Kutup Işıkları (II)

Posted January 12th, 2012 at 4:16 pm (UTC-5)
3 comments

İzlanda notlarının bu bölümü  Reykjavik çevresindeki turistik yerlerle ilgili. Günü birlik turlardan en yaygını Altın Çember 190 km’lik bir alanı kapsıyor. Doğa koşulları nedeniyle tur araçlarının çoğu  dört çeker ve yüksek şaseli.
İzlanda’da nehir ve derelerin çoğunda köprü yok. Çok pahalı olduğu için nüfusun az olduğu yerlere yapmamayı tercih etmişler. Issız yerlerde yaşayanlar için cip şart.

Turun ilk durağı Thingvellir vadisi.  İzlanda parlamentosu Althing ilk kez 930 yılında bu vadide toplanmış.
Althing dünyanın ilk parlamentosu olarak da biliniyor.

Bu hanımların çizmelerinden çıkan ses aklıma  eski bir liderimizin Kürt vatandaşlarımızla ilgili  tezini hatırlattı.

Gullfoss çağlayanı  (Altın Çağlayan)  yer yer donmuş olsa da büyüklüğü ve gücüyle insanı ürkütüyor.

Su dolu fay kırıkları

En yakın kentten 25 km uzakta  olmasına rağmen  cankurtaran simiti koymuşlar biri içine düşer diye.

İzlanda atları 1,000 yıldır değişmemiş. Cinsini korumak için dışardan at getirmek yasak.  İnsanlardan korkmayan bu bodur  atlar adada  kışı dışarda geçirebilen tek evcil hayvan.

Rehberimiz bizi sık sık uyarıyor  bastığımız yere  dikkat edelim diye.

Her yerden kükürtlü kaynar  su çıktığı ve  zemin fokur fokur kaynadığı icin tek kural  sadece  kahverengi yerlere  basmak.
Cehenneme benzemekle birlikte gayya kuyusuna rastlamadık.

Altın Çember’in sonunda akşam yemeği ve daha sonra gece bıldırcın avına çıkar gibi  Kutup Işıkları avcılığı..
Kutup Işıkları, Kutuplara yakın bölgelerde atmosferin yüksek tabakalarında görülüyor.  Güneşin neşrettiği elektrik yüklü parçacıkların Dünya’nın çevresindeki manyetik alana çarpması sonucu ortaya çıkıyor. Manyetik alanın en güçlü olduğu yerler kutuplar olduğu için en çok buralarda oluşuyor.  Kuzeydekiler Latince “aurora borealis” (kuzey ışıkları)  güneydekiler aurora australis (güney ışıkları) olarak biliniyor. “Aurora”  Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora; “borealis” ise Yunanca (boreas) kuzey (bora) sözcüğünden geliyor. Australis ise Latince güney demek. Işıkların pembeden yeşile kadar değişen renklerini, elektrik yüklü parçacıkların manyetik alana atmosferin hangi yüksekliğinde çarpması belirliyor. Kutup ışıkları Dünya’ya özgü değil. Başka gezegenlerde de kutup ışıkları var.
Işıklar çok hafif ve sönük bir şekilde başlıyor ve giderek renklenip koyulaşıyor. Ancak Kutup Işıkları’nı görebilmek bazen saatlerce beklemek gerekiyor.  Fotoğraflar için ise güzel bir kamera, sehpa ve sabır şart. Üçü de bizde olmadığından ve tur saatleri sınırlı olduğundan aşağıdaki resim ve videolar İnternet’ten alma.  Kusura bakmayın.


 

Uluslararası Uzay İstasyonundan Güney Işıkları (Aurora Australis)

İzlanda’nın ilginç yönlerinden biri nüfusun yarısından çoğunun cinlere perilere, ıssız yerlerde yarı insan yarı hayvan yaratıkların yaşadığına inanması.  Bu yaratıklara Huldufolk (hidden-folk) gizli veya görünmez insanlar diyorlar. Yanardağlar, buzullar, çağlayanlar, kırık fay tabakaları, gayzerler, kaynayan sular, kükürt gölcükleri, fokurdayan kuyularıyla başka bir gezegene benzeyen bu ülkede garip yaratıklar bulunduğuna inananlara şaşmamalı.
Bir dahaki hafta İzlanda’nın dünyaca ünlü kaplıcası Mavi Göl.

Mehmet İlhan K.

 

3 responses to “Kutup Işıkları (II)”

  1. Senin objektifinden değil de “çakma” bile olsalar, kutup ışıkları muhteşem görünüyor,
    Bilgiler ve diğer fotoğraflar için teşekkürler.
    Gitmiş kadar olduk, üstelik soğuğu ve meşakketi hissetmedik….
    (You are always great!!!!)

  2. ıcah liamsi namarhak says:

    mehmet bey çok güzel görüntüler ve açıklamalar. özellikle görüntüler çok harika başka bir yrede görmedim. böyle güzellige ilk defa rastladım. emeginize saygı duymakla beraber teşekür ediyorum. gezginliginizin sizi arzu ettiginiz yerlere gitme ve görme olanaklarına kavuşmanız en büyük dilegimdir.

    mehmet bey size bir hayal yakıştırmasında bulunacagım fakat umarım bana kızmassınız. gezginliginizin ve meraknızın için size bir hedef gerektigine inanıyorum. sizde bu kapasitenin var oldugunu seziyorum. uzaya ve aya gitmeyi hiç düşündünüzmü. uzaya ve aya giden ilk türk olma ünvanı hakkında ilgilenirmisiniz. gezginlik klavuzunuz olacak olursa bu hedef için çalışmlar yapmak gayeniz olabilir diye düşünüyorum.

    bence hemen olumsuz bir önyragı degilde. bu konuda neler yapılabilecegi hakkında bilgi ve olanakları gözden geçirmeniz daha mantıklı olur gibi geliyor bana. amerikadan ve türkiyeden birçok sponsor bulabilirsiniz. pek hayır çıkmaz fakat türk devleti ilede temasa geçmeniz gibi durumları kontrol etmek gibi davranış biçimleri üretmekde faydalı olabilir.

    inanın benim işlerimin gelişimini güvenlik gerekçesi ile çok yavaş yürütüyorum. bazen durma noktasına geliyor. eger istedigim zemin ve şartları elde edersem ve yatırımlarımda istedigim verimlilik gelişirse. uzaya gidecek ilk türk ünvanı için seve seve size sponsor olabilirim.
    hani derler ya para her kapıyı açarmış. belki bizde nasa nın kapısını maddi ve manevi olarak zorlayabiliriz. felsefemizi ortaya koyarız.
    gerekirse bir kaç bilimsel deneyin varlıgını öne sürerek bu işi çözebiliriz diye düşünüyorum…

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve mehmet beyine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar dilerim.
    saygı ve sevgilerimle.

    not: mehmet bey dünya o kadar acımasız ve gaddarki. başarıyı bütün başarısızlıkların sonuna yerleştirmiş. ona ulaşmak için gerekli tecrübe ve bilgileri hazır halde tutmak gerekiyor ve ilk fırsattada başarıyı avlamanız gerekiyor. bu mantıgı benimseminiz dilegi ile.

  3. Mehmet says:

    İsmail Bey bir plan var. Ama hedef uzay değil. Çok daha mütevazi..
    Görüşleriniz için tekrar teşekkür ederim…. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *