Amerika’daki Türk Odası Neden Boş?

Posted July 13th, 2011 at 3:50 pm (UTC-5)
5 comments

The Cathedral of Learning (eğitim katedrali)  Pittsburgh Üniversitesi’nin ve kentin en görkemli yapılarından biri. 1921 yılında başlayan inşaat 1926’de tamamlanmış ve ilk ders 1931’de, resmi açılış töreni ise 1937’de yapılmış.
162 metre yüksekliğinde, 42 katlı binada 2,000 oda var.

Ayrıntılı bilgi için

Gotik (Gothic)  mimarisiyle katedrali hatırlatan bina varlığını ve adını üniversitenin eski rektörlerinden John Gabbert Bowman’a borçlu.
Rivayete göre rektör Bowman, diğer kiliseler gibi binada neden çan kulesi bulunmadığını soran bir çocuğa, binanın okul olduğunu ve eğitimin sınırı olmadığı için üstünün açık bırakıldığını söyler.

Rektör kentteki çeşitli etnik grupların inşaata katılmalarını sağlamak için her birine binada bir oda vermeyi önerir. Tek şart odaların her topluluğun anavatanındaki bir üniversite dersliğini temsil etmesidir. Odaların tasarımını ve dekorasyonunu cemiyetler yapacak bakımından ise üniversite sorumlu olacaktır.

Ulus Odaları
“Ulus Odaları” projesi kapsamında 1938 yılında ilk kez Fransız dershanesi açıldı. Daha sonra da diğerleri. Üniversite yetkililerine göre, odaların tasarım ve iç düzenlemesi ortalama yarım milyon dolara mal oluyor.
Çoğu zaman etnik gruplar anavatanlarından hem mali destek alıyor hem de eski eser.
Odaları ziyaret etmeden önce görevli memurdan bir kasetçalar alıyorsunuz.  Kilitli odaların anahtarını da veriyorlar, çıkarken  kapıları kilitlemenizi hatırlatarak. Odalar eşya dolu.  Güven duygusu insanı mahçup ediyor.  Kasette belirli bir sırayla odalar hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor, mimari unsurları,  içindeki eserlerin tarihi, resim ve tabloların neyi temsil ettiği anlatılıyor. Tek kural sırayı şaşırmamak. Tecrübeme dayanarak bunun çok önemli olduğunu söyleyebilirim.

 

Afrika

 

Almanya

 

Avusturya

 

Çekoslovakya (Eski)

 

Çin

 

Ermenistan

 

Galler

Hindistan

 

İngiltere

 

İrlanda

 

İskoçya

 

İsveç

 

İtalya

 

Japonya

 

Litvanya

 

Macaristan

 

Polonya

 

Romanya

Kim ve acaba ne dersi veriyor? Pencereler de açık!

 

Rusya

 

Ukrayna

 

Yugoslavya (Eski)

 

Yunanistan

 

 

 

Üniversite son yıllarda “Uluslar Odaları” projesini genişletti,  kentteki diğer etnik gruplara da oda verdi. Oda sahipleri arasında Türkler de var ama 10 yıldır Türk odası yok. Nedeni gerekli paranın bir türlü bir araya getirilememesi.

Türk Odası projesi için:

http://www.andrew.cmu.edu/user/oa04/TNR/indextr.html

Mehmet İlhan K.

5 responses to “Amerika’daki Türk Odası Neden Boş?”

  1. Mutesh says:

    Hakikaten professor cok yakisikli, acaba sinif niye bombos?

  2. ıcah liamsi namarhak says:

    vallaha sınıfın boş veya odanın boş olmasını oraya en yakın olan konsolosa veya dernege sornak lazım. neden oda boş diye.
    amerikadan türkiyeye yansıyan yerel haberlere bakarsanız. ben bir anlam veremiyorum. bu konuya o okula en yakın ve zengin olan bir işadamının el atması en mantıklısı.

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve mehmet beyine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim. saygı ve sevgilerimle..

    • Fuat DAĞDELEN says:

      ıcah liamsi namarhak, bu ülke sizin gibi, iş yerine laf, çözüm yerine mazeret üreten kişiler yüzünden ilerlemiyor. Her problemin arkasında cemaat aramayı bırakıp iş yapın. Millet yeşil çam filmleri ile uyutularken bu adamlar ülkede ve dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları açmışlar. Yapıyorsan iyisini yap. Yapamıyorsan sus ve yapılanları izle. Beyin yıkama deyince, Eğitim temel esası ile beyin yıkama faaliyetidir.

      • ıcah liamsi namarhak says:

        profilim senin gibileri tartışmaya girmeye müsait degil. kendini kandırmaya ve beynini yıkayanlara hizmet etmeye devam et…sen sadece öyle var olabilirsin….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *