iç piyasada satmıştı.

Huawei CEO’su Richard Yu
Kaynak: REUTERS

Hayati önem taşıyan bazı teknolojilerin Huawei’ye satışının engellenmesi, yeni nesil mobil teknolojisi olarak kabul edilen 5G’nin kullanımının ve yaygınlaşmasının da gecikmesi anlamına geliyor. Bu da pazar payını büyütmek için dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e bağımlı Amerikan firmalarının bumerang etkisi sonucu bu durumdan olumsuz şekilde etkilenmesi demek. 5G kablosuz internet ağına küresel çaplı kapsama alanı sağlamak, nesnelerin interneti, akıllı konutlar ve sürücüsüz otomobiller gibi teknolojilerin birkaç sene içinde yaygınlaşmasını sağlamak açısından kritik önem taşıyor.

Google’a ait Android yazılımının üç boyutlu yazıcıda basılmış logosu
Kaynak: REUTERS

Teknoloji sektörünün ileri gelenleri, Huawei’nin Google sistemine erişiminin engellenmesinin, Huawei’nin dünyanın en büyük mobil cihaz imalatçısı olarak Samsung’un önüne geçme emellerini sekteye uğratacağı yorumunda bulunuyor. Uzmanlara göre Huawei’nin Çin sınırları dışındaki kullanım alanının daralması, firmaya indirilen en büyük darbelerden biri olacak.