Üniversiteden mezun olanların üniversiteye gitmeyenlerden daha çok gelir elde ettiği, birçok istatistiğin de doğruladığı yadsınmaz bir gerçek. En azından lisans derecesi elde etmek, gelecekte iyi bir iş ve maaş sahibi olmanın garantisi sayılıyor birçok ülkede. Peki üniversite derecelerinin ekonomik değeri nedir? Hangi derece en çok parayı kazandırıyor? İşte Georgetown Üniversitesi Eğitim ve İşgücü Merkezi tam da bu konuya ilişkin yeni bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırma, türünün ilk örneği sayılıyor. Bunun nedeni, üniversite derecelerinin ne kadar kazanç sağladığına ilişkin daha önce yapılan benzer araştırmaların sadece üniversiteden yeni mezun olanların kariyerlerinin başında aldıkları maaşa ilişkin verilere odaklanması. Georgetown’un araştırmasıysa uzun yıllara yayılıyor ve farklı üniversite derecelerinin yıllar içinde ne kadar gelir getirdiğini inceliyor. Örneğin mühendislik dereceleri yıllar içinde ortalama 1 milyon dolardan fazla gelir getirirken eğitim derecesine sahip olanlar yıllar içinde ortalama sadece 250 bin dolar civarında maaş alıyor.
Georgetown Üniversitesi Eğitim ve İşgücü Merkezi’nin Başkanı Anthony Carnevale, üniversiteden lisans derecesi almanın önemli olduğunu, ancak hangi derecenin elde edildiğinin daha çok önem kazandığını söylüyor. Araştırma 15 kategoride 171 üniversite derecesinin yıllar içinde getirdiği geliri, bir başka değişle, 171 üniversite derecesinin ekonomik değerini mercek altına alıyor. En çok gelir getiren meslek grubunu tahmin etmek hiç de zor değil: tabii ki mühendisler herkesten çok kazanıyor. Georgetown araştırmasına göre tüm mühendislik dalları arasında en çok gelir getiren dalsa petrol mühendisliği. Petrol mühendisleri yılda ortalama 120 bin dolar kazanıyor. Petrol mühendislerini eczacılık ve ecza bilimleri ve yönetimi dalında derecesi olanlar izliyor. Bu kişiler yılda ortalama 105 bin dolar maaş alıyor. İlk onda yer alan diğer dereceler ve getirdikleri yıllık ortalama gelirse şöyle: Matematik ve bilgisayar mühendisliği 98 bin dolar, uçak mühendisliği 87 bin dolar, kimya mühendisliği 86 bin dolar, elektrik-elektronik mühendisliği 85 bin dolar, gemi mühendisliği 82 bin dolar. İlk onun son üç dalıysa 80 biner dolar gelir getiren makine, metalürji ve maden mühendislikleri.
En az gelir getiren dallara gelince…Psikolojik danışmanlık yapanlar yılda ortalama 29 bin dolar kazanıyor. Anaokulu öğretmenleri yılda 36 bin dolar kazanırken din bilimcileri 38 bin, sosyal hizmetlerde çalışanlarsa 39 bin dolar elde ediyor. Tiyatro, görsel sanatlar ve sahne sanatları, iletişim bozuklukları bilimleri ve hizmetleri dallarında eğitim görenlerse yılda 40 bin dolar maaş alıyor.
Günümüzde işsizlik oranının yüksek, iş bulmanınsa çok zor olduğunu düşünürsek ‘acaba hangi meslekler iş garantisi sağlıyor’ diye sormadan edemiyor insan. Georgetown Üniversitesi’nin araştırmasına göre jeoloji ve jeofizik mühendisliği, askeri teknoloji, farmakoloji, öğrenci danışmanlığı dallarında derecelere sahip olanların iş bulması, diğer dallarda derecesi olanlara göre çok daha kolay. Ancak sosyal psikoloji, nükleer enerji mühendisliği ve eğitim yöneticiliği okuyanlar, iş bulmakta en çok zorlananlar.
Georgetown Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına ve tüm istatistiklere ulaşmak için http://cew.georgetown.edu/whatsitworth. Adresine girebilirsiniz.
One response to “En Çok Parayı Hangi Üniversite Derecesi Kazandırıyor?”
Merhabalar, guzel bir siteniz var.